Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
 1 comentariu

Modificarea Legii Cetateniei Romane
16.04.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Guvernul Romaniei:

„Guvernul a decis simplificarea procedurii de acordare a cetateniei romane pentru fostii cetateni romani care au dobandit cetatenia romana prin nastere si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicata fara voia lor.

In acest sens, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de astazi, Executivul a modificat si completat Legea cetateniei romane nr. 21/1991.

Prin aceasta Ordonanta de Urgenta am urmarit sa simplificam, pe de-o parte, procedurile de acordare a cetateniei romane si, pe de-alta parte, urgentarea si scurtarea unor termene prevazute de actuala lege a cetateniei romane (…). Dam posibilitatea tuturor cetatenilor romani si descendentilor acestora pana la gradul 3 sa redobandeasca cetatenia romana, la cerere, a precizat primul-ministru Emil Boc la finalul sedintei de Guvern.

Potrivit actului normativ, cetatenii romani si descendentii acestora pana la gradul 3 pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana la cerere, cu pastrarea cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc urmatoarele conditii:

– dovedesc, prin comportament, actiuni si atitudine, loialitate fata de statul roman si declara ca nu intreprind sau sprijina si nici in trecut nu au intreprins sau sprijinit actiuni impotriva ordinii de drept ori a sigurantei nationale;
– au implinit varsta de 18 ani;
– sunt cunoscuti cu o buna comportare si nu au fost condamnati in tara sau in strainatate pentru o infractiune care ii face nedemni de a fi cetateni romani;
 
Prin modificarea Legii cetateniei, a fost eliminata procedura interviului, care ingreuna nejustificat procedura de adoptare a cetateniei romane. Intrucat e vorba, asa cum am spus, de fosti cetateni romani care au detinut cetatenia romana, nu se mai impune suplimentar conditia interviului pentru a verifica daca ei cunosc sau nu limba. Fac precizarea ca aceasta conditie ramane in continuare in vigoare pentru alte persoane care nu au avut niciodata cetatenia romana, dar care doresc sa dobandeasca cetatenia romana in conditiile legii, a declarat premierul Emil Boc.

Termenul de verificare a conditiilor pentru acordarea cetateniei va fi de maximum cinci luni de la depunerea cererii. Pana in prezent, termenul era de cel putin 6 luni de zile.
 
Guvernul Romaniei – Biroul de presa”

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Modificarea Legii Cetateniei Romane”

  1. iuliu spune:

    Si mai spuneti ca guvernul nu se subordoneaza lui basescu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.