Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Din instanțe adunate (6)
04.09.2015 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Una dintre probele pe care cei care doresc să devină magistraţi trebuie să le susţină este cea psihologică.

Când am intrat eu în magistratură, în 1998, era ceva mai rudimentar ca astăzi: un medic de specialitate de la spital îţi punea câteva întrebări (acum, că era psiholog sau medic psihiatric nu ştiu, cert este că avea halat alb). Evident, aşteptând mai mulţi la rând să intrăm în cabinet, îi chestionam pe cei care ieşeau de acolo ce anume au fost întrebaţi.

Aproape toţi au spus: ”Ce este discernământul?”. Mi-a venit şi mie rândul. După câteva amabilităţi vine şi întrebarea cu pricina. La care eu încep să turui răspunsul pregătit şi, oricum, ştiut din cărţile de Drept. Se uită medicul la mine.

Mă uit la el curajos. ”Ai citit cărţile lui Jules Verne?”. ”Da, pe toate”, răspund eu, trecând peste tutuiala nepotrivită. Şi ”Căpitan la 15 ani?”. ”Şi asta”, răspund sigur pe mine ca să fac impresie bună până la capăt. ”Atunci spune-mi de ce personajul principal era căpitan la această vărstă!”, mă provoacă medicul.

Am încercat să îmi amintesc numele personajului, din ce familie provenea, cum fusese ales sau desemnat căpitan de vas, dar nu reuşeam. Întrebarea mă încuiase total. ”Nu ştii…”, îmi spuse medicul rânjind. ”Pentru că avea discernământ”, completă el sec în timp ce îmi punea ştampila pe rubrica ”Apt”.

PS. Discernământul este capacitatea de a-ţi da seama de acţiunile tale şi de a-ţi asuma rezultatele acesteia. Este recunoscut legal la împlinirea vârstei de 14 ani.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti