Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi. Trimitere în judecată
03.09.2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Mădălina MIHALCEA

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi. Trimitere în judecată.

La data de 1 septembrie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
B. A., zis ”Khider”, cetățean german de origine irakiană, în stare de arest preventiv, D. P., zis ”Rici, Riciu”, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi,
M. R. I., C. N. A. şi D. G., în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Menţionăm că, la data de 30 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpatului B. A., iar ulterior, la data de 10 iulie 2015, inculpatul a fost extrădat din Germania în România, în baza mandatului european de arestare emis la data de 6 august 2014.

Prin actul de sesizare s-a reţinut că, în perioada ianuarie-septembrie 2013, pe relaţia Republica Turcia – Republica Bulgaria – România – unul din statele de vest ale Europei, cu precădere Germania, şi-a desfăşurat activitatea o grupare infracţională formată din cetăţeni de naţionalitate germană, siriană, turcă, bulgară şi română, persoane care au avut ca preocupare infracţiuni din sfera traficului de migranţi de naţionaliate siriană.
S-a stabilit faptul că liderii grupării infracţionale erau mai multe persoane care domiciliau pe teritoriul Germaniei. S-a reţinut că, în momentul în care grupurile de migranţi ajungeau în Bulgaria sau în România, liderii reţelei se deplasau în ţara respectivă, unde împreună ceilalţi membri ai grupării, care îşi desfăşurau activitatea infracţională în zona respectivă, organizau scoaterea şi transportarea ilegală către ţara de destinaţie.
S-a reţinut că, în perioada aprilie-august 2013, inculpatul B. A., cetăţean german de origine irakiană, a coordonat mai multe grupuri de migranţi de naţionalitate siriană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei din Republica Bulgaria în România, precum şi din România în Ungaria.
În luna mai 2013, inculpatul B. A., împreună cu inculpații D. P., zis „Rici”, D. G., C. N. A. şi M. R. I., a organizat scoaterea ilegală din România a unui grup format din patru cetăţeni sirieni, care au fost depistaţi în data de 11 mai 2013, la punctul de frontieră Cenad, jud. Timiş, ascunşi într-un mijloc de transport.
S-a stabilit că, pe teritoriul ţării noastre, gruparea infracţională era împărţită pe mai multe segmente, astfel:
– primul segment al grupării, format din inculpatul K. M. M., inculpatul M. O. şi inculpatul A. G., şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza judeţelor Constanţa, Galaţi şi în Mun. Bucureşti. Cei în cauză aveau rolul de a prelua migranţii care au intrau ilegal în România din Rep. Bulgaria prin zonele de competenţă al Sectorului Poliţiei de Frontieră Ostrov şi al Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu sau din Rep. Turcia, prin zona de compenenţă a Gărzii de Coastă Constanţa (pe la frontiera externă cu Marea Neagră).
Inculpaţii mai sus menţionaţi s-au ocupat cu preluarea migranţilor din diferite locaţii, cu cazarea şi ulterior predarea acestora către ceilalţi membrii ai reţelei, persoane care urmau să îi scoată ilegal din România.
Inculpatul K. M. M., zis „Maher”, sub coordonarea inculpaţilor F. I. şi M. A. A., prelua grupurile de migranţi care intrau ilegal în România din Rep. Bulgaria sau direct din Republica Turcia. S-a stabilit că, împreună cu inculpatul M. O., zis „Abu Ali” sau „Steven” şi inculpatul A. G., zis „Ghaleb”, au cazat migranţii în diferite locaţii din Mun. Bucureşti, după care îi transportau şi îi predau membrilor grupării care se ocupau cu scoaterea acestora din România.
În perioada aprilie-septembrie 2013, inculpatul K. M. M., împreună cu inculpatul M. O. şi inculpatul A. G. au preluat mai multe grupuri de migranţi care au intrat ilegal în România din Rep. Turcia cu diferite ambarcaţiuni de dimensiuni medii, navigând pe Marea Neagră.
Cei trei inculpaţi au avut un rol bine stabilit, în sensul că M. O. a ţinut legătura cu F. I. şi M. A. A., preluând grupurile cu ocazia intrării în România, iar K. M. M., cunoscător al limbii române, contacta ceilalţi membri ai reţelei şi stabilea cu aceştia scoaterea migranţilor din ţară.
Inculpatul M. N., zis „Toni”, a sprijinit membrii grupării infracţionale prin căutarea şi negocierea de sume de bani cu diferite persoane dispuse să scoată sau să introducă ilegal în/din România grupuri de migranţi.
– al doilea segment al grupării, format din nouă membri, şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza jud. Satu Mare, precum şi în statele de vest din Europa (Ungaria şi Austria). Sub coordonarea lui K. M. M., cei în cauză s-au ocupat cu preluarea migranţilor din Mun. Bucureşti, cu scoaterea ilegală a acestora prin zona de competenţă a S.P.F. Petea, jud. Satu Mare, iar ulterior cu transportarea până în Viena-Austria.
– al treilea segment al grupării, format din M. C. T., N. C. P. şi L. I., şi-a desfăşurat activitatea infracţională pe raza localităţii Timişoara. Sub coordonarea lui K. M. M., cei în cauză s-au ocupat cu preluarea, cu cazarea şi cu scoaterea migranţilor prin punctele de frontieră ale ţării noastre cu Ungaria, ascunşi în automarfare.
– al patrulea segment al grupării, format din cetăţenii români D. P., zis „Rici”, D. G., C. N. A. şi M. R. I., a acţionat pe relaţia Craiova – jud. Timiş. Sub coordonarea inculpaţilor B. A. şi K. M., aceştia aveau rolul de a scoate ilegal din România grupurile de migranţi, ascunşi în mijloace de transport.
H. N. H., zis „Ahmed” a avut rolul de a organiza intrarea ilegală din Bulgaria până în România a grupurilor de migranţi.

Menţionăm că, la data de 1 noiembrie 2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor M. A. A., K. M. M., M. O., A. G., H. N. A. H., M. C. T., L. I., N. C. P. și M. N., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.
De asemenea, la data de 18 martie 2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor K. M. şi F. I. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

Faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Mădălina Mihalcea

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti