« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
 1 comentariu

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Sanctiunea nulitatii apelului depus la o instanta necompetenta este neconstitutionala
13.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 239 din 10 aprilie 2009 a fost publicata Decizia nr. 303 din 3 martie 2009 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288 alin. 2 din Codul de procedura civila.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art. 288, alin. 2 din Codul de procedura civila, care stabilesc ca: „Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii”.

In motivarea exceptiei, s-a argumentat faptul ca sanctionarea exercitarii caii de atac a apelului cu nulitatea absoluta pe motiv ca apelul s-a depus la o alta instanta decat cea a carei hotarare se ataca este exagerata, consacrand un formalism rigid ce contravine principiilor prevazute de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si art. 21, art. 24, art. 126 alin. (2) si 129 din Legea fundamentala.

Ca si in Decizia nr. 737/2008, prin care s-a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 302 din Codul de procedura civila, este neconstitutionala, care sanctiona cu nulitatea cererile de recurs depuse la instante necompetente, Curtea Constitutionala a retinut ca aplicarea principiilor constitutionale privind accesul liber la justitie si folosirea cailor de atac impune ca toate cererile gresit indreptate sa fie transmise jurisdictiei competente sa le solutioneze.

Prin urmare, prevederile art. 288 alin. 2 teza finala, “sub sanctiunea nulitatii”, din Codul de procedura civila, sunt neconstitutionale.

 

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: CCR | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Sanctiunea nulitatii apelului depus la o instanta necompetenta este neconstitutionala”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD