Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti

CJUE. Accident de circulație. Dreptul la despăgubiri. Concluziile Avocatului general
14.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, CJUE, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 10 septembrie 2015, concluziile Avocatului general în cauza C-350/14, Lazar cu privire la: Cooperare judiciară în materie civilă – Legea aplicabilă obligațiilor necontractuale – Regulamentul Roma II – Noțiunile ”țara în care s‑a produs prejudiciul”, ”prejudiciu” și ”efecte indirecte ale unei fapte ilicite” – Membri de familie ai unei persoane decedate în urma unui accident de circulație – Persoane care au dreptul la despăgubiri pentru repararea prejudiciilor patrimoniale și nepatrimoniale și care locuiesc în țări diferite.

Cauza principală are ca obiect o cerere de despăgubiri pentru prejudiciile patrimoniale și nepatrimoniale suferite iure proprio, formulată de tatăl, cu reședința în România, al unei resortisante române cu reședința în Italia și care a decedat în acest stat membru în urma unui accident rutier produs la 18 mai 2012, cauzat de un autovehicul neidentificat. Compania de asigurări Allianz SpA a fost acționată în justiție în calitate de societate desemnată de Fondul de garanție pentru victimele accidentelor rutiere, organism însărcinat cu repararea prejudiciilor rezultate în urma accidentelor rutiere produse de autovehicule neidentificate. În cauză au intervenit de asemenea mama și bunica victimei, ambele resortisante române cu reședința în Italia, şi au solicitat repararea prejudiciilor patrimoniale și nepatrimoniale suferite iure proprio.

Acesta este contextul în care Tribunalul din Trieste, instanța de trimitere, a ridicat problema legii aplicabile faptelor din speță și, în special, a interpretării Regulamentului Roma II.

Avocatul general Wahl consideră că acest Regulament trebuie interpretat în sensul că prejudiciile suferite, în ţara în care îşi au reşedinţa, de rudele unei persoane decedate ca urmare a unui accident rutier survenit în statul instanţei sesizate trebuie să fie calificate ca fiind „efecte indirecte” în sensul acestei dispoziţii. În consecință, noțiunea „țara în care s‑a produs prejudiciul” prevăzută de aceeaşi dispoziţie trebuie să fie, în ceea ce privește un accident rutier, interpretată în sensul că se referă la locul în care faptul cauzator al prejudiciului, şi anume accidentul rutier, a produs în mod direct efecte prejudiciabile asupra persoanei care este victima imediată a acestuia.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti