Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Încălcarea principiului disponibilității


11 septembrie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că instanța de judecată nu se poate dezînvesti de cererea formulată de o parte în proces, decât exclusiv prin actul de dispoziție al aceleiași părți în sensul renunțării la judecată sau la drept, ori prin soluționarea pe fond sau pe excepție, orice altă interpretare încalcând dreptul de acces la justiție și principiul disponibilității. În speță, instanța de apel, luând în considerare exclusiv aspectele vizate în încheierea de dezbateri de la ultimul termen de judecată, dezbateri în care intimata-pârâtă nu a făcut nicio referire la cererea de acordare a cheltuielilor de judecată, nu s-a pronunțat pe cererea de acordare a cheltuielilor de judecată, apreciind că o atare solicitare nu există, cu toate că, prin întâmpinare, intimata-pârâtă a solicitat cheltuieli de judecată, iar prin concluziile scrise, a stăruit în cererea de obligare a apelantei-reclamante la plata cheltuielilor de judecată, depunând și dovezile corespunzătoare. Înalta Curte a statuat că atâta timp cât, în speță, s-a făcut o cerere expresă din partea unei părți, cerere la care nu s-a renunțat în mod explicit, în mod nelegal, cu încălcarea principiului disponibilității și a dispozițiilor art. 246 C. proc. civ. (art. 406 NCPC), instanța de apel a reținut că nu s-a formulat o astfel de solicitare. (Decizia nr. 253 din 29 ianuarie 2014 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenții)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii