Cazul 4: Botomei Vasile, paralelul paralel
Norii negri se adună… şandramaua se clatină…
Botomei Vasile, decanul paralelilor din Baroul Bacău, supărat că Pompiliu Bota nu vrea să împartă cu el banii proveniţi din ”donaţii”, pune la cale o răzvrătire. Bota Pompiliu însă este obişnuit cu războiul în baroul paralel.
Mai avuseseră loc lupte pentru şefia baroului. Avocata paralelă Macovei din Piatra Neamţ luptase din răsputeri să-l detroneze pe dictatorul Pompiliu, însă fără succes.
Bota avea mica lui armată clandestină de votanţi paraleli gata să semneze cu pixul orice, la poruncă. Bota deţinea arma supremă a dictatorilor de tinichea: ştampila UNBR-ului paralel. Şi pentru că nu avea încredere în decanii trădători din teritoriu, Bota îşi confecţionase şi utiliza peste 30 de ştampile ale barourilor locale.
El avea toate actele în mână. El semna toate ”hotărârile”, admiterile, excluderile etc. Consiliul Baroului era alcătuit din el, secretara generală şi încă vreo 2-3 persoane a căror unică menire era să semneze orice le punea Bota sub nas.
Toate actele baroului le ţinea Bota la el în diplomat. Actele de constituire ale Asociaţiei Figaro Potra Filiala Băleşti (mama creatoare şi iubitoare a Baroului), procese verbale de înfiinţare a barourilor, certificatul de înregistrare al entităţii. Tot el avea control absolut asupra dosarelor avocaţilor paraleli.
Bota deţinea un alt atu important: Control absolut al Tabloului paralelilor. Numai el ştia cine este avocat şi de multe ori nici el nu ştia cu îi mai vânduse vreo diplomă (decizie) de avocat. În fiecare săptămână, publica o versiune nouă a tabloului pe site-ul personal bota.ro. Din studiul succesiv al versiunilor de tablou se poate observa că Tabloul conţine o grămadă de fantome. De la o săptămână la alta, de la un tablou la altul, dispăreau avocaţi, apăreau noi avocaţi, avocaţii existenţi se dedublau primind numere diferite de ordine, fără nicio logică. Bineînţeles că apariţiile paranormale din tablou erau în afara perioadelor de admitere în profesie. Tabloul era universal şi unic, fără secţiuni. Bota se lăuda public că numărul real al avocaţilor paraleli depăşeşte 5.000, dar, deoarece sistemul prigonitor îi urmăreşte, vor fi trecuţi pe un tablou secret: Fondul secret al dosarelor de avocaţi. Aceşti avocaţi secreţi urmau să fie activaţi doar la ordinul preşedintelui.
Botomei Vasile este un personaj pitoresc în Bacău. A fost primul duşman serios al lui Bota în Barou. Prieteni la început, amândoi s-au înscris în Republica Moldova la Universitate pentru a primi titlul de doctor în Drept.
Multă vreme, Bota şi-a pus înaintea numelui titlul de Drd. (doctorand – aspirant la titlul de doctor). Ulterior, probabil că a renunţat, titulatura pompoasă nu mai apare în documentele oficiale ale baroului paralel. Bineînţeles că deplasările şi cheltuielile personale ale lui Bota erau achitate din banii Baroului. Obrazul subţire cu cheltuială se ţine.
În anul 2014, Botomei primeşte înaltul titlu academic de doctor conferit de Senatul Universităţii de Stat din Republica Moldova. Întristat, cum spuneam, că Bota nu vrea să împartă prada admiterilor cu el, Botomei Vasile îşi face propria Uniune Naţională a Barourilor din România. Noua organizaţie îşi stabileşte centrul de comandă în inima Moldovei, în Bacău, teritoriu istoric de târgoveţi în care, cu 5000 ani î.e.n., omul de Neanderthal trăia şi utiliza unelte de silex. Arheologii au dezgropat o serie de oale sparte din anul 500 e.n. şi nişte oase de cai din secolul XIII.
În 1837, Logofeţii Dreptăţii au pus bazele avocaturii (vechilii), în timpul lui Mihail Sturza. În 1864, Alexandru Ioan Cuza constituie ”corpul de advocaţi”.
La aşa trecut de aur, destinul avocaturii cerea imperios naşterea unui lider-decan pentru a asigura conducerea unificată a noii profesii.
Botomei Vasile îşi deschide şi site: www.unbr-legal.ro, www.unbr.info, obţine şi codul fiscal. Pentru a sublinia caracterul internaţional şi eliminarea confuziei, se asigură şi traducerea în limbile franceză şi engleză a denumirii organizaţiei: ”The National Association of the Romanian Bars” şi ”L’Union Nationale des Barreaux de Roumanie”. Botomei Vasile începe reconstrucţia avocaturii româneşti de la Bacău prin organizarea de admiteri în profesie ad hoc. O asemenea organizaţie de elită necesita taxe premium de admitere şi un examinator prestigios.
Astfel, Botomei legiferează ca taxa de admitere să fie stabilită la suma de 4.000 lei şi numeşte Comisia de validare a admiterilor sub înaltul patronaj al Preşedintelui Judecătoriei Bacău, magistratul Sorin Vasile Curpăn. Sorin Vasile Curpăn era magistrat de-adevăratelea, nu paralel.
Dar forţele potrivnice nu stau degeaba. Bota Pompiliu, liderul paralel, contestă scindarea şi legitimitatea noului barou paralel: Baroul lui Botomei sau ”Baroul paralel paralel”.
Renaşterea avocaturii cere sacrificii în lupta cu sistemul. Botomei va fi trimis la închisoare, unde locuieşte şi în prezent, iar Curpăn va fi suspendat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Din temniţa Bacăului, noua Doftană a avocaturii româneşti, Botomei, continuă idealurile istorice şi redresarea profesiei de sub corupţia Botaniană.
(va urma)
Alberto Kurtyan
Master Tax Advisor
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro