Varia
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Acad. Victor Voicu: Este momentul să reevaluăm componentele societății românești conectate la conceptul de securitate națională
01.09.2015 | JURIDICE.ro

Academia Română a dat publicității luni, 31 august 2015, mesajul acad. Victor Voicu, Secretar General și Președinte al Secţiei de Ştiinte Medicale a Academiei Române, cu ocazia Conferinţei Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale din 27 august 2015.

Mesajul integral:

„În numele Biroului Prezidiului Academiei Române, mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia de a participa la Conferinţa Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, de prezentare a Elementelor conceptuale pentru fundamentarea noii strategii naţionale de apărare a ţării, vector de întărire a securităţii naţionale a ţării. În context, permiteţi-mi să vă transmit câteva gânduri.

Dacă admitem că o naţiune se defineşte drept o comunitate umană caracterizată prin unitatea de teritoriu, conştiinţa identităţii istorice, culturale şi spirituale, prin unitate de limbă şi religie, vom constata că securitatea naţională vizează în primul rând apărarea şi conservarea acestori valori definitorii ale naţiunii române.

Se pune întrebarea dacă această preocupare a fost dominantă, o prioritate în gândul şi comportamentul liderilor naţiunii române, a poporului român.

În 2016, luna aprilie, Academia Română împlineşte 150 de ani. Academia Română a fost concepută atunci şi şi-a consolidat menirea drept cea mai reprezentativă instituţie de cultură şi ştiinţă a românilor.

La înfiinţarea Societăţii literare române, la 1 aprilie 1866, în structura sa, s-au aflat reprezentanţii tuturor regiunilor locuite de români „de peste Milcov” de „dincoace de Milcov”, din Ardeal, Banat, Bucovina şi din Macedonia. Impresionantă viziune!

În august 1867, se constituie pe această bază, prin decret domnesc, „Societatea Academică Română”, iar în martie 1879 se votează legea prin care aceasta se declară institut naţional cu denumirea de Academia Română.

Barbu Delavrancea scria la un moment dat: „subt aceiaşi cupolă am văzut necontenit, de o jumătate de veac, imaginea virtuală a României Mari ”.

În 1/13 august 1867, la şedinţa de inaugurare a Societăţii literare române, Preşedintele Consiliului de Miniştri, Ştefan Golescu, enunţa idei de anvergură istorică: „Societatea este şi rămâne independentă şi liberă, cum liberă şi independentă a fost şi este limba poporului român”. De astăzi încolo, Societatea literară independentă va avea răspunderea şi gloria lucrărilor sale.”

Regele Ferdinand, în anul Marii Uniri, enunţa: „În lupta sfântă pentru unirea tuturor românilor, Academia Română şi-a avut partea ei importantă pe terenul cultural; de aceea izbânda ţării este şi izbânda ei” etc.

Mari oameni de ştiinţă şi cultură au sesizat marea semnificaţie a Academiei Române pentru poporul român. Astfel, în 1895, Angelo de Gubernatis (filolog italian, membru de onoare al Academiei Române) nota: „Dacă în celelalte academii se lucrează pentru ştiinţă cu stăruinţă, mi se pare că aici a pătruns însuşi sufletul naţiunii româneşti ”.

Se poate afirma fără ezitare că, prin istoria sa de aproape 150 de ani, Academia Română şi-a consolidat poziţia de instituţie fundamentală a românilor, contribuind major la unitatea culturală şi spirituală a poporului nostru, anticipând ceea ce a culminat cu Marea Unire din 1918.

Sunt câteva repere de neuitat pentru români.

În domeniul securităţii naţionale, în ultimii 25 de ani s-au acumulat multe prbleme nerezolvate, multe întrebări fără răspunsuri.

Componente majore ale societăţii româneşti conectate nemijlocit la conceptul de securitate naţională au fost fie subestimate, fie ignorate. Este un moment, acum, să reevaluăm cu luciditate aceste componente care condiţionează şi finalmente generează starea securităţii naţionale.

În context, în numele Academiei Române şi în nume personal, urez Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale să se înscrie pe calea glorioasă a acestei tradiţii ale ştiinţei şi culturii poporului nostru, pentru consolidarea valorilor naţiunii române.

Acad. Victor Voicu
Secretar General al Academiei Române
Preşedintele Secţiei de Ştiinte Medicale a Academiei Române”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.