Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Răzvan Dincă: În servirea clientului îți găsești satisfacții ce îmbină succesul artistului cu eficiența omului de afaceri
07.09.2015 | Alina MATEI

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulţumesc, domnule profesor, pentru că aţi acceptat să acordaţi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Cum de aţi ales să urmaţi cursurile Facultăţii de Drept? Şi, mai departe, de ce avocat?

Răzvan Dincă: Cred că există un răspuns comun pentru aceste două alegeri destinale: fiecare dintre ele se contura la momentul său ca o deplină manifestare a libertății. Sunt un fanatic al propriei mele libertăți; nu aspir să strivesc cu ea cadrele ordinii (pentru că liberatea nu e de conceput decât în cadrele ordinii), dar este important să o folosesc continuu ca pe o terapie împotriva propriilor prejudecăți și celor ale altora, împotriva ofertelor de confort și securitate cu care viața ne ademenește adesea în detrimentul unor alte oferte cu mult mai substanțiale și mai împlinitoare.

Am ales să dau la Drept pe vremea când aceasta era cea mai grea opțiune posibilă pentru un absolvent de liceu în România: erau aproape 9000 de candidați pentru 450 de locuri. Vedeam Dreptul ca pe un amestec pasionant între inteligență, cultură, societate și bani și sunt mândru și acum de intuiția mea de adolescent. Pentru ea le sunt recunoscător familiei mele și profesorilor din școala generală și din liceu. Nimeni din casă nu fusese jurist, dar părinții și bunicii mei îmi oferiseră o educație suficient de deschisă încât să mă aventurez, chiar pentru decizii vitale, și în zone pe care nu le știam decât din cărți ori din auzite (mi-am păstrat până azi un gust pentru aventura de genul ăsta). Îmi daduseră un instrumentar etic și metodologic cu care puteam aborda orice competiție, deci, inclusiv, pe aceea pe care finalmente mi-am ales-o. Ei n-au fost chiar entuziaști de opțiunea mea, dar, odată ce am făcut-o, m-au sprijinit fără rezerve, iar sprijinul lor rămîne de neprețuit până azi. Am intrat printre primii la facultate și atunci am primit confirmarea că-mi pot împlini multe vise dacă sunt liber în luarea unei opțiuni și credincios ei după ce a fost luată.

Opțiunea pentru avocatură e practic contemporană celei pentru Drept și, în timpul facultății, ea nu a făcut decît să se consolideze. Mă atrăgea și gândul unei cariere universitare, dar ea nu putea veni decât ca un dar al destinului pe care îl puteam visa, dar nu-l puteam pretinde. În schimb, dintre profesiile juridice la îndemînă, mă regăseam cel mai mult în avocatură care mi se părea liberală, provocatoare, inteligentă și deschisă. E o meserie ale cărei instrumente sunt informația, logica și retorica, care – toate – mă pasionau; e o meserie care se aplică asupra oricărui domeniu al vieții sociale și, prin urmare, deschide la o nesfârșită varietate de situații, o meserie în care clientul trebuie cucerit spre a fi servit, dar în servirea lui îți găsești satisfacții ce îmbină succesul artistului cu eficiența omului de afaceri. Cum opțiunea pentru avocatură fusese deja luată, în anii din urmă ai studenției nu mai rămînea decât să găsesc casa de avocatură în care să-mi încep parcursul profesional.

Alina Matei: După o perioadă de mulţi ani în cadrul echipei STOICA & Asociaţii aţi înfiinţat RĂZVAN DINCĂ & ASOCIAŢII. Care a fost motivaţia pornirii pe un alt drum?

Răzvan Dincă: Nu știu dacă e un alt drum; e numai o bifurcație pe drumul deja început… Am învățat multe la STOICA & Asociații, am avut acolo maeștri și colegi cărora le port recunoștință, am beneficiat de dosare dintre cele mai interesante și variate. Acolo am început să devin cunoscut pe piață și am contribuit la formarea unor departamente care erau și atunci și au continuat și după plecarea mea să fie foarte performante în arii de practică specializată, cum sunt proprietatea intelectuală, dreptul concurenței și arbitrajul internațional.

Cu aceleași specializări am pornit noua structură, cu ajutorul unei echipe inițial mici, dar foarte dinamice, care a fost aptă să crească foarte rapid și să strângă în jurul său profesioniști de valoare cu care am extins masiv sfera ariilor de practică. În cadrul STOICA & Asociații parcursesem toate etapele de evoluție profesională pe care acea structură le putea oferi; următoarea etapă nu putea fi în aceeași structură. Era un nou exercițiu profesional, cu o componentă de business și de leadership superioară celor încercate până atunci și care se arăta plină de provocare și de dinamism. După trei-patru ani de când creștem alert, este în continuare plin de provocare și dinamism, și pentru mine și pentru colegii mei. Mi se pare că trăim în continuare un amestec de împlinire și prospețime care este foarte motivant pentru dezvoltarea personală și profesională. Și cutez să mă refer și la colegii mei, lucru foarte important, cu firești și trecătoare dezechilibre de suprasolicitare, continuăm să ne simțim bine la muncă…

Alina Matei: RĂZVAN DINCĂ & ASOCIAŢII are o echipă cu o medie de vârstă foarte tânără. Cu toţii sunt absolvenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. Ce calităţi anume căutăţi la cei care vor să se alăture echipei?

Răzvan Dincă: Este adevărat că toți membrii echipei sunt mai tineri decât mine, iar eu sunt mândru să fiu foarte tânăr după 16 ani de avocatură… Pe de altă parte însă, în această perioadă, ne extindem cam la toate nivelele de experiență, ceea ce, desigur, nu afectează media de vârstă, dar determină o dezvoltare echilibrată a capacității de lucru, în raport cu solicitările. Echilibrul dintre capacitatea de lucru și solicitări este o sarcină delicată, pentru că în condiții de creștere măsurată a numărului colaboratorilor trebuie să asiguri menținerea calității serviciilor pentru clienți și un mediu de lucru funcțional și afabil. Sigur, în primul rînd, ne interesează ca noii colaboratori să știe Drept, iar la asta se adaugă diferite calități tehnice care depind de nivelul de experiență și de specializare. Dar pe lângă asta căutăm, cu felinarul lui Diogene, un fel de noblețe, o generozitate intelectuală, un gust pentru viață, pentru frumusețea Dreptului, dar și pentru frumusețea echipei, oameni capabili de atașament fără afectare și de responsabilitate fără angoasă, de pragmatism și de verticalitate, de eleganță și de fermitate. Pe noi, ca echipă, ne ține laolaltă nu doar faptul că știm Drept, ne ține laolaltă modul nostru de a fi în general, omenescul nostru; un set de valori la care aderăm, un fel de a ne recunoaște unii altora ca legitime interese diverse, și profesionale, și extraprofesionale. Competența este o condiție strict necesară, ea nu este însă sufiecientă.

Alina Matei: Knowledge is power, motto-ul firmei de avocatură. Cum de l-aţi ales?

Răzvan Dincă: În primul rând, e o vorbă în care credem. În al doilea rând, ni s-a părut demn să o ilustrăm prin activitatea noastră. În al treilea rând, afirmarea ei ca slogan ne transformă într-un fel de militanți pentru igienizarea profesiei: dintre toate mijloacele avocaturii, ar fi bine ca forța profesională să provină din competență, nu din paliative. În al patrulea rând, sloganul ăsta ne permite să ne manifestăm romantic gustul pentru istorie și cultură. El are o versiune latină foarte eufonică – ”ipsa scientia potestas est” – și se regăsește ca aforism în mari texte ale culturii lumii: Proverbele lui Solomon, discursurile califului/imamului Ali, Meditațiile sacre ale lui Francis Bacon, Leviathanul lui Hobbes și altele. Toate sunt texte fondatoare; noi avem acest slogan de la fondarea societății și pe el ne fondăm activitatea zi de zi. În fine, în al cincilea rând, el e un foarte eficient vector de comunicare, în puține cuvinte, spune ce oferim: atragem numai clienții care vor ceea ce oferim; convingem numai decidenții care sunt sensibili la ceea ce oferim: forța competenței.

Alina Matei: Dreptul proprietăţii intelectuale sau Contractele şi succesiunile? Care dintre ele este mai uşor înţeleasă de studenţi?

Răzvan Dincă: Cred că sunt mai ușor de înțeles pentru studenți succesiunile. Dar asta nu neapărat din cauza specificului materiei, care ridică multe probleme foarte delicate, cât dintr-o tradiție pedagogică a facultății noastre, care le prezintă studenților un discurs extrem de coerent ce-și propune stăpânirea fundamentală a sistemului în articulațiile sale cele mai importante pentru practică. Tipul acesta de predare are forță explicativă și fixează bine materia. În contracte și în proprietatea intelectuală, demersul este desigur principialmente similar, însă problemele pot fi mai dificile, chiar la primul nivel de abordare, ceea ce poate spori farmecul materiei, dar nu o face mai ușor de înțeles…

Alina Matei: Sunteţi prodecan al Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti, responsabil cu relaţiile francopfone. Ce presupune în concret aceasta?

Răzvan Dincă: Presupune gestionarea uneia dintre cele mai active zone ale activității internaționale a facultății. Menținem un ciclu complet de programe de învățământ în limba franceză cu participarea unor universități și a unor profesori de prestigiu din Franța (licență, master, doctorat), asigurăm schimburi de profesori și studenți cu țările francofone, organizăm conferințe cu universitari din aceste țări, participăm la proiecte de cercetare cu universități din țări francofone, edităm studii în comun, suntem membri ai mai multor rețele academice internaționale cu profil francofon. Avem deci multă treabă și suntem foarte bine inserați în acest domeniu.

Alina Matei: Scrieţi cărţi, sunteţi implicat în importante proiecte derulate cu organisme internaţionale, aţi fost membru al Comisiei pentru elaborarea proiectului legii de aplicare a Codului civil, coordonaţi o firmă de avocatură care vă poartă numele, aţi câştigat premii (mă refer la Premiul Henri Capitant sau Premiul I. L. Georgescu). Care este cel mai important proiect pentru dumneavoastră?

Răzvan Dincă: Să mă bucur de viață. Să împlinesc clipa, fiecare clipă – dacă se poate.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Răzvan Dincă: Îi sfătuiesc să continue să vă urmărească, întrucât ați devenit cu timpul nu numai o sursă de informație promptă, dar și o tribună de dezbateri, în care orice profesionist al dreptului va găsi cu siguranță ceva care să-l intereseze.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că aţi stat de vorbă cu mine.

Răzvan Dincă: Eu vă mulțumesc pentru această discuție care mi-a plăcut și mi-a făcut o onoare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti