« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale
21.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 257  din 17 aprilie 2009 a fost publicat Ordinul comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 213/363/2009 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului sanatatii publice nr. 450/825/2006.

Potrivit modificarilor, contractul individual de asigurare constituie titlu de creanta si devine titlu executoriu la data la care creanta bugetara este scadenta, conform legii. 

In ceea ce priveste modificarea venitului asigurat inscris in contractul individual de asigurare, acesta se poate realiza prin incheierea unui act aditional la contractul individual de asigurare existent, in termen de 15 zile de la data cand a survenit.

Se mai prevede ca, in cazul unui accident de munca sau al unei boli profesionale ce afecteaza lucratorii romani care isi desfasoara activitatea pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al unui stat cu care Romania are incheiat un acord bilateral, serviciile medicale vor fi acordate de statul respectiv, cheltuielile generate de serviciile medicale urmand a fi suportate de institutia competenta din statul in care este asigurat lucratorul.

Tratamentul prescris de medicul de medicina muncii se comunica medicului de familie prin scrisoare medicala, care prescrie medicamente cu si fara contributie personala in baza acestei scrisori, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Pe baza centralizatoarelor cu evidente distincte intocmite de furnizorii de medicamente aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate pentru prescriptiile ce cuprind medicamentele prescrise de medicii de familie la recomandarea medicilor de medicina muncii, casa de asigurari de sanatate va transmite casei teritoriale de pensii, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care s-au eliberat medicamentele, solicitarea de decontare, care se va realiza in termen de 30 de zile.

Se modifica si modul de calcul al cuantumului indemnizatiilor pentru trecerea temporara in alt loc de munca si pentru reducerea timpului de munca. Astfel, indemnizatia mentionata se stabileste la nivelul diferentei dintre media veniturilor brute realizate lunar din ultimele 6 luni si venitul brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de cacul.

In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, cuantumul indemnizatiilor va fi egal cu diferenta dintre media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si venitul brut realizat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.

Daca stagiul de cotizare este mai mic de o luna, cuantumul indemnizatiilor se stabileste la nivelul diferentei dintre venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care se plateste contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale si venitul brut realizat de asigurat de asigurat la noul loc de munca sau venitul brut realizat ca urmare a reducerii timpului normal de munca, fara a se depasi 25% din baza de calcul.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Dreptul sanatatii, Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD