« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noul Cod Fiscal, publicat în Monitorul Oficial
14.09.2015 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din data de 10 septembrie 2015 a fost publicată Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Noul cod fiscal, care va intra în vigoare începând cu anul 2016, stabileşte cadrul legal privind impozitele, taxele şi contribuţiile sociale obligatorii; contribuabilii care au obligaţia să plătească aceste impozite, taxe şi contribuţii sociale; modul de calcul şi de plată a acestora; procedura de modificare a acestor impozite, taxe şi contribuţii sociale.

Ca noutăţi, menţionăm următoarele:
– începând cu 1 ianuarie 2016, cota standard de TVA va scădea de la 24% la 20%, iar începând cu 1 ianuarie 2017 se va reduce la 19%;

– cota impozitului pe dividende scade de la 16% la 5%, începând cu 1 ianuarie 2017;

– cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor rămâne de 3%, însă se introduce cota de impozitare redusă de 1% pentru firmele nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii/asociaţii lor nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice. Cota de impozitare este 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice;

– se elimină prevederile care stabileau că persoanele fizice care au în proprietate mai multe clădiri datorează impozit pe clădiri majorat;

– clădirile vor fi impozitate în funcţie de clasificarea acestora în: rezidenţiale, nerezidenţiale şi cu destinaţie mixtă.

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.