Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Mihai Bușu: Analiză de piață în domeniul dreptului concurenței. Indicatori și studiu de caz


11 septembrie 2015 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Mihai Bușu, inspector de concurență și lector IBR, a publicat, în Revista Română de Concurență nr. 1/2013, articolul intitulat „Analiză de piață în domeniul dreptului concurenței. Indicatori și studiu de caz”.

Piețele cu concurență perfectă reprezintă, în definitiv, un concept utopic, un model teoretic care servește la analiza elementelor identificabile în cadrul piețelor reale. Cu toate acestea, în practică, autoritățile de concurență tind către crearea unei astfel de piețe, în care relațiile concurențiale să se apropie cât mai mult prescripțiile modelului teoretic. Desigur că acest deziderat este imposibil de atins, având în vedere mediul extrem de dinamic cu care fiecare întreprindere în parte se confruntă. Totuși, autoritățile au la dispoziție o serie de instrumente de analiză, care le permite să cuantifice gradul de concentrare existent pe diversele piețe. De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că gradul de concentrare al unei piețe se află în strânsă legătură cu nivelul concurenței de pe piața respectivă.

În vederea verificării nivelului la care se găsesc relațiile concurențiale pe o anumită piață, nu este imperios necesar să se realizeze verificări periodice și inopinate la sediile diverselor întreprinderi care ar putea avea un comportament necorespunzător. Astfel, o variantă viabilă este reprezentată de calcularea unor indicatori, ale căror valori pot fi o alarmă privind gradul de concentrare sau dimpotrivă. Dintre indicatorii potențial aplicabili în acest caz, autorul articolului s-a orientat către rata de concentrare (CR) și indicele Herfindahl-Hirschman (HHI). Acești indicatori iau în considerare cotele de piață ale întreprinderilor de pe o anumită piață relevantă. În funcție de valoarea obținută, autoritățile de concurență vor fi în măsură să aprecieze în ce situație se află fiecare piață în parte, precum și care sunt întreprinderile care dezvoltă comportamente anticoncurențiale. În afară de cotele de piață ale întreprinderilor, mai există o serie de alți factori de risc, care pot influența, într-un fel sau altul, concurența: condiții de acces pe piață, numărul de concurenți, precum și presiunea exercitată de aceștia din urmă.

La baza calculului indicelui Herfindahl-Hirschman se găsește însumarea pătratelor cotelor de piață ale tuturor întreprinderilor care activează în cadrul pieței relevante, în timp ce rata de concentrare ține cont exclusiv de cotele de piață aferente celor mai importante întreprinderi. Valorile ce pot fi înregistrate de CR se pot situa între 0 (concurență perfectă) și 100 (oligopol sau monopol, în funcție de numărul întreprinderilor existente pe piață), în timp ce HHI ia valori între 0 și 10.000 (0-1000 înseamnă un nivel redus al concentrărilor, 1001-2000 echivalează cu un nivel mediu, în timp ce valori de peste 2000 semnifică deja un grad sporit de concentrare). Un rezultat exact poate fi obținut în cazul în care autoritățile de concurență dispun de date concludente vizavi de cotele de piață ale tuturor întreprinderilor. Uneori, însă, lucrurile nu stau chiar așa, motiv pentru care autoritățile sunt nevoite să caute anumite valori minime și maxime între care să plaseze indicele HHI. Aceste limite – superioară și inferioară – se pot obține cu ajutorul unor formule matematice simple. În finalul articolului, este redat un studiu de caz, în vederea ilustrării modului în care se aplică, în practică, estimarea indicelui HHI (piața asigurărilor din România).

În concluzie, autorul articolului dorește să sublinieze faptul că autoritățile de concurență au la dispoziție o serie de metode matematice, prin intermediul cărora pot aprecia gradul de concentrare existent pe piețele în discuție. Cu toate acestea, nu este indicat să se renunțe la evaluarea efectivă a situației faptice, întrucât concentrările economice pot genera și efecte benefice concurenței, efecte încurajate de legislația comunitară.

Alexandra-Adriana Dobirșan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică