Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Concurență Revista revistelor juridice

Mihai Bușu: Analiză de piață în domeniul dreptului concurenței. Indicatori și studiu de caz

11 septembrie 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Mihai Bușu, inspector de concurență și lector IBR, a publicat, în Revista Română de Concurență nr. 1/2013, articolul intitulat „Analiză de piață în domeniul dreptului concurenței. Indicatori și studiu de caz”.

Piețele cu concurență perfectă reprezintă, în definitiv, un concept utopic, un model teoretic care servește la analiza elementelor identificabile în cadrul piețelor reale. Cu toate acestea, în practică, autoritățile de concurență tind către crearea unei astfel de piețe, în care relațiile concurențiale să se apropie cât mai mult prescripțiile modelului teoretic. Desigur că acest deziderat este imposibil de atins, având în vedere mediul extrem de dinamic cu care fiecare întreprindere în parte se confruntă. Totuși, autoritățile au la dispoziție o serie de instrumente de analiză, care le permite să cuantifice gradul de concentrare existent pe diversele piețe. De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că gradul de concentrare al unei piețe se află în strânsă legătură cu nivelul concurenței de pe piața respectivă.

În vederea verificării nivelului la care se găsesc relațiile concurențiale pe o anumită piață, nu este imperios necesar să se realizeze verificări periodice și inopinate la sediile diverselor întreprinderi care ar putea avea un comportament necorespunzător. Astfel, o variantă viabilă este reprezentată de calcularea unor indicatori, ale căror valori pot fi o alarmă privind gradul de concentrare sau dimpotrivă. Dintre indicatorii potențial aplicabili în acest caz, autorul articolului s-a orientat către rata de concentrare (CR) și indicele Herfindahl-Hirschman (HHI). Acești indicatori iau în considerare cotele de piață ale întreprinderilor de pe o anumită piață relevantă. În funcție de valoarea obținută, autoritățile de concurență vor fi în măsură să aprecieze în ce situație se află fiecare piață în parte, precum și care sunt întreprinderile care dezvoltă comportamente anticoncurențiale. În afară de cotele de piață ale întreprinderilor, mai există o serie de alți factori de risc, care pot influența, într-un fel sau altul, concurența: condiții de acces pe piață, numărul de concurenți, precum și presiunea exercitată de aceștia din urmă.

La baza calculului indicelui Herfindahl-Hirschman se găsește însumarea pătratelor cotelor de piață ale tuturor întreprinderilor care activează în cadrul pieței relevante, în timp ce rata de concentrare ține cont exclusiv de cotele de piață aferente celor mai importante întreprinderi. Valorile ce pot fi înregistrate de CR se pot situa între 0 (concurență perfectă) și 100 (oligopol sau monopol, în funcție de numărul întreprinderilor existente pe piață), în timp ce HHI ia valori între 0 și 10.000 (0-1000 înseamnă un nivel redus al concentrărilor, 1001-2000 echivalează cu un nivel mediu, în timp ce valori de peste 2000 semnifică deja un grad sporit de concentrare). Un rezultat exact poate fi obținut în cazul în care autoritățile de concurență dispun de date concludente vizavi de cotele de piață ale tuturor întreprinderilor. Uneori, însă, lucrurile nu stau chiar așa, motiv pentru care autoritățile sunt nevoite să caute anumite valori minime și maxime între care să plaseze indicele HHI. Aceste limite – superioară și inferioară – se pot obține cu ajutorul unor formule matematice simple. În finalul articolului, este redat un studiu de caz, în vederea ilustrării modului în care se aplică, în practică, estimarea indicelui HHI (piața asigurărilor din România).

În concluzie, autorul articolului dorește să sublinieze faptul că autoritățile de concurență au la dispoziție o serie de metode matematice, prin intermediul cărora pot aprecia gradul de concentrare existent pe piețele în discuție. Cu toate acestea, nu este indicat să se renunțe la evaluarea efectivă a situației faptice, întrucât concentrările economice pot genera și efecte benefice concurenței, efecte încurajate de legislația comunitară.

Alexandra-Adriana Dobirșan

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership