Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Fost judecător CCR trimis în judecată pentru trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, cumpărare de influență, constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani


10 septembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Luiza BITOLEANU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Trafic de influență, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, cumpărare de influență, constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
G. T., senator în Parlamentul României și judecător la Curtea Constituțională, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
trei infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată,
efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
constituirea unui grup infracțional organizat,
fals în declarații în formă continuată (13 acte materiale);
B. I., administrator al mai multor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
cumpărare de influență,
constituirea unui grup infracțional organizat;
P. M., administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
cumpărare de influență;
G. G., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine și pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
spălare de bani;
D. V., cetățean din Republica Moldova, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de:
constituirea unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010-2015, inculpatul G. T., aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (2010–2013) și, ulterior, judecător la Curtea Constituțională (2013-2015), a pretins și primit de la omul de afaceri, inculpatul B. I., cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:
– în perioada 2010-2015, folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro,
– în perioada 2010-2015, folosința gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei,
– în 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 lei,
– în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei,
iar în schimbul acestor foloase necuvenite i-a promis inculpatului B. I. că va interveni și determina diferiți funcționari publici – din cadrul societăților și companiilor naționale cu capital de stat, ministere, autorități publice centrale și locale – să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de inculpatul B. I. (cu interese în domenii de activitate diversă – energie, transport fier vechi ș.a.) să obțină contracte comerciale sau alt tip de facilități comerciale.
În perioada 2008-2012, (punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 și 2012), inculpatul G. T. a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 euro (câte 50.000 de euro per campanie) de la inculpatul B. I., în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte, ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență, inculpatul B. I., cu interese în domenii de activitate diverse (energie, construcții, transport, fier vechi ș.a.).
În perioada 2009-2015, în calitate de senator (2008-2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (decembrie 2013-2015), inculpatul G. T. a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență P. M. mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei, din care:
– 360.269,42 lei reprezentând investiții în curs consemnate în lista activelor unei societăți comerciale (un tractor cu remorcă și marfă aflată în custodie, respectiv contravaloarea a 80 de struți, materiale de tip tâmplărie PVC și alte materiale de construcție pentru reabilitarea clădirilor unei ferme din județul Gorj);
– 121.007 lei reprezentând cheltuielile salariale pentru un număr de șase angajați în perioada 2011-2015, pe firma Camera de Comerț și Industrie România-Japonia (care lucrau în realitate la ferma din Buduhala – Telești).
În schimb, G. T. a promis că va interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență P. M., cu interese în domeniul energiei.
În perioada 2010-2015, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României și ulterior judecător la Curtea Constituțională, G. T. a efectuat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (operațiuni financiare ca acte de comerț), astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 31/1990 modificată, prin interpuși, încălcând dispozițiile legale privind incompatibilitățile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituțională și senatorilor.
Începând cu luna august 2014, inculpatul G. T. a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații B. I. și D. V., având drept scop crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană).
În perioada 2008-2015, inculpatul G. T., în funcțiile de senator și respectiv judecător la Curtea Constituțională, a omis să declare în cele 13 declarații de avere din datele de 15 decembrie 2008, 21 mai 2009, 25 octombrie 2010, 12 mai 2011, 30 mai 2012, 15 octombrie 2012, 18 decembrie 2012, 13 iunie 2013, 18 decembrie 2013, 6 ianuarie 2014, 11 iunie 2014, 5 februarie 2015, 10 februarie 2015, faptul că a dobândit de la o rudă, printr-un contract de donație, un teren în suprafață de 10.000 mp, situat în extravilanul comunei Telești, jud. Gorj.
În perioada 2010-2015, inculpatul G. G. a înlesnit și l-a ajutat pe inculpatul G. T. în săvârșirea faptei de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția (de senator și judecător de Curte Constituțională). Concret, acesta a acceptat să acționeze în mod ocultat și disimulat în sensul asumării, în mod nereal, a calității de proprietar al fermei, efectuând pentru G. T. diferite acte de gestionare și administrare a fermei, inclusiv operațiuni financiare ca acte de comerț (negocieri, contracte ș.a.). Aceasta, în condițiile în care G. G. cunoștea care erau sursele de finanțare și cine era proprietarul fermei situate în extravilanul comunei Telești, jud. Gorj, respectiv G. T..
În perioada respectivă, G. G. a obținut ca folos propriu, din activitatea prestată, contravaloarea veniturilor salariale, în cuantum total de 34.335 lei. Aceste beneficii salariale necuvenite au fost plătite de inculpatul P. M. prin Asociația Camera de Comerț și Industrie România–Japonia.
Aceste acțiuni ale inculpatului G. G. au avut drept scop atât mascarea existenței situației de incompatibilitate în care se afla senatorul/judecătorul G. T., cât și facilitatea obținerii, de către acesta din urmă, a foloaselor necuvenite provenind din administrarea fermei respective.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză asupra bunurilor aparținând inculpaților G. T., B. I. și G. G.

Se dispune disjungerea cauzei față de suspecții B. I., H. H., pentru celelalte infracțiuni în legătură cu care s-a început urmărirea penală.
De asemenea, se va disjunge cauza în vederea continuării cercetărilor față de suspecții I. I. și Ș. L., ambii deputați cu funcție de conducere în partid.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Luiza Bitoleanu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro