Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Din instanțe adunate (8)
09.09.2015 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Eram judecător într-o cauză penală având ca obiect infracţiunea de violare de domiciliu. Audiam un martor, conform vechiului Cod de procedură penală. De regulă, puneam eu foarte bune şi multe întrebări, astfel că procurorului şi avocaţilor nu prea le rămâneau multe de făcut.

În cauza din acea zi, de care vorbesc, vine rândul avocatului inculpatului să chestioneze martorul. De obicei, acel avocat era destul de bine pregătit şi aveam o relaţie profesională extrem de bună cu el. Pune o primă întrebare care nu avea legătură cu ce judecam. ”Se respinge întrebarea ca neconcludentă”, zic eu. Mai pune una, constat acelaşi lucru. ”Se respinge, nu are legătură cu cauza”, zic eu. La a treia, scenariul se repetă şi îmi dau seama că omul era prins în offsaid: confundase dosarele, întrebările lui ţineau de o altă cauză pe care tot în aceeaşi zi o avea la mine. Mi-era jenă să îi atrag atenţia, că el trebuia să vorbească ceva ca să îşi justifice onorariul faţă de client. Aşa că am mers, legal, mai departe. La a patra întrebare urmează acelaşi ”Se respinge” din partea mea.

Urma a cincea. Începe avocatul: ”Domnule preşedinte, vă rog să întrebaţi martorul dacă…”. ”Se respinge”, spun eu. Avocatul, cu broboane pe frunte, îmi spune: ”Dar nu am apucat să termin întrebarea, domnule preşedinte!”. ”Aveţi dreptate, domnule avocat. Vă rog să terminaţi de pus întrebarea şi v-o resping pe urmă!”, conchid eu.
S-a uitat la mine. M-am uitat la el. A început să spună ceva de recuzare. I-am spus că e dreptul lui să formuleze cererea de recuzare dacă crede că eu sunt cel care are o problemă în ziua respectivă în acea cauză. A înţeles despre ce este vorba şi a renunţat. Am rămas în aceleaşi bune relaţii după acest incident.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti