« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Despre recenta decizie a Curtii Constitutionale cu privire la executarea silita
17.04.2009 | JURIDICE.ro, Constantin Stancu

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prin decizia nr. 458 din 31 martie 2009 Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite conform Codului de procedura civila este o masura neconstitutionala si ca atribuirea unei astfel de competente executorului judecatoresc nu este conforma cu principiile constitutionale.

Pentru a decide in acest mod CCR a avut in vedere urmatoarele principii:

Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva, judecatoreasca, in cadrul democratiei constitutionale.

– Justitia se realizeaza de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

– Lasarea dispozitiilor procedurale privitoare la autorizarea inceperii executarii silite la latitudinea executorului judecatoresc nu sunt conforme cu principiile de independenta si impartialitate ale instantei de judecata.

– Se incalca principiul dreptului la un proces echitabil din partea partilor implicate in procedura de executare silita.

– Instanta, solutionand cererea de incuviintare a executarii silite prin incheierea data in camera de consiliu, fara citarea partilor, la solicitarea executorului judecatoresc, poate asigura celeritatea acestei proceduri.

Se va pune problema in ce masura actele organelor fiscale vor mai putea reprezenta titluri executorii in conditiile Codului de procedura fiscala. De asemenea se va pune problema caracterului executoriu al incheierilor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara in lipsa deciziei judecatorului privind inscrierile in cartea funciara conform Legii nr. 7/1996.

In acelasi sens este de observat si decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie  din 19 ianuarie 2009 care a retinut ca instrumentele de plata precum biletul la ordin sau cecul vor trebui investite cu formula executorie de catre instanta de judecata in conditiile art. 61 din Legea nr. 58/1934 si ale art. 53 din Legea nr. 59/1934.

Constantin  Stancu

 
Secţiuni: CCR, Opinii, Recuperare creanțe, RNSJ | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre recenta decizie a Curtii Constitutionale cu privire la executarea silita”

  1. SoSlow spune:

    Foarte interesant. Pana la prezentul moment Indaco nu a publicat aceasta decizie in Codul de procedura civila actualizat.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD