Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Marco Ferraresi, Mioara Mocanu: Modificări legislative recente ale concedierii individuale în Italia
15.09.2015 | Andreea BREBU

JURIDICE - In Law We Trust

Marco Ferraresi şi Mioara Mocanu au publicat în Revista Română de Drepul Muncii nr. 7/2015 articolul intitulat „Modificări legislative recente ale concedierii individuale în Italia”.

Modificările legislative ce vizează relaţiile de muncă din Italia prevăd dispoziţii ce limitează sancţiunile ce pot fi luate faţă de angajatorii ce au efectuat o concediere ilegitimă. Similar prevederilor din drepul muncii român, legislaţia italiană obliga pe angajator, anterior ultimelor modificări legislative, să reintegreze în muncă salariatul concediat fără o justă cauză sau un motiv justificat cu plata unei despăgubiri de un anumit cuantum, cu diferenţe în funcţie de dimensiunile societăţii angajatoare.

Practica a demonstrat în timp că acest mod de sancţionare este relativ dăunător angajatorului a cărui decizie de concediere este interpretabilă prin natura termenilor de justă cauză sau motiv justificat, de cele mai multe ori angajatorii ajungând să plătească sume exorbitante drept despăgubiri, la care se mai adaugă şi durata foarte mare a proceselor.

Începând cu anul 2012, în urma multiplelor semnalări ale neajunsurilor cauzate de legislaţia existentă la acel moment în domeniul dreptului muncii, s-a încercat o reformă legislativă care reducea sancţiunile economice la care era supus angajatorul dacă acesta reintegra salariatul pe post. Deoarece rezultatele acestor schimbări legislative au fost pozitive, clasa politică actuală a decis continuarea reformei legislative cu privire la aceste aspecte.

Astfel, în prezent, se urmăreşte o tendinţă de limitare a sancţiunilor ce pot fi aplicate angajatorului în cazul efecturării unei concedieri ilegale astfel încât să poată fi păstrat un echilibru între drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale angajatului în raporturile dintre aceştia.

Schimbările legislative adoptate de guvernul italian urmăresc totodată şi o linie statistică a evoluţiei concedierilor individuale şi colective, precum şi a modului în care acestea sunt efectuate, în mod indirect dorindu-se şi o încurajare a încheierii contractelor individuale de muncă pe timp nedeterminat, încercându-se astfel să se pună capăt unei tendinţe tot mai evidente de încheiere cu preponderenţă a contractelor individuale de muncă pe timp determinat.

Andreea Brebu

Secţiuni: Dreptul muncii, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO