Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

CJUE. Protecția habitatelor naturale și a speciilor sălbatice. Concluziile Avocatului general


04.09.2015 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 3 septembrie 2015, concluziile Avocatului general Juliane Kokott în cauza C-141/14, Comisia/Bulgaria, cu privire la: Protecția mediului – Conservarea păsărilor sălbatice – Ariile de protecție ”Kaliakra” și ”Belite skali” – Protecția habitatelor naturale și a speciilor sălbatice – Aria de protecție ”Kompleks Kaliakra” – Evaluarea efectelor anumitor proiecte asupra mediului – Aplicare ratione temporis a normelor Uniunii – Deteriorarea habitatelor naturale și a habitatelor speciilor, precum și perturbarea speciilor – Energie eoliană – Turism.

Prezenta cauză inițiată de Comisie privește diferite proiecte, în cea mai mare parte instalații eoliene, dintr‑o regiune litorală a Bulgariei (”Kaliakra” și ”Belite skali”) care prezintă, în opinia multor ornitologi, o importanță deosebită pentru protecția păsărilor.

Comisia reproșează Bulgariei că nu protejează în mod suficient unele părți ale regiunii amintite, în conformitate cu cerințele prevăzute de Directiva păsări și de Directiva habitate, aducând în schimb atingere acestora prin diferite proiecte. În plus, cu ocazia realizării unei serii de proiecte, a fost încălcată Directiva privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului. Alte proiecte ar fi avut efecte negative asupra unor arii de protecție a păsărilor și asupra unei arii de protecție specială, desemnate astfel în conformitate cu Directiva habitate.

Avocat general J. Kokott propune Curții să constate că:

Prin faptul că, la expirarea termenului stabilit de Comisie în avizul motivat, nu a protejat integral ca arie de protecție specială părțile inițial neprotejate ale Important Bird Area ”Kaliakra”, situate la nord de aria de protecție specială ”Kaliakra” clasificată inițial, Bulgaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Directivei păsări.

Prin faptul că nu a adoptat măsurile necesare pentru a evita ca exploatarea proiectelor de energie eoliană ”AES Geo Energy” OOD, ”Disib” OOD și ”Longman Investment” OOD pe teritoriul zonei importante pentru conservarea păsărilor ”Kaliakra”, care nu a fost clasificat ca arie de protecție specială, deși ar fi trebuit să fie clasificat ca atare, să deterioreze habitatele speciilor de păsări care trebuie protejate și să perturbe aceste specii, Bulgaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Directivei păsări.

Prin neadoptarea măsurilor necesare pentru a evita ca exploatarea turbinelor eoliene ”Kaliakra Wind Power” AD, ”EVN Enertrag Kavarna” OOD și ”Vertikal – Petkov & Cie” OOD, precum și facilitățile ”Thracian Cliffs Golf & Spa Resort” OOD din cadrul APS ”Kaliakra” și ”Belite Skali” să deterioreze habitatele speciilor de păsări protejate și să perturbe aceste specii, Bulgaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Directiva habitate.

Prin faptul că, în cadrul analizei necesității unei evaluări a efectelor asupra mediului, nu a luat suficient în considerare efectele cumulative ale proiectelor ”Windtech” OOD, ”Brestiom” OOD, ”Eco Energy” OOD și ”Longman investment” OOD cu alte proiecte, Bulgaria nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul Directivei privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului, iar prin faptul că proiectul ”Longman investment” OOD a fost totuși autorizat și realizat, Bulgaria nu și‑a îndeplinit, în plus, obligațiile care îi revin în temeiul acestei directive.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro