Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
3 comentarii

Avocatura ilegală în exemple. Bota Pompiliu, ”avocatul tiribombă”


4 septembrie 2015 | Alberto KURTYAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Cazul 3: Bota Pompiliu, ”avocatul tiribombă”

EFDA (exercitarea fără drept a avocaturii) este un act de conduită interzis de lege care poate fi săvârşit sub forma un singur act material (o singură consultanţă juridică care păgubeşte în mod serios un client) sau poate exista sub forma unei activităţi cu caracter obişnuit, prin repetarea acţiunii tipice de mai multe ori (cazul lui Bota Pompiliu).

În cuprinsul acestui articol voi folosi terminologia de ”avocat paralel”, ”baroul paralel” sau ”barou Bota”, ”avocat tradiţional” şi ”barou tradiţional”.
Baroul paralel al lui Bota nu este decât o bastardizare al vechiului corp de avocaţi.

Ca să nu existe confuzie, precizez că, în România, conform legii şi în mod tradiţional, a existat un singur Ordin al Avocaţilor, UNBR, denumit de paraleli ”tradiţional”, de la începuturile reglementării profesiei, în secolul XIX.
În prezent, suntem în secolul XXI.

Acum 13 ani, în 2002, Bota, proaspăt absolvent de Drept, a înfiinţat două ONG-uri al căror obiect de activitate conţinea, printre activităţi de ”salon de masaj şi cosmetică şi canal de televiziune” şi obiectele ”înfiinţare de Barouri şi Notariate”.

Găsind veriga slabă în avocatură, întreprinzătorul Bota s-a lansat în această nou inventată profesie juridică. În Notariat nu a reuşit să se impună, acea profesie fiind mult mai strict supravegheată şi reglementată de Ministerul Justiţiei. Fiind mult prea dificil să vândă titluri de notar, Bota a inventat un univers paralel, copiat la indigo după organizarea avocaturii tradiţionale.

Baroul paralel al lui Bota este balaurul mutant rezultat din somnul unei justiţii bâlbâite şi fără compas şi al lipsei de solidaritate şi al egoismului avocaţilor tradiţionali.

Fenomenul este relativ frecvent în occident (cu precădere în SUA) unde există, se nasc peste noapte şi dispar o grămadă de organizaţii sau societăţi comerciale obscure care vând şi comercializează tot felul de titluri şi certificări. Sunt adevărate fabrici de diplome şi calificări cu titluri pompoase, ca în România, de altfel.
Fenomenul proliferării barourilor clandestine se grefează pe o tendinţă mai largă din societatea românească, din care făceau parte şi instituţiile de educaţie particulară, universităţi şi facultăţi neacreditate, precum şi alte forme de paralelizare şi parazitare a instituţiilor vechi etc.
În esenţă asta a fost şi Baroul paralel. O organizaţie neacreditată, constituită de un oportunist ambiţios, cu visuri de mărire.

Pentru un observator atent, chiar de la început s-ar fi prefigurat întreaga activitate viitoare a Baroului paralel ca fiind un spectacol de circ juridic, tragicomic.
Tragic, deoarece mulţi jurişti serioşi au fost atraşi în acest circ prost devenind victime, financiar şi profesional. Comic, deoarece Bota şi-a organizat o adevărată adunătură de personaje de circ cu care a dat spectacole amuzante de bâlci juridic.
În timp, Baroul paralel (Baroul ”Constituţional”) s-a constituit într-un veritabil canal colector al tuturor scursurilor din justiţie, o matrice laxă şi eclectică compusă din exaltaţi şi deşeuri profesionale excluse din avocatura tradiţională şi, minune mare, chiar din magistratură, ba chiar şi parlamentari.

Este adevărat că în această cloacă m-am bălăcit şi eu, personal, păcălit, în calitate de fraier jurist, de o colecţie de hotărâri judecătoreşti bâlbâite şi atras de farmecul avocaturii de frondă. Am greşit, dar m-am trezit! Am deschis ochii.

Ştiu că avocaţii tradiţionali, supăraţi uneori de conducerea baroului, spun ”mă duc la Bota!”. Să fim serioşi, niciun avocat legitim sau normal la cap nu s-ar asocia cu un infractor condamnat ca Bota Pompiliu. Dar e interesant cum e folosit ”avocatul bombă” ca o sperietoare pentru UNBR tradiţională.

Bota Pompiliu era un client vechi al poliţiei, un mic buticar găinar. În 1998, a fost condamnat după ce fusese şi arestat în cauză 69 de zile pentru evaziune fiscală: o afacere sordidă cu ţigări de contrabandă, sigilii rupte şi incendieri frauduloase. În Hunedoara, Bota fusese deja catalogat la nivel popular ceea ce este în realitate: un infractor, un puşcăriaş.

Din păcate, sistemul defect de justiţie din România a făcut câteva greşeli procedurale. Bota a contestat la CEDO şi a câştigat pe procedură. Desigur, faptele reale ale lui Bota nu se şterg din conştiinţa colectivă, şi, deşi nu pot fi judecate penal, Bota a rămas ceea ce a fost de altfel întotdeauna: un om cu o moralitate îndoielnică.
Această trăsătură de caracter avea să-l ajute în noua lui carieră de ”avocat bombă” în ”Baroul Constituţional”.

Şi fiindcă nimeni nu e profet în sat la el, Bota a migrat, şi-a mutat coviltirul în capitala juridică a României, la Bucureşti. Venit din provincia adormită, Bota va cunoaşte la Bucureşti, atât mărirea şi ”prestigiul” de preşedinte suprem paralel împreună cu beneficiile financiare ale noii demnităţi, precum şi decăderea finală, trădarea confraţilor şi oprobriul public.
Însuşi Baroul paralel va cunoaşte fenomenul de paralelizare, scindare şi război intestin.

Baroul Constituţional a avut o viaţă scurtă. În 2004, o dată cu modificarea Legii nr. 51/1995, în mod cameleonic, Baroul paralel şi-a schimbat denumirea din Uniunea Avocaţilor din România în Uniunea Naţională a Barourilor din România, imitând structura veche.
Acest UNBR paralel fusese înfiinţat de 3 membri: Bota Pompiliu şi alte două persoane, absolut anonime.

În fapt, UNBR-ul paralel era constituit din trei persoane combinate într-una singură: Bota, Bota & Bota, societate de avocaţi tiribombă.

Înscăunat preşedinte prin propriul decret şi autointitulat avocat definitiv, Pompiliu deschide site-ul oficial, www.bota.ro şi www.unbr.eu, unde începe campania de recrutare de avocaţi paraleli. Fiecare nou recrut trebuie să ”doneze” obligatoriu o taxă în sume variabile, de la 10 milioane lei vechi până la minimum 2.000 RON în prezent.

Banii aveau traiectorii variabile, ajungând fie direct în buzunarul din pantalonii lui Bota sau în vistieria unei organizaţii fantomă denumită ”Sindicatul Independent al Juriştilor”.
Înainte de a fi desfiinţată, organizaţia mamă ale Barourilor paralele, Asociaţia Figaro Potra, Filiala Băleşti, era folosită ca intermediar pentru colectarea donaţiilor de la avocaţii stagiari.
Ulterior, banii erau transferaţi către Cabinetul individual Pompiliu Bota cu titlul de ”asistenţă şi reprezentare”. În esenţă, Bota se plătea singur pentru servicii fictive de asistenţă juridică. Asociaţia Potra din Băleşti nu avea nicio activitate non profit, ci era un simplu vehicul pentru sifonarea fondurilor.
În doi ani de zile, 2005-2006, Bota colectase ”onorarii” totale de 355 milioane lei vechi.

Baroul paralel se ocupa şi cu vânzarea de chitanţiere, delegaţiere, contracte de asistenţă sau carduri de avocat, pentru care se încasau sume de la câteva zeci de lei până la peste un milion lei vechi pentru carduri cu poză color şi hologramă.
Aceste ”carduri” de avocat sunt şi în prezent folosite de câţiva avocaţi paraleli pentru accesul în instanţă şi uneori şi în penitenciare. Numărul efectiv al avocaţilor paraleli care sunt activi în prezent este de sub zece persoane.

Aceste venituri accesorii însă erau sifonate în conturile personale ale lui Bota sau prin contul secretarei generale a Baroului (în prezent avocată paralelă europeană, în Madrid, Spania).
Şi fiindcă Baroul paralel este o afacere de familie, mulţi bani erau transferaţi şi prin conturile mamei preşedintelui Pompiliu Bota, în prezent defunctă.

Colegii paraleli se declarau surprinşi. De ce insista Pompiliu Bota ca plăţile să fie făcute prin conturi private şi nu prin contul UNBR?

După cinci ani de huzur pe tronul Baroului paralel şi acumulând la activ mai multe NUP-uri, se întâmplă inimaginabilul.
În 2007, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva înregistrează rechizitoriul împotriva lui Bota Pompiliu. Inculpatul Bota nu se lasă. Începe lupta cu sistemul.
Acuzaţia principală: EFDA.

În interiorul Baroului paralel, lupul rănit Bota slăbeşte hăţurile imperiului şi începe să fie contestat.
Doi locotenenţi moldoveni încep să dea târcoale tronului: Botomei Vasile din Bacău şi Nimerincu Viorel din Iaşi. Norii negri se adună… şandramaua se clatină…
(VA URMA)

Alberto Kurtyan
Master Tax Advisor

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii