Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Laurențiu Asaftei: Integritate, responsabilitate și respect, acestea sunt valorile pe care le-am căutat și apreciat întotdeauna


11 septembrie 2015 | Alina MATEI

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Alina Matei: Mulțumesc, Laurențiu, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Îmi aduc aminte ziua în care ai fost invitat, alături de alți studenți, să participi la interviul pentru un stagiu de internship la Societatea de Științe Juridice. Cu ce gânduri ai venit și care a fost impresia după ce ai fost acceptat?

Laurențiu Asaftei: Mulțumesc și eu, Alina, pentru această invitație. Îți mărturisesc că este o ocazie specială pentru mine, având în vedere că este primul interviu scris pe care îl acord.

Februarie 2012. Îmi amintesc cu plăcere de ziua în care am venit la interviul pentru un stagiu de practică în cadrul SSJ, încrezător că voi fi acceptat.

Văzând că echipa nu funcționează neapărat pe trasarea exactă a unor directive pentru fiecare individ în parte, așa cum mi-am imaginat, am început „să dau din coate” pentru a mă implica în diferite activități/proiecte.

Alina Matei: Scopul internshipului a fost atins, dar tu ai rămas aproape de JURIDICE.ro și noi de tine. Ești parte a echipei JURIDICE.ro, fiind coordonatorul unui proiect foarte important. Puteai preda oricând ștafeta, de ce nu ai făcut-o?

Laurențiu Asaftei: Într-adevăr, scopul internshipului a fost atins și nu m-am retras în umbră imediat după trecerea celor 6 luni, deoarece mi-am dat seama la momentul respectiv că am început să dezvolt latura mea profesională și, bineînțeles, mai aveam lucruri de învățat, precum și ideea, materializată într-un proiect, de finalizat.

Și când spun proiect, mă refer la Monitorul Oficial Gratuit, care a luat ființă din dorința publicării de către Statul Român a legislației României în mod integral, gratuit și permanent.

Îmi aduc aminte cu plăcere de cum am început să punem la dispoziție persoanelor interesate legea în vigoare a României, prin mijloacele moderne de comunicare, de cum am atras susținători și de cum, în paralel, aveau loc întâlniri cu ministrul Justiției, la acea vreme, Titus Corlățean, și erau depuse memorii cu privire la acest aspect.

Apreciez că, la acest moment, coordonator de facto este prea mult spus. Îmi place să mă consider un coordonator de iure în virtutea faptului că am dus această idee la un nivel la care puțini se așteptau și pentru că am reușit să atrag de partea acesteia următoarele generații de studenți care au urmat stagiul SSJ și care au ajutat la promovarea și propagarea proiectului.

Alina Matei: Activitatea ți-ai început-o la MAZARS ROMÂNIA. Cum a fost trecerea de la studenție la responsabilitatea lucratului pentru o firmă străină?

Laurențiu Asaftei: Chiar dacă până la acel moment am mai fost parte a unor raporturi juridice de muncă pe perioade determinate, îți mărturisesc că, din momentul în care am început să adun informații cu privire la această entitate, mi-am dat seama la ce se folosește cu adevărat termenul de multinațională.

Abia după promovarea celor două interviuri și a examenului scris am realizat cum este structurată o astfel de multinațională și, începând cu 1 noiembrie 2012, m-am alăturat echipei DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES, correspondent law firm of Mazars România.

În prima lună am avut o oarecare perioadă de grație, necesară acomodării atât cu mediul, metodele de lucru, cât și cu procedurile interne generale, ceea ce a făcut ca trecerea de la studenție la responsabilitatea muncii să fie, cel puțin din punctul meu de vedere, facilă.

Alina Matei: Au ridicat din sprânceană că ai absolvit o facultate privată – Facultatea de Drept din cadrul Universității Româno-Americane?

Laurențiu Asaftei: De când m-am alăturat acestei echipe și până astăzi, nu am simțit nimic negativ din partea colegilor legat de faptul că am absolvit o facultate privată.

Alina Matei: La DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES – Legal • Tax ce-ți place?

Laurențiu Asaftei: DUNCEA, ȘTEFĂNESCU & ASSOCIATES – Legal • Tax este un proiect nou, susținut de aceeași echipă, care a luat naștere la finele anului 2014, ca urmare a încetării colaborării cu Mazars România.

Cu excepția unor mici proceduri interne, aspectele consolidate în timp și care s-au dovedit a produce rezultate nu s-au schimbat, iar asta dă dovadă de integritate, responsabilitate și respect, valori pe care eu le-am căutat și apreciat întotdeauna.

Alina Matei: Te-au schimbat în vreun fel cei trei ani de când ai început activitatea? Îți mărturisesc că la ultima întâlnire informală cu echipa JURIDICE.ro (la o pizza) a fost unanimă părerea fetelor că ești și arăți altfel. Corporatist, au zis.

Laurențiu Asaftei: Cu siguranță, m-au schimbat. Am simțit asta și încă o simt. Dar cu aceeași siguranță îți spun că m-au schimbat în bine. M-au format și mă formează ca profesionist, mi-au oferit și îmi oferă o stabilitate și, nu în cele din urmă, mi-au dezvoltat și încă îmi dezvoltă abilități pe care într-un alt mediu nu cred că le-aș fi dobândit.

Corporatist, zici. Mă simt flatat, pentru că, din punctul meu de vedere, corporatistul este acel individ care beneficiază (ca urmare a efortului îndelungat al unei companii) de un cadru organizat de norme, reguli, obișnuințe și procese care-l vor ajuta într-o evoluție profesională pe care o va atinge mult mai repede decât oricine altcineva care nu are aceste chestiuni de bază, esențiale. Câteva exemple: organizarea timpului, evaluarea performanțelor, negociere, setarea de obiective, cum să discuți, cum să obții o informație, cum să vorbești în public și, din prisma aceasta, apreciez că un individ care se dezvoltă într-un mediu în care aceste aspecte sunt deja normate se va descurca mult mai ușor în obținerea de rezultate și cu siguranță aceste obiceiuri pe care le va deprinde îi vor fi extrem de utile și în diverse alte situații, inclusiv personale.

Alina Matei: Ce te preocupă acum din punct de vedere profesional? Ce ți-ai dori să mai faci?

Laurențiu Asaftei: Sunt foarte multe lucruri care mă preocupă acum din punct de vedere profesional. Nu mai departe, trebuie avut în vedere, că sunt încă în perioada de entry-level în ale activității profesionale. Ce-i drept, cam pe ultima sută de metri până voi depăși acest prag, dar sunt încă la început și mai am foarte multe lucruri de asimilat și de pus în practică.

Îmi doresc în continuare să mă specializez și mai mult pe domeniile pe care le practic, respectiv Corporate & Commercial și Insolvency, astfel încât, la un moment dat, să pot trece la următorul nivel, de exemplu Mergers & Acquisitions.

Alina Matei: Dacă ai fi din nou student, ce nu ai face din perioada în care ai făcut ca și student?

Laurențiu Asaftei: Studenția, pentru mine, a fost o etapă pozitivă a vieții mele, așa că îmi vine greu să mă gândesc la ceva ce nu aș mai face dacă aș trăi din nou această experiență. Cu toate acestea, sigur nu aș mai dezvolta relații conflictuale cu anumite cadre didactice, rezultate din nerespectarea (din punctul meu de vedere) a unor practici statornice.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Laurențiu Asaftei: Utilizatorilor JURIDICE.ro, autori, vreau să le mulțumesc pentru materialele pe care le scriu cu privire la multe teme de interes și să continue în aceeași notă. Iar utilizatorilor cititori, indiferent de domeniul în care profesează, le recomand să urmărească aceste materiale în continuare, pentru că sunt de calitate și de cele mai multe ori au la bază și opinii avizate, nu numai o analiză rudimentară a textului de lege.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Laurențiu Asaftei: Și eu îți mulțumesc, Alina. A fost o plăcere!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii