Secţiuni » Materii / Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept civil Mediere
 1 comentariu

Mediere conflict legat de partajul unui bun imobil comun, ieșire din indiviziune prin mediere. Speță

15 septembrie 2015 | Ilie DORIN

Medierea unui conflict ce are ca obiect un bun imobil comun – teren intr-o statiune montana – este solicitata biroului meu de mediere in luna iulie 2015 de catre unul din co-proprietari.

Acestia – frate si sora – cumparasera cu putini ani in urma acest teren pentru a ridica impreuna o casa de vacanta. Intre timp, relatiile de familie dintre ei se racisera, din varii motive. Sora plecata in strainatate cu familia ei refuza sa mai ia legatura cu fratele ei. Acesta din urma detinea, conform contractului de vanzare-cumparare, o cota ideala de 1/2 din teren, cota neidentificata pe teren, deci, terenul nu era impartit efectiv in doua, si, conform schitei cadrastrale, cu greu putea fi valorificat daca se impartea in doua parti egale, avand o forma asimetrica.

Fratele dorea iesirea din indiviziune, insa pe cale amiabila si nu pe cale judiciara. Solicita medierea prin semnarea unui Contract de pregatire a medierii, contract in baza caruia ma mandateaza sa port toate discutiile in vederea medierii conflictului cu sora lui. Conflictul avea ca obiect coproprietatea imobilului, dar avea radacini si in relatiile lor de familie.

In urma contactarii acesteia, la inceput s-a aratat destul de reticenta in medierea situatiei conflictuale, insa pe parcursul discutiilor din mediere, luand in considerare si relatiile de familie existente intre ea si fratele ei, a devenit cooperanta in ceea ce priveste explorarea solutiilor posibile la situatie.

Acceptand medierea, atat ea, cat si fratele ei au propus mai multe solutii pe care le-am discutat impreuna pe parcursul a doua luni de zile. Printre variantele discutate in mediere erau: vinderea cotei de 1/2 de la unul la altul, fie fratele cumparator al cotei surorei lui, fie sora cumparatoare a cotei fratelui ei, fie vanzarea in totalitate a terenului si impartirea banilor, fie partajarea lui in natura si jumatate sa revina fiecaruia conform cotelor (lucru ce parea dificil si facea anevoioasa folosirea fiecarei parcele), fie mentinerea starii de indiviziune inca un timp pana sora va reveni in tara.

In urma negocierii s-a ajuns la o intelegere amiabila si anume accea ca sora va cumpara cota fratelui ei de 1/2, va plati acestuia jumatate cash la semnarea Acordului de mediere, acceptand si suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de consfintirea Acordului de Mediere de catre judecator. In vederea aducerii la bun sfarsit a acestei medieri, sora va da procura speciala unei persoane din tara care va putea semna documentele de mediere si se va putea prezenta la judecator la data stabilita pentru consfintire. Aceasta a fost si solutia finala la conflict.

O mediere care a durat doua luni de zile, doua luni de discutii atat despre planurile celor doi la achizitia terenului, cat si planurile lor de acum, la cativa ani dupa achizitia terenului. De asemenea, s-au purtat discutii despre situatia lor familiala si despre relatiile lor de familie. Despre modul de partajare si proceduri, despre solutii si avantajele solutionarii acestui conflict. Nu stiu cat s-au mai incalzit aceste relatii, dar pot spune ca s-a reluat dialogul intre cei doi si s-a stopat adancirea rupturii dintre ei. Depinde de ei cum vor colabora si vor relationa de acum inainte.

Cert este ca medierea a avut un rol decisiv in solutionarea amiabila – rapida si eficienta – a conflictului referitor la partajarea terenului cumparat impreuna, iesirea din indiviziune prin intermediul medierii fiind solutia care i-a multumit pe fiecare in parte.

Prin mediere, ambii au economisit bani si timp (raportat la situatia in care apelau la un avocat pentru procedurile judiciare, taxe, onorarii, expertize, timp), iar pe langa aceste beneficii mari, flexibilitatea medierii si discutiilor (ea fiind in strainatate si el cu afaceri prin tara, discutiile purtandu-se pe mail si telefon), i-au facut sa creada in viabilitatea si eficacitatea medierii ca procedura eficienta in astfel de cazuri.

Medierea conflictelor legate de partajul bunurilor comune (fie ca vorbim de bunuri mobile ori imobile), mai cu seama cand exista un conflict legat de cote ori variantele/modurile de impartire, este o solutie avantajoasa la indemana coproprietarilor.

Medierea este solutia!

Dorin Ilie
Mediator

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice