DNA-Craiova. Folosire sau prezentare de documente false, înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
5 septembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Luiza BITOLEANU

DNA-Craiova. Folosire sau prezentare de documente false, înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
G. I., primar al comunei Godeanu, jud. Mehedinți, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de europene (5 acte materiale),
– înșelăciune (5 acte materiale),
– fals intelectual (11 acte materiale),
– fals material în înscrisuri oficiale (21 acte materiale) și
– uz de fals (3 acte materiale);
G. N., consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea în formă continuată a infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale),
– complicitate la înșelăciune (5 acte materiale),
– instigare la infracțiunea de fals intelectual (6 acte materiale),
– fals material în înscrisuri oficiale (3 acte materiale) și
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată (21 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2013, inculpatul G. I., primar al comunei Godeanu, județul Mehedinți, prin folosirea de documente false, a solicitat și obținut de la APIA – Centrul Județean Mehedinți, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafață de 198 de hectare.
În activitatea sa infracțională, inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei G. N., cea care a întocmit diverse documente și i-a furnizat informații, „servicii” pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 lei.
În același context, inculpata l-a determinat pe primarul comunei Godeanu să întocmească în fals o serie de înscrisuri.
Astfel, pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei comunei Godeanu și depuse de G. I. în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, inculpata a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta din urmă să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.
În anul 2014, cu ocazia efectuării unor verificări de către APIA – Direcția antifraudă control intern și supracontrol, inculpata l-a determinat și ajutat pe G. I. să întocmească 16 înscrisuri intitulate „Declarație” și 5 înscrisuri intitulate „Chitanță”, acte depuse ulterior la APIA.
Documentele respective erau scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată.
În cauză, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.426.983,89 lei.
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților G. I. și G. N.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Luiza Bitoleanu