Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara si a celui privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara
15.04.2009 | , BADEA CLIFFORD CHANCE

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 245 din 13 aprilie 2009 au fost publicate Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a birourilor de cadastru si publicitate imobiliara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 633/2006 si Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului privind continutul si modul de intocmire a documentatiilor cadastrale in vederea inscrierii in cartea funciara, aprobat prin Ordinul directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara nr. 634/2006.

Principalele modificari aduse de Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 vizeaza:

Se modifica articolul referitor la birourile de cadastru si publicitate imobiliara din subordinea oficiilor de cadastru si publicitate imobiliara in sensul ca aceste birouri, denumite birouri teritoriale, nu au personalitate juridica.

Se interzice scoaterea cartilor funciare, a actelor ce stau la baza inscrierilor, a planurilor de identificare a imobilelor si a registrelor specifice din incinta biroului teritorial, cu exceptia situatiilor in care se solicita efectuarea unei expertize grafologice, in conditiile legii.

La eliberarea copiilor certificate ale actelor din arhiva biroului teritorial se vor masca datele cu caracter personal, cu exceptia situatiilor in care aceste copii sunt solicitate de persoanele interesate, potrivit mentiunilor din cartea funciara, sau de institutiile abilitate sa solicite aceste copii.

Se mentioneaza expres ca, in partea a III-a a cartii funciare, se vor putea nota si urmatoarele:
– Plangerea sau actiunea penala in legatura cu o infractiune care a stat la baza inscrierilor din cartea funciara;
– Interdictiile de inchiriere, dezmembrare, comasare, construire, demolare, restructurare si amenajare;
– Intentia de instrainare sau ipotecare a bunului imobil;
– Revocarea procurii date in vederea incheierii unui act translativ de proprietate avand ca obiect un imobil.

Notarea existentei unui litigiu cu privire la drepturile ce fac obiectul inscrierii in cartea funciara se va putea face fie la cererea partii interesate, fie din oficiu, la sesizarea instantei de judecata. Actele in baza carora se face aceasta notare sunt fie copia actiunii avand stampila si numarul de inregistrare ale instantei, fie certificatul de grefa care identifica obiectul procesului, partile si imobilul.

In locul articolului care mentiona ca registratorul cerceteaza indeplinirea conditiilor de fond si de forma ale cererii de inscriere in cartea funciara, acum se prevede ca dreptul de proprietate si celelalte drepturi se inscriu in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit sau s-au transmis in mod valabil din punct de vedere al formei cerute pentru validitatea actului. De asemenea, se mentioneaza ca registratorul va respinge cererea de inscriere a actului (i) a carui nulitate absoluta este prevazuta expres de lege sau (ii) pentru neindeplinirea unor conditii speciale prevazute de reglementarile in vigoare. Din analiza acestor dispozitii se poate desprinde concluzia ca registratorul verifica mai mult conditiile formale ale actului in baza caruia se cere inscrierea dreptului respectiv in cartea funciara.

Se introduc noi articole privind radierea notarii antecontractului din cartea funciara. Astfel, radierea acestuia se va putea face din oficiu, la inscrierea contractului incheiat intre aceleasi parti. Daca acesta nu se incheie, radierea notarii antecontractului se poate face cu acordul partilor sau, in lipsa acestuia, in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile sau in baza incheierii de certificare de fapte intocmite de notarul public. Antecontractul se va putea radia si dupa trecerea unui termen de 3 ani de la implinirea termenului stabilit pentru incheierea contractului, daca cel in drept nu a cerut notarea litigiului privitor la executarea acestuia.

Referitor la alipirea imobilelor, Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 prevede ca aceasta se poate realiza daca imobilele sunt situate in aceeasi unitate administrativ-teritoriala si daca nu sunt grevate de sarcini. In cazul in care acestea sunt grevate de sarcini, alipirea se poate face cu acordul titularilor acestor sarcini, cu exceptia situatiei in care imobilul provine dintr-o dezmembrare.

Comasarea unor imobile alaturate se poate face de catre proprietarii acestora in baza actului de comasare, a unei conventii in forma autentica privind stabilirea cotelor-parti detinute din imobilul rezultat ca urmare a comasarii si a unei documentatii cadastrale. Constituie piedica la comasarea sau dezmembrarea imobilului notarea plangerii impotriva incheierii de carte funciara si a litigiilor avand ca obiect imobilul, pana la radierea acestora. 

Ordinul nr. 133 din 26 martie 2009 prevede ca rectificarea de carte funciara se dispune prin incheiere, in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a admis actiunea de fond, aceasta din urma fiind, dupa caz, o actiune in nulitate, rezolutiune, reductiune sau orice alta actiune intemeiata pe o cauza de ineficacitate a actului.

Se mai precizeaza ca hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila referitoare la un bun imobil se va nota in cartea funciara, la cerere sau din oficiu.

In ce priveste Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 putem mentiona urmatoarele modificari:

Sunt introduse noi definitii precum: plan cadastral de carte funciara, extras de plan cadastral de carte funciara, proces verbal de vecinatate, persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru, documentatie cadastrala.

Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 prevede ca, in cazul in care exista diferente intre suprafata din masuratori si cea din cartea funciara, suprafata din cartea funciara se va modifica in baza documentatiei cadastrale de actualizare a suprafetei. In cartea funciara se va inscrie, ca regula, suprafata din masuratori.

Actele in baza carora se face inscrierea difera in functie de doua criterii: (i) daca imobilul este sau nu inscris in cartea funciara; (ii) care dintre cele doua suprafete (cea din masuratori fata de cea inscrisa in cartea funciara sau, respectiv, fata de cea din actele de proprietate pentru imobilele neinscrise in cartea funciara) este mai mare si cu cat.

Principalele acte care insotesc documentatia cadastrala sunt fie declaratia pe proprie raspundere a proprietarului privind identificarea limitelor de proprietate si de luare la cunostinta a suprafetei rezultate din masuratori, fie procesul verbal de vecinatate, incheiat de proprietarii imobilelor invecinate, intocmit de catre o persoana autorizata, fie ambele (de exemplu, in cazul in care diferenta intre suprafata din masuratori si suprafata din documentatia cadastrala precedenta pentru care nu s-a deschis carte funciara sau de cea din actele de proprietate este mai mare de 2%). In vederea intocmirii documentatiei cadastrale, Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009 prevede o procedura speciala de convocare a proprietarilor vecini pentru elaborarea procesului verbal de vecinatate.

In ce priveste terenurile din extravilan retrocedate conform Legii nr. 18/1991, Legii nr. 1/2000 si Legii nr. 247/2005, Ordinul stabileste dispozitii speciale, diferentiate in functie de existenta unei inscrieri in cartea funciara a unui imobil din tarlaua respectiva, in functie de existenta unor constructii sau alte investitii pe terenul respectiv, precum si in functie de care dintre cele doua suprafete (cea din masuratorile efectuate cu privire la intreaga tarla fata de suprafata rezultata in urma insumarii suprafetelor din toate titlurile de proprietate pentru toate parcelele din tarlaua respectiva) este mai mare.

In cazul in care doua sau mai multe planuri de amplasament si delimitare ale imobilelor receptionate sau pentru care se solicita receptia sunt reprezentate pe planul cadastral de carte funciara in format digital, cu suprapunere totala sau partiala a suprafetelor imobilelor, se va determina daca suprapunerea este virtuala sau reala. Suprapunerile virtuale sunt suprapunerile generate de erori de masurare si prelucrare a datelor in baza de date grafica a oficiului teritorial de cadastru si publicitate imobiliara iar cele reale sunt suprapunerile efective in teren datorita existentei mai multor acte juridice diferite pentru acelasi amplasament, identificarii diferite a limitei comune sau lipsei materializarii limitei la momentul identificarii. Suprapunerea reala se va solutiona pe cale amiabila prin declaratie autentica si documentatie cadastrala de actualizare sau de catre instantele de judecata. Suprapunerea virtuala se solutioneaza potrivit procedurii reglementate de Ordinul nr. 134 din 26 martie 2009.

Ambele acte normative intra in vigoare in data de 28 aprilie 2009.

Pentru STIRI.JURIDICE,

BADEA CLIFFORD CHANCE

 

 

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti