Avocatura ilegală în exemple. Agenţia imobiliară
2 septembrie 2015 | Alberto KURTYAN
Ce este ”exercitarea fără drept a profesiei de avocat”? Deoarece denumirea este prea lungă, voi spune doar ”avocatură ilegală”. Cum definim avocatura?
Cum determinăm şi cum analizăm situaţiile susceptibile de a favoriza avocatura ilegală? Cum evităm capcana amabilităţii sfaturilor juridice ilegale? Cum determinăm actele care sunt de resortul exclusiv al avocatului şi reprezintă exerciţiu profesional?
Răspunsul este dificil, deoarece avocaţii prestează o gamă largă de servicii, împărţită în trei mari categorii:
1. redactare documente juridice,
2 asistenţă (consultanţă juridică adică) şi
3. reprezentare.
Şi pentru că o definiţie aridă nu interesează pe nimeni, cred că ar fi mult mai interesant să dăm exemple de persoane care, voit sau nu, săvârşesc fapte de exercitare ilegală a avocaturii.
Cazul 1: Agenţia imobiliară
Vasile Marcel este agent imobiliar la Agenţia Imobiliară ”Casa Mare”. Fiind inteligent de felul lui şi la rugămintea patronului, a completat pentru el un contract pentru închirierea unui apartament de lux în Calea Victoriei. Chiriaşul nu a fost de acord cu formularul standard şi i-a cerut lui Vasile să modifice contractul pentru a insera o clauză specială prin care proprietarul se obliga să repare utilităţile sau electrocasnicele în maximum 5 zile. Vasile a modificat contractul, a redactat clauza şi a prezentat proiectul final. Proprietarul l-a întrebat pe Vasile cum să menţioneze în contract că reînnoirea automată a perioadei se va face doar prin act adiţional. Vasile a zis că ştie el cum se scrie clauza de interzicere a tacitei relocaţiuni şi a modificat contractul. Părţile au fost mulţumite de clauzele lui Vasile, au semnat contractul, iar firma şi-a încasat comisionul.
Întrebare: Este Vasile culpabil de practicarea avocaturii ilegale?
Răspuns: Da, Vasile Marcel a exercitat profesia de avocat fără drept.
De ce? Un non-avocat poate completa un formular standard, poate completa spaţiile albe sau rubricile fără nicio problemă. Nimic nu interzice ca un funcţionar să completeze un formular standard strict la indicaţiile clientului. Dar Vasile şi-a depăşit atribuţiile. A redactat clauze suplimentare, oferind consultanţă juridică în domeniul dreptului locativ. Vasile nu este avocat şi nu avea voie să ofere consultanţă părţilor cu privire la textul juridic, formulări juridice sau cum trebuie să redacteze clauze în contract pentru a-şi proteja drepturile în mod corespunzător. Vasile nu este licenţiat ca avocat (chiar dacă este un băiat inteligent şi chiar dacă ar fi terminat facultatea de drept).
În cazul în care una din părţi ar fi suferit o pagubă din cauza contractului de închiriere redactat de Vasile, aceştia se puteau îndrepta atât împotriva ”avocatului de ocazie” Vasile, cât şi împotriva agenţiei imobiliare în numele căreia a acţionat, pentru dezdăunare. Asistenţa juridică defectuoasă şi ilegală va expune la răspundere civilă şi penală atât persoana fizică, cât şi juridică.
Alberto Kurtyan
Master Tax Advisor
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro