Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Florin Andrei, Mihail Bușu: Detectarea cartelurilor prin metode analitice


4 septembrie 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Florin Andrei, director al Direcției de Cercetare-Sinteze, și Mihail Bușu, inspector de concurență al Direcției de Cercetare-Sinteze, au publicat, în Revista Română de Concurență nr. 1-2/2014, articolul intitulat „Detectarea cartelurilor prin metode analitice”.

Prevenție sau tratare? Suspiciuni sau adevăruri solide? Acestea sunt întrebările cu care se confruntă, în mod regulat, autoritățile de concurență din întreaga lume. Acestea au o misiune, de cele mai multe ori, dificilă, și anume, aceea de a identifica potențialele comportamente problematice ale întreprinderilor și a adopta măsurile necesare pentru a le stopa. Cu toate acestea, în majoritatea situațiilor, astfel de practici sunt dificil de reperat și, mai ales, de dovedit, ulterior. Tocmai de aceea, un sprijin important în acest sens poate fi reprezentat de calculele statistice, care izolează acele piețe predispuse la, precum și acele întreprinderi implicate în înțelegeri de tip cartel. O astfel de posibilitate este constituită de metoda analitică.

Înainte de a trece în revistă câteva dintre exemplele de aplicare a metodelor analitice de depistare a cartelurilor, menționate în cadrul articolului, trebuie precizat faptul că recurgerea la asemenea metode este indicată prin prisma faptului că sunt ușor de implementat și relativ necostisitoare. De-a lungul timpului au fost realizate o serie de studii de specialitate în acest domeniu. Astfel de studii sunt cele realizate de: Bajari și Ye, Harrington, Ellison, Green și Porter, Prisecaru și Păun ș.a.. În fond, aceste studii converg către aceleași concluzii, pornind, însă, de la premise diferite, în funcție de datele disponibile pe piață: prețurile, comportamentul efectiv al întreprinderilor, tipologia fiecărei piețe în parte ș.a.m.d. Acestea oferă baza teoretică necesară pentru implementarea ulterioară a metodelor analitice.

Trecând la prezentarea propriu-zisă a metodelor analitice, autorii articolului citat, evocă mai multe astfel de exemple. Depistarea licitațiilor trucate bazate pe evenimente improbabile constă, practic, într-o evaluare absolut obiectivă a situației faptice, pentru a se putea observa probabilitatea apariției unui anumit fenomen, care, de cele mai multe ori, este nulă. Metodele analitice bazate pe costuri și prețuri funcționează, în esență, conform aceluiași principiu identificat în cazul analizei cotelor de piață. Astfel, dacă prețurile și costurile variază liniar în timp sau, dimpotrivă, înregistrează modificări bruște, acesta poate fi un indiciu pentru existența unei înțelegeri interzise de legea concurenței. Similar este și cazul comparării cotelor de piață, în măsura în care se observă o anumită constanță a acestora în timp. Dacă se încearcă depistarea înțelegerilor asupra coordonării prețurilor de vânzare, trebuie să se calculeze o medie a acestora, apoi, să se analizeze parametri precum deviația standard sau coeficientul de variație, care oferă o imagine de ansamblu asupra valorilor care nu se încadrează în limitele modelului prefigurat.

În concluzie, autorii articolului sunt de părere că metodele analitice pot fi considerate o alternativă viabilă pentru controalele inopinate ale autorităților de concurență. Cu toate acestea, metodele expuse nu oferă o certitudine cu privire la existența sau nu a unei înțelegeri de tip cartel, având rolul de a orienta autoritățile în activitatea lor. Tocmai de aceea, se recomandă completarea datelor astfel obținute prin inițierea unor controale, precum și prin verificarea pe orice altă cale a întreprinderilor asupra cărora planează suspiciuni.

Alexandra-Adriana Dobrișan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică