Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
10 comentarii

Apelul public al presedintelui CSM catre judecatori si procurori
16.04.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust

APELUL PUBLIC AL PRESEDINTELUI CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII CATRE JUDECATORI SI PROCURORI, PRIVIND ACTUALA STARE DE LUCRURI LEGATA DE INECHITATILE EXISTENTE IN SISTEMUL DE SALARIZARE A MAGISTRATILOR SI DE RISCUL SUBFINANTARII SISTEMULUI JUDICIAR
 
 
Stimati colegi,
            
Consiliul Superior al Magistraturii constata o agravare fara precedent, in ultima perioada, a riscului destabilizarii echilibrului si functionalitatii sistemului judiciar, pe de o parte ca urmare a perpetuarii si accentuarii inechitatilor si situatiilor discriminatorii legate de salarizarea judecatorilor si procurorilor, precum si a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor, iar, pe de alta parte, a intensificarii atacurilor publice vizand statutul magistratilor, care au generat o crestere exponentiala a numarului de iesiri din sistem.

In plus, recenta diminuare a bugetelor principalilor ordonatori de credite pentru instante si parchete, respectiv Ministerul Justitiei si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, amplifica riscurile legate de perturbarea grava a activitatii judiciare, prin subfinantarea acestora, in special in contextul in care nici bugetele initial aprobate nu asigurau intr-o masura satisfacatoare necesitatile legate de functionarea sistemului. De asemenea, principalele institutii de formare specializata pentru personalul din justitie, Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri, responsabile in cea mai inalta masura pentru crearea premiselor necesare cresterii calitatii actului de justitie, vor fi puse la randul lor, prin rectificarea negativa a bugetului Consiliului, in situatia de a-si diminua activitatea, in conditiile in care deja programele de formare ale acestora erau puse in regim de „avarie”.

Numeroase instante si parchete, precum si asociatii profesionale, s-au adresat in ultimele zile Consiliului Superior al Magistraturii semnaland efectele negative extreme pe care toti factorii mentionati mai sus il pot produce, sau il produc deja, asupra activitatii lor curente si asupra posibilitatii de a asigura respectarea drepturilor si intereselor legitime ale milioanelor de cetateni care se adreseaza in fiecare an justitiei.
 
In aceste conditii, Consiliul Superior al Magistraturii a dorit sa adopte o pozitie de echilibru, mizand pe faptul ca prin discutarea tuturor acestor probleme, cu obiectivitate, dar si cu fermitate, atat in interiorul sistemului judiciar, dar si in raporturile cu celelalte puteri ale statului, vor putea fi identificate cele mai adecvate modalitati de rezolvare a acestor vulnerabilitati extreme cu care se confrunta sistemul judiciar.

Adoptarea acestei atitudini de echilibru, bazata pe faptul ca justitia are nevoie, poate mai mult ca oricand, de calm si stabilitate, nu inseamna insa ca pozitia Consiliului Superior al Magistraturii nu ramane extrem de ferma in ceea ce priveste apararea independentei sistemului judiciar, care presupune, in mod absolut, asigurarea stabilitatii si securitatii financiare a acestuia.

Sistemul judiciar in ansamblu nu poate fi independent si functional daca nu se asigura resursele financiare necesare functionarii acestuia. Nici un judecator sau procuror nu isi poate indeplini functia cu care a fost investit daca nu beneficiaza de un statut sigur si stabil, inclusiv sub aspect financiar, daca remuneratia pe care o primeste pentru munca depusa, in conditii dintre cele mai grele, nu este considerata o stare de normalitate, ci, in mod total nejustificat, ca un privilegiu, facandu-se abstractie de volumul de munca, de responsabilitatea implicata si de incompatibilitatile si interdictiile carora magistratul este tinut sa li se supuna.

Celelalte doua puteri ale statului sa inteleaga si sa-si asume ca se impune tratarea justitiei ca o prioritate nationala si dincolo de nivelul declaratiilor, prin alocatii bugetare adecvate si norme concrete.
 
Consiliul Superior al Magistraturii reafirma ca se impune o solutie imediata pentru corectarea inechitatilor legate de salarizarea in sistemul judiciar, intr-un stat de drept fiind inadmisibila ignorarea, in continuare, a deciziilor cu efect general-obligatoriu pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe calea recursurilor in interesul legii, privind unele drepturi cuvenite judecatorilor, procurorilor si personalului auxiliar de specialitate din cadrul instantelor si parchetelor. De asemenea, se impune, mai ales din partea reprezentantilor puterii publice, obligati prin Constitutie sa apere si sa respecte ordinea de drept, precum si suprematia legii, o schimbare de atitudine fata de modul in care se raporteaza la aceasta situatie. Drepturile obtinute de personalul judiciar pe unica modalitate legitima disponibila intr-un stat democratic, respectiv prin actiuni in justitie, reprezinta arierate ca urmare a anilor in care aceste persoane au fost private abuziv de aceste drepturi, astfel incat solicitarea punerii in executare a titlurilor executorii astfel obtinute nu este numai legala, dar si legitima.
 
Pe de alta parte, actuala stare de lucruri probeaza necesitatea respectarii optiunii formulate de mai bine de 3 ani de catre puterea legislativa, ca administrarea bugetului instantelor judecatoresti sa iasa din sfera de dispozitie a puterii executive, prin trecerea acestor atributii in competenta unui organ cu completa autonomie fata de acesta, fie el Inalta Curte de Casatie si Justitie, cum prevede la acest moment Legea nr.304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fie Consiliul Superior al Magistraturii, data fiind natura sa juridica si faptul ca ar fi astfel complinite atributiile actuale ale acestuia. Oricare ar fi solutia adoptata, nu este acceptabila prelungirea in continuare, prin prorogari succesive ale datei limita impuse de lege pentru acest transfer de atributii.
 
Toate aceste aspecte s-au aflat neincetat in atentia Consiliului Superior al Magistraturii, in ultimele zile, acestea fiind ridicate atat in cadrul dezbaterilor purtate cu ministrul justitiei, in cadrul sedintei de Plen desfasurata la data de 7 aprilie 2009, cat si in cadrul mai multor intalniri ale conducerii Consiliului cu factori de decizii in domeniu.
 
Consiliul Superior al Magistraturii asigura colegii judecatori si procurori ca nu considera si nu va trata drept „negociabile” aspectele expuse privind garantarea statutului judecatorilor si procurorilor, asigurarea unei salarizari adecvate si nediscriminatorii in sistemul judiciar, precum si asigurarea stabilitatii si securitatii necesare bunei desfasurari a activitatii justitiei.

In aceeasi masura insa, Consiliul Superior al Magistraturii considera ca situatia actuala poate fi rezolvata numai prin apelarea la calm si ratiune, valori specifice activitatii judiciare, iar escaladarea acestei situatii nu este benefica pentru nici unul dintre factorii implicati si este in detrimentul milioanelor de cetateni pe care justitia ii deserveste.

Ca urmare, Consiliul Superior al Magistraturii isi manifesta deplina disponibilitate de a identifica cele mai adecvate modalitati de rezolvare a dificultatilor amintite,  alaturi de reprezentantii celorlalte puteri ale statului si de cei ai corpului judecatorilor si procurorilor, tinand cont atat de situatia generala financiar-economica, cat si de necesitatea realizarii functiei sociale esentiale a justitiei.

In acest scop, Consiliul Superior al Magistraturii va centraliza toate documentele transmise de catre instante si parchete, aspectele ridicate urmand a fi discutate la intalnirea cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale judecatorilor si procurorilor, programata pentru miercuri, 22 aprilie 2009 si apoi puse in dezbatere in cadrul sedintei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din data de 23 aprilie 2009.
 
Fie ca Sarbatoarea Pastelui sa ne aduca tuturor lumina in suflet si linistea necesara  gasirii celor mai bune solutii,
 
Presedintele
Consiliului Superior al Magistraturii,
 
judecator Viorel Virgil Andreies”

Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Apelul public al presedintelui CSM catre judecatori si procurori”

 1. john doe spune:

  De acord cu ce spuneti Dvs, dar ce parere aveti despre urmatoarea "inechitate"? Un jurist/avocat/etc, intra in magistratura pe baza unui interviu dubios si dupa cateva luni iese la pensie. Cu pensie de magistrat, care stiu ca nu este chiar mica. Lasand acest lucru la o parte, sunt de acord ca un magistrat nu este un Gica de la scularie si trebuie sa aiba un salariu decent. La fel cum sunt de acord ca un magistrat nu este cu nimic mai presus sau mai prejos decat un profesor, medic, etc. Asa ca, daca tot vorbim despre echitate, poate ar fi echitabil sa aducem si salariile acestor bugetari la nivelul celor pe care il primesc magistratii. Pana la urma tot in oala bugetarilor suntem. sau unii sunt mai egali decat altii?

 2. Xman spune:

  Doctori ?i profesori sunt bugetari.
  Magistra?ii sunt putere în stat.
  În?elegi asta, în?elegi ?i no?iunea de stat democratic cu toate consecin?ele care decurg de aici inclusiv cele salariale.

 3. john doe spune:

  Xman, se pare ca nu intelegi. Puterea este a legii, nu a oamenilor. Oamenii sunt egali in drepturi si obligatii.
  Probabil ca esti magistrat si crezi ca magistratii sunt de pe alta planeta. Superioara?

 4. Dinica Dumitru-Mircea spune:

  In apararea intereselor noastre legitime imi exprim gratitudinea fata de protectoratul Consiliului Superior al Magistraturii.Acceptam insa o protectie reala, strans legata de rezultatul dorit;acest Apel nu trebuie sa fie tot.Trebuie sa se precizeze raporturile dintre puterile Statului prin Angajament Comun,cu stabilirea obligatiilor de reparatia avariei financiare a sistemului judiciar intr-o forma adecvata.Sa se indrepte atentia asupra argumentelor serioase din Apel,care pledeaza in favoarea necesitatii de a se reaminti ca sistemul judiciar probeaza pertinenta legii si se manifesta indispensabil in sistemul social.Magistratura este garantia puterii,in acest sistem nu exista ezitare,iar decizia este expresa.Restrictiile de orice natura nu sunt utile ritmului decizional.Absenta noastra nu e ingaduita si solicitam ca puterile Statului sa se apropie la un dialog egal,complex si de perspectiva.In numele legii hotarati.

 5. diana spune:

  sunt in acord cu antevorbitorul meu:astept o protectie reala de la CSM, nu vorbe! si este adevarat, intotdeauna si in orice tara din UE magistratii sunt mai bine platiti decat medicii si profesorii pentru ca si interdictiile si incompatibilitatile lor sunt totale:nu mai ai voie sa faci nimic altceva decat sa fii magistrat, nici un fel de activitate remunerata nu mai ai voie sa desfasori! nu se intampla acelasi lucru la medici, care au cabinete particulare unde pot oferi consultatii si nici la profesori care pot da cate meditatii vor! nici pe medici si nici pe profesori legea nu-i opreste, nu le interzice sa mai faca si altceva! deci nu-i totuna si de aceea nu suntem de acord sa fim bagati la gramada!

 6. john doe spune:

  Diana si Dinica, sunt de parere ca argumentele voatre sunt corecte si ca meritati un salariu, daca nu decent, cel putin adecvat nevoilor voastre. Vorbesc din punctul de vedere al unui apropiat de magistrati. Dar…Este vorba despre o anumita egalitate sociala, in prisma unor realitati actuale. Nu cred ca trebuie sa va comparati cu medicii sau profesorii din punct de vedere al salariului, asa cum nu cred ca activitatea magistratilor este mai putin importanta decat a celor mentionati. Sa nu uitam: un copil creste mare dupa ce i sa fac niste vaccinuri, este tratat la nevoie de niste medici si apoi este invatat sa scrie si sa citeasca de niste dascali. Nu se naste nimeni magistrat. A crede ca a fi magistrat este mai presus de alte categorii sociale (din cele amintite su multe altele), cred ca inseamna putina vanitate si negare a istoriei personale. Eu vorbesc doar in principiu, nu am nimic personal impotriva magistratilor. Ba, chiar m-as bucura sa aiba un statut special, in special de natura morala. Cred ca avem nevoie de asa ceva.

 7. john doe spune:

  Si revin. Daca tot vorbim despre salarii, sa amintim (corectati-ma daca ma insel)despre un anume spor, 15% cred, de confidentialitate. Pai, un magistrat trebuie sa respecte secretul profesional, tor asa cum un medic trebuie sa-l respecte. Pe gratis.

 8. IN THE ZONE spune:

  Stimate Domnule Presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,Stimati colegi,la Apelul Public catre judecatori si procurori,am onoarea a va comunica ca inteleg acest moment in care demnitatea sistemului judiciar isi spune cuvantul.Sa rostim ,magistrati,cuvinte de istoria corpului nostru de cariera.Avem absoluta nevoie sa se stie ca la anul 1909 pentru a inlatura atotputernicia Ministerului Justitiei s-a infiintat Consiliul Superior al Magistraturii pentru asigurarea independentei puterii judecatoresti,a corpului magistratilor fata de celelalte puteri ale Statului,cu participarea ministrului justitiei.Atunci cand,de buna voie,prin Rezolutiile nr.40/32 din 29 noiembrie 1985 si nr.40/146 din 13.12.1985 ale Adunarii Generale a O.N.U. s-au adoptat Principiile fundamentale relative la independenta magistraturii,s-a stabilit standardul universal privind independenta puterii judecatoresti.Este de cunoscut pentru cariera de magistrat Rec.(94)12 a Consiliului Europei,art.124 din Constitutia Romaniei.In lumina acestor dispozitii internationale,comunitare si interne,pentru lege si justitie, trebuie sa informati si sa se atraga atentia Guvernului sa nu treaca peste acest Apel Public ca si o chestiune formala.Mandatul judecatorului si remuneratia sa-pe masura demnitatii si responsabilitatii asumate- trebuie garantate prin lege si aplicate uniform,fara incalcari si obstacole.Numai astfel se asigura autoritatea judecatorului in fata caruia trebuie sa se supuna orice persoana implicata intr-un caz,inclusiv organele de stat sau reprezentantii acestora;nu trebuie subminata independenta judecatorului,care trebuie sa se pronunte asupra vietii,libertatilor,drepturilor,indatoririlor si bunurilor cetatenilor.Felicit din suflet Consiliul Superior al Magistraturii pentru solutia de Apel Public.Aveam absoluta nevoie de acesta.Multumiri de stradanie Consiliului Superior al Magistraturii.Domnule Presedinte,stimati colegi,cele mai bune urari de Sf.Pasti.judecator Dinica Dumitru-Mircea.

 9. Urmasul lui Decebal spune:

  George Co?buc
  ——————————————————————————–
  Decebal c?tre popor

  Via?a asta-i bun pierdut
  Când n-o tr?ie?ti cum ai fi vrut!
  ?i-acum ar vrea un neam c?l?u
  S-arunce jug în gâtul t?u:
  E r?u destul c? ne-am n?scut,
  Mai vrem ?i-al doilea r?u?

  Din zei de-am fi scoborâtori,
  C-o moarte tot suntem datori!
  Totuna e dac-ai murit
  Fl?c?u ori mo? îngârbovit;
  Dar nu-i totuna leu s? mori
  Ori câine-nl?n?uit.

  Cei ce se lupt? murmurând,
  De s-ar lupta ?i-n primul rând,
  Ei tot atât de buni ne par
  Ca ori?icare la? fugar!
  Murmurul, azi ?i ori?icând,
  E plânset în zadar!

  Iar a t?cea ?i la?ii ?tiu!
  To?i mor?ii tac! Dar cine-i viu
  S? râd?! Bunii râd ?i cad!
  S? râdem, dar, viteaz r?sad,
  S? fie-un hohotit ?i-un chiu
  Din ceruri pân?-n iad!

  De-ar curge sângele pâr?u,
  Nebiruit e bra?ul t?u
  Când mor?ii-n fa?? nu tresari!
  ?i însu?i ?ie-un zeu î?i pari
  Când râzi de ce se tem mai r?u
  Du?manii t?i cei tari.

  Ei sunt romani! ?i ce mai sunt?
  Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
  Zamolxe, c-un întreg popor
  De zei, i-am întreba: ce vor?
  ?i nu le-am da nici lor p?mânt
  C?ci ei au cerul lor!

  ?i-acum, b?rba?i, un fier ?i-un scut!
  E r?u destul c? ne-am n?scut:
  Dar cui i-e fric? de r?zboi
  E liber de-a pleca napoi,
  Iar cine-i vânz?tor vândut
  S? ias? dintre noi!

  Eu nu mai am nimic de spus!
  Voi bra?ele jurând le-a?i pus
  Pe scut! Puterea este-n voi
  ?i-n zei! Dar v? gândi?i, eroi,
  C? zeii sunt departe, sus,
  Du?manii lâng? noi!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.