Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Noutăți legislative

Modificarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara si a celui privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara

15 aprilie 2009 | , BADEA CLIFFORD CHANCE

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 245 din 13 aprilie 2009 au fost publicate Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006 si Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 634/2006.

Principalele modificari aduse de Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 vizeaza:

Se modifica articolul referitor la birourile de cadastru si publicitate imobiliara din subordinea oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in sensul ca aceste birouri, denumite birouri teritoriale, nu au personalitate juridica.

Se interzice scoaterea cartilor funciare, a actelor ce stau la baza inscrierilor, a planurilor de identificare a imobilelor si a registrelor specifice din incinta biroului teritorial, cu exceptia situatiilor in care se solicita efectuarea unei expertize grafologice, in conditiile legii.

La eliberarea copiilor certificate ale actelor din arhiva biroului teritorial se vor masca datele cu caracter personal, cu exceptia situatiilor in care aceste copii sunt solicitate de persoanele interesate, potrivit mentiunilor din cartea funciara, sau de institutiile abilitate sa solicite aceste copii.

Se mentioneaza expres ca, in partea a III-a a cartii funciare, se vor putea nota si urmatoarele:
– Plangerea sau actiunea penala in legatura cu o infractiune care a stat la baza inscrierilor din cartea funciara;
– Interdictiile de inchiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare si amenajare;
– Intentia de instrainare sau ipotecare a bunului imobil;
– Revocarea procurii date in vederea incheierii unui act translativ de proprietate avand ca obiect un imobil.

Notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in cartea funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu, la sesizarea instantei de judecata. Actele in baza carora se face aceasta notare sunt fie copia actiunii avand stampila si numarul de inregistrare ale instantei, fie certificatul de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

In locul articolului care mentiona ca registratorul cerceteaza indeplinirea conditiilor de fond si de forma ale cererii de inscriere in cartea funciara, acum se prevede ca dreptul de proprietate si celelalte drepturi se inscriu in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit sau s-au transmis in mod valabil din punct de vedere al formei cerute pentru validitatea actului. De asemenea, se mentioneaza ca registratorul va respinge cererea de inscriere a actului (i) a carui nulitate absoluta este prevazuta expres de lege sau (ii) pentru neindeplinirea unor conditii speciale prevazute de reglementarile in vigoare. Din analiza acestor dispozitii se poate desprinde concluzia ca registratorul verifica mai mult conditiile formale ale actului in baza caruia se cere inscrierea dreptului respectiv in cartea funciara.

Se introduc noi articole privind radierea notarii antecontractului din cartea funciara. Astfel, radierea acestuia se va putea face din oficiu, la inscrierea contractului incheiat intre aceleasi parti. Daca acesta nu se incheie, radierea notarii antecontractului se poate face cu acordul partilor sau, in lipsa acestuia, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in baza incheierii de certificare de fapte intocmite de notarul public. Antecontractul se va putea radia si dupa trecerea unui termen de 3 ani de la implinirea termenului stabilit pentru incheierea contractului, daca cel in drept nu a cerut notarea litigiului privitor la executarea acestuia.

Referitor la alipirea imobilelor, Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 prevede ca aceasta se poate realiza daca imobilele sunt situate in aceeasi unitate administrativ-teritoriala si daca nu sunt grevate de sarcini. In cazul in care acestea sunt grevate de sarcini, alipirea se poate face cu acordul titularilor acestor sarcini, cu exceptia situatiei in care imobilul provine dintr-o dezmembrare.

Comasarea unor imobile alaturate se poate face de catre proprietarii acestora in baza actului de comasare, a unei conventii in forma autentica privind stabilirea cotelor-parti detinute din imobilul rezultat ca urmare a comasarii si a unei documentatii cadastrale. Constituie piedica la comasarea sau dezmembrarea imobilului notarea plangerii impotriva incheierii de carte funciara si a litigiilor avand ca obiect imobilul, pana la radierea acestora. 

Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 prevede ca rectificarea de carte funciara se dispune prin incheiere, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a admis actiunea de fond, aceasta din urma fiind, dupa caz, o actiune in nulitate, rezolutiune, reductiune sau orice alta actiune intemeiata pe o cauza de ineficacitate a actului.

Se mai precizeaza ca hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila referitoare la un bun imobil se va nota in cartea funciara, la cerere sau din oficiu.

In ce priveste Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 putem mentiona urmatoarele modificari:

Sunt introduse noi definitii precum: plan cadastral de carte funciara, extras de plan cadastral de carte funciara, proces verbal de vecinatate, persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru, documentatie cadastrala.

Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 prevede ca, in cazul in care exista diferente intre suprafata din masuratori si cea din cartea funciara, suprafata din cartea funciara se va modifica in baza documentatiei cadastrale de actualizare a suprafetei. In cartea funciara se va inscrie, ca regula, suprafata din masuratori.

Actele in baza carora se face inscrierea difera in functie de doua criterii: (i) daca imobilul este sau nu inscris in cartea funciara; (ii) care dintre cele doua suprafete (cea din masuratori fata de cea inscrisa in cartea funciara sau, respectiv, fata de cea din actele de proprietate pentru imobilele neinscrise in cartea funciara) este mai mare si cu cat.

Principalele acte care insotesc documentatia cadastrala sunt fie declaratia pe proprie raspundere a proprietarului privind identificarea limitelor de proprietate si de luare la cunostinta a suprafetei rezultate din masuratori, fie procesul verbal de vecinatate, incheiat de proprietarii imobilelor invecinate, intocmit de catre o persoana autorizata, fie ambele (de exemplu, in cazul in care diferenta intre suprafata din masuratori si suprafata din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de cea din actele de proprietate este mai mare de 2%). In vederea intocmirii documentatiei cadastrale, Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 prevede o procedura speciala de convocare a proprietarilor vecini pentru elaborarea procesului verbal de vecinatate.

In ce priveste terenurile din extravilan retrocedate conform Legii nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 si Legii nr. 247/2005, Ordinul stabileste dispozitii speciale, diferentiate in functie de existenta unei inscrieri in cartea funciara a unui imobil din tarlaua respectiva, in functie de existenta unor constructii sau alte investitii pe terenul respectiv, precum si in functie de care dintre cele doua suprafete (cea din masuratorile efectuate cu privire la intreaga tarla fata de suprafata rezultata in urma insumarii suprafetelor din toate titlurile de proprietate pentru toate parcelele din tarlaua respectiva) este mai mare.

In cazul in care doua sau mai multe planuri de amplasament si delimitare ale imobilelor receptionate sau pentru care se solicita receptia sunt reprezentate pe planul cadastral de carte funciara in format digital, cu suprapunere totala sau partiala a suprafetelor imobilelor, se va determina daca suprapunerea este virtuala sau reala. Suprapunerile virtuale sunt suprapunerile generate de erori de masurare si prelucrare a datelor in baza de date grafica a oficiului teritorial de cadastru si publicitate imobiliara iar cele reale sunt suprapunerile efective in teren datorita existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii. Suprapunerea reala se va solutiona pe cale amiabila prin declaratie autentica si documentatie cadastrala de actualizare sau de catre instantele de judecata. Suprapunerea virtuala se solutioneaza potrivit procedurii reglementate de Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009.

Ambele acte normative intra in vigoare in data de 28 aprilie 2009.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

 

 

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale