JurisprudenţăJurisprudenţă CEDOJurisprudenţă CJUEJurisprudenţă CCRJurisprudenţă ÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legiiJurisprudenţă Curţi de apelJurisprudenţă TribunaleJurisprudenţă Judecătorii
 
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Sanctiunea nulitatii apelului depus la o instanta necompetenta este neconstitutionala
13.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 239 din 10 aprilie 2009 a fost publicata Decizia nr. 303 din 3 martie 2009 a Curtii Constitutionale referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 288 alin. 2 din Codul de procedura civila.

Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art. 288, alin. 2 din Codul de procedura civila, care stabilesc ca: „Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii”.

In motivarea exceptiei, s-a argumentat faptul ca sanctionarea exercitarii caii de atac a apelului cu nulitatea absoluta pe motiv ca apelul s-a depus la o alta instanta decat cea a carei hotarare se ataca este exagerata, consacrand un formalism rigid ce contravine principiilor prevazute de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si art. 21, art. 24, art. 126 alin. (2) si 129 din Legea fundamentala.

Ca si in Decizia nr. 737/2008, prin care s-a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 302 din Codul de procedura civila, este neconstitutionala, care sanctiona cu nulitatea cererile de recurs depuse la instante necompetente, Curtea Constitutionala a retinut ca aplicarea principiilor constitutionale privind accesul liber la justitie si folosirea cailor de atac impune ca toate cererile gresit indreptate sa fie transmise jurisdictiei competente sa le solutioneze.

Prin urmare, prevederile art. 288 alin. 2 teza finala, “sub sanctiunea nulitatii”, din Codul de procedura civila, sunt neconstitutionale.

 

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Sanctiunea nulitatii apelului depus la o instanta necompetenta este neconstitutionala”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate