Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
5 comentarii

Avocatura ilegală în exemple. Studentul şi percheziţia


3 septembrie 2015 | Alberto KURTYAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Cazul 2: Studentul şi percheziţia

Ştefan e student şi îi place să discute cu prietenii la o cafea despre ce a învăţat la facultatea de drept în ultimele luni. În timpul şuetei, Radu îi spune că a fost de curând reţinut pentru posesie de droguri. În timpul percheziţiei, poliţia a găsit trei pliculeţe de marijuana în casă la el şi le-a ridicat.

„Interesant!” – spune Ştefan – „tocmai am învăţat la şcoală despre condiţiile încuviinţării percheziţiei şi despre ridicarea de obiecte (probe), la cursul de procedură penală. Hai să îţi spun ce ne-a zis profu’.”

Mai departe, studentul îi explică prietenului cum să aplice informaţia juridică în cazul lui pentru a exclude din probatoriu dovezile obţinute de poliţie la percheziţie în caz că se ajunge la proces. Studentul este fericit de utilitatea cunoştinţelor dobândite la şcoală şi de faptul că îl poate ajuta cu informaţii juridice pe prieten.

Întrebare: Este Ştefan culpabil de practicarea avocaturii ilegale?
Răspuns: Da, Ştefan a săvârşit EFDA (exercitarea fără drept a avocaturii)

Simpla povestire despre lege şi informaţii juridice învăţate la şcoală nu reprezintă EFDA. Reprezintă doar diseminarea de informaţii juridice generale.

Însă, Ştefan a mers mai departe şi a oferit consultanţă juridică prietenului, arătându-i cum să aplice informaţiile juridice la cazul său specific pentru a încerca să excludă dovezile din probatoriu în eventualitatea unui proces. Legea avocaţilor îi interzice lui Ştefan să ofere sugestii juridice cu privire la acţiunile pe care o persoană ar trebui să le întreprindă sau nu pentru a constitui sau modifica drepturile proprii.

Problema este frecventă şi în cazul personalului angajat în cabinetele de avocat, secretare sau asistenţi legali sau grefieri salariaţi în instanţe. Avocaţii trebuie să se asigure că personalul cabinetului oferă informaţii juridice sau procesează acte juridice doar cu aprobarea prealabilă şi sub supravegherea avocatului. Sub nicio formă non-avocaţii din firmă nu pot oferi sfaturi sau sugestii cu caracter juridic clienţilor cu privire la acţiunile pe care a trebui să le desfăşoare pentru rezolvarea problemelor lor juridice.
Aceste activităţi sunt rezervate avocaţilor.

Alberto Kurtyan
Master Tax Advisor

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii