ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Despre recenta decizie a Curtii Constitutionale cu privire la executarea silita
17.04.2009 | JURIDICE.ro, Constantin Stancu


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Prin decizia nr. 458 din 31 martie 2009 Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite conform Codului de procedura civila este o masura neconstitutionala si ca atribuirea unei astfel de competente executorului judecatoresc nu este conforma cu principiile constitutionale.

Pentru a decide in acest mod CCR a avut in vedere urmatoarele principii:

Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva, judecatoreasca, in cadrul democratiei constitutionale.

– Justitia se realizeaza de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

– Lasarea dispozitiilor procedurale privitoare la autorizarea inceperii executarii silite la latitudinea executorului judecatoresc nu sunt conforme cu principiile de independenta si impartialitate ale instantei de judecata.

– Se incalca principiul dreptului la un proces echitabil din partea partilor implicate in procedura de executare silita.

– Instanta, solutionand cererea de incuviintare a executarii silite prin incheierea data in camera de consiliu, fara citarea partilor, la solicitarea executorului judecatoresc, poate asigura celeritatea acestei proceduri.

Se va pune problema in ce masura actele organelor fiscale vor mai putea reprezenta titluri executorii in conditiile Codului de procedura fiscala. De asemenea se va pune problema caracterului executoriu al incheierilor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara in lipsa deciziei judecatorului privind inscrierile in cartea funciara conform Legii nr. 7/1996.

In acelasi sens este de observat si decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie  din 19 ianuarie 2009 care a retinut ca instrumentele de plata precum biletul la ordin sau cecul vor trebui investite cu formula executorie de catre instanta de judecata in conditiile art. 61 din Legea nr. 58/1934 si ale art. 53 din Legea nr. 59/1934.

Constantin  Stancu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre recenta decizie a Curtii Constitutionale cu privire la executarea silita”

  1. SoSlow spune:

    Foarte interesant. Pana la prezentul moment Indaco nu a publicat aceasta decizie in Codul de procedura civila actualizat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate