Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la drepturile titularului unei mărci de medicament
08.09.2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Drept comercial, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul sanatatii, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

11 noiembrie 2016: Curtea declară:

Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci trebuie interpretat în sensul că titularul unei mărci se poate opune comercializării în continuare a unui medicament de către un importator paralel atunci când acesta din urmă a reambalat medicamentul respectiv într‑un ambalaj nou și a reaplicat marca pe acesta, întrucât, pe de o parte, medicamentul în cauză poate fi comercializat în statul de import parte la Acordul privind Spațiul Economic European din 2 mai 1992 în același ambalaj în care produsul respectiv este comercializat în statul de export parte la Acordul privind Spațiul Economic European și, pe de altă parte, importatorul nu a demonstrat că produsul importat poate fi comercializat numai pe o parte limitată a pieței statului de import, ceea ce este de competența instanței de trimitere să verifice. (s.n. – M. M. -B.)

: decizia CJUE

***

8 septembrie 2015: Judecătorul danez se întreabă cu privire la drepturile titularului unei mărci de medicament. (C-297/15)

Situația de fapt:
1. posibilitatea ca titularul unei mărci se aibă dreptul de a se opune în mod legal comercializării în continuare a unui medicament de către un importator paralel, atunci când importatorul a reambalat medicamentul într-un ambalaj exterior nou şi a reamplasat marca în situaţia în care titularul mărcii a comercializat medicamentul în pachete cu acelaşi volum şi aceleaşi dimensiuni în toate ţările SEE în care se vinde medicamentul
2. posibilitatea ca dreptul de a se opune să existe inclusiv în situația în care titularul mărcii a comercializat medicamentul atât în ţara de export, cât şi în ţara de import în pachete având două dimensiuni diferite (pachete cu 10 bucăţi şi pachete cu o bucată), iar importatorul a achiziţionat pachete cu 10 bucăţi din ţara de export şi le-a reambalat în pachete cu o bucată, pe care marca a fost reamplasată înainte ca produsele să fie comercializate în ţara de import.

Dispoziții incidente: articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2008/95/CE de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci şi jurisprudenţa aferentă:
Articolul 7
Epuizarea drepturilor conferite de o marcă
(1) Marca nu dă dreptul titularului său să interzică utilizarea acesteia pentru produsele care au fost introduse pe piața comunitară sub această marcă de către titular sau cu consimțământul acestuia.
(2) Alineatul (1) nu se aplică atunci când există motive justificate pentru ca titularul să se opună comercializării ulterioare a produselor, în special atunci când starea produselor se modifică sau se deteriorează după introducerea lor pe piață.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti