JurisprudenţăJurisprudenţă CEDOJurisprudenţă CJUEJurisprudenţă CCRJurisprudenţă ÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legiiJurisprudenţă Curţi de apelJurisprudenţă TribunaleJurisprudenţă Judecătorii
 
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA
Print Friendly, PDF & Email

Exceptie de neconstitutionalitate admisa. Incuviintarea executarii silite de catre instanta
22.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 256 din 17 aprilie 2009 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 458 din 31 martie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006.

Dispozitiile legale criticate au urmatorul cuprins: „Cererea de executare silita se depune la executorul judecatoresc, daca legea nu prevede altfel.

Executorul judecatoresc este dator sa staruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrala si cu celeritate a obligatiei prevazute in titlul executoriu si pentru respectarea dispozitiilor legii, a drepturilor partilor si ale altor persoane interesate.

In interesul executarii, executorul judecatoresc poate cere debitorului sa dea o declaratie scrisa cu privire la veniturile si bunurile sale si locul unde se afla acestea

In situatia prevazuta de art. 371 indice 7 alin. 1, executorul judecatoresc este dator sa puna in vedere partii sa-si indeplineasca de indata obligatia de avansare a cheltuielilor de executare”.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate s-a sustinut ca textul de lege mentionat aduce atingere principiului separatiei puterilor in stat, consacrat in art. 1 din Constituie, prin inlaturarea interventiei instantei in controlul de legalitate al inceperii procedurii executionale odata cu modificarea art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006 si incalca totodata prevederile constitutionale ale art. 21 – Accesul liber la justitie, ale art. 44 – Dreptul de proprietate privata si ale art. 126 – Instantele judecatoresti, cu raportare la art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale privind dreptul la un proces echitabil, precum si la art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie privind dreptul de proprietate privata.

Examinand exceptia, Curtea constata ca in redactarea anterioara, art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila indeplinea exigentele unui proces echitabil, plasand executarea silita sub controlul instantei de judecata inca de la debutul acestei proceduri. Astfel, executorul judecatoresc sesizat cu o cerere de executare silita era obligat sa solicite incuvintarea executarii de catre instanta de executare, care se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Dupa incuvintarea cererii, instanta alcatuia un dosar privind executarea, la care executorul judecatoresc era obligat sa depuna cate un exemplar al fiecarui act de executare, in termen de 48 de ore de la efectuarea acestuia.

De asemenea, s-a mai statuat ca accesul la o instanta de judecata, prin posibilitatea contestarii actelor de executare facute cu incalcarea legii, nu constituie intotdeauna un remediu suficient oferit persoanei impotriva careia s-a procedat in mod nelegal la inceperea executarii silite si deci lasarea unei faze a procesului civil la aprecierea reprezentantilor unui serviciu administrativ, care nu se bucura de garantiile de independenta si impartialitate ale instantei de judecata contravine dreptului partilor la un proces echitabil consfintit de art. 21 alin. (3) din Constitutie si de art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Prin urmare, Curtea Constitutionala constata neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 373 indice 1 din Codul de procedura civila, astfel cum au fost modificate prin art. I pct. 13 din Legea nr. 459/2006, acestea urmand a-si inceta efectele la 45 de zile de la publicarea acestei decizii, dac?, in acest interval, Parlamentul nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei, pe durata acestui termen dispozitiile in cauza fiind suspendate de drept.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate