Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Despre recenta decizie a Curtii Constitutionale cu privire la executarea silita
17.04.2009 | JURIDICE.ro, Constantin Stancu

Secţiuni: CCR, Opinii, Recuperare creanțe, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Prin decizia nr. 458 din 31 martie 2009 Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis ca inlaturarea controlului judecatoresc asupra inceperii executarii silite conform Codului de procedura civila este o masura neconstitutionala si ca atribuirea unei astfel de competente executorului judecatoresc nu este conforma cu principiile constitutionale.

Pentru a decide in acest mod CCR a avut in vedere urmatoarele principii:

Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei si echilibrului puterilor legislativa, executiva, judecatoreasca, in cadrul democratiei constitutionale.

– Justitia se realizeaza de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti stabilite de lege.

– Lasarea dispozitiilor procedurale privitoare la autorizarea inceperii executarii silite la latitudinea executorului judecatoresc nu sunt conforme cu principiile de independenta si impartialitate ale instantei de judecata.

– Se incalca principiul dreptului la un proces echitabil din partea partilor implicate in procedura de executare silita.

– Instanta, solutionand cererea de incuviintare a executarii silite prin incheierea data in camera de consiliu, fara citarea partilor, la solicitarea executorului judecatoresc, poate asigura celeritatea acestei proceduri.

Se va pune problema in ce masura actele organelor fiscale vor mai putea reprezenta titluri executorii in conditiile Codului de procedura fiscala. De asemenea se va pune problema caracterului executoriu al incheierilor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara in lipsa deciziei judecatorului privind inscrierile in cartea funciara conform Legii nr. 7/1996.

In acelasi sens este de observat si decizia Inaltei Curtii de Casatie si Justitie  din 19 ianuarie 2009 care a retinut ca instrumentele de plata precum biletul la ordin sau cecul vor trebui investite cu formula executorie de catre instanta de judecata in conditiile art. 61 din Legea nr. 58/1934 si ale art. 53 din Legea nr. 59/1934.

Constantin  Stancu

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti