Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Neanalizarea de către instanța de apel a tuturor motivelor de nulitate
08.09.2015 | Corina CIOROABĂ


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în cazul în care în care, prin cererea precizatoare de acțiune, reclamanții au invocat mai multe motive de nulitate, iar prima instanță a admis acțiunea ca urmare a analizării unui singur motiv de nulitate și, în consecință, critica pârâtului-apelant a fost limitată la acest motiv (buna credință la încheierea actului), în calea de atac a apelului, instanța de apel, în virtutea rolului activ coroborat cu caracterul devolutiv al apelului, apreciind că motivul analizat de prima instanță nu este întemeiat și nu poate să atragă admiterea acțiunii, trebuia să supună analizei și celelalte motive de nulitate invocate în cererea precizatoare. Motivarea instanței de apel, în sensul că în lipsa unei cereri de aderare la apel formulată de către reclamanți nu pot fi analizate motivele de nulitate absolută invocate prin cererea de chemare în judecată precizată și care nu au fost analizate de prima instanță, a fost înlăturată de către Înalta Curte pe motiv că, pe de o parte, reclamanții nu au avut interes să adere la apel, întrucât sentința tribunalului le-a fost favorabilă, iar pe de altă parte, apelul este o cale de atac ce provoacă o nouă judecată în fond atât cu privire la problemele de fapt, cât și cu privire la problemele de drept, altfel spus o rejudecare a fondului. (Decizia nr. 2328 din 19 iunie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitatea absolută a procesului verbal de transfer de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile prin executare silită)

Corina Cioroabă

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate