Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Senatul a adoptat proiectul de Lege privind accesul la datele prelucrate de Furnizorii din sectorul comunicațiilor electronice


16 septembrie 2015 | Alexandru CÂMPEAN, Andreea ALEXANDRU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Senatul Romaniei a adoptat pe 7 septembrie 2015 un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice („proiectul de Lege”).

In iulie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstituţionala Legea nr. 82/2012 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice („Legea privind retinerea datelor”), cunoscuta neoficial ca „Legea Big Brother”.

In incercarea de a reglementa accesul anumitor autoritati publice la datele prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului („Furnizorii”), Proiectul de Lege are ca scop garantarea si protejarea dreptului persoanelor la viata privata.

Proiectul de Lege introduce o noua categorie de date, si anume datele de identificare a echipamentului, definite ca date tehnice ale Furnizorilor care permit identificarea amplasamentului echipamentului de comunicatii ale acestora si prelucrate in scopul transmiterii unei comunicari printr-o retea de comunicatii electronice sau in scopul facturarii contravalorii unei astfel de operatiuni.

In afara de definiţia menţionata mai sus, proiectul de Lege nu include alte prevederi cu privire la regimul juridic al datelor de identificare a echipamentului sau la obligatia Furnizorilor de a prelucra aceste date.

Potrivit proiectului de Lege, datele de trafic referitoare la abonati si utilizatori, prelucrate şi stocate de catre Furnizori, trebuie sa fie sterse sau transformate in date anonime atunci cand nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicari, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data efectuarii comunicarii.

De asemenea, prelucrarea datelor de trafic in vederea stabilirii obligatiilor contractuale ale abonatilor serviciilor de comunicatii preplatite este permisa doar pentru o perioada de 3 (trei) ani de la data efectuarii comunicarii.

In ceea ce priveste accesul autoritatilor publice la datele prelucrate de Furnizori, proiectul de Lege stipuleaza ca Furnizorii trebuie sa puna datele de trafic, datele de identificare a echipamentului si datele de localizare (denumite colectiv „Datele Accesibile”), la dispozitia instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a organelor de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale, la solicitarea acestora.

Organele de urmarire penala si organele de stat cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale pot solicita Furnizorilor accesul la Datele Accesibile doar in baza unei autorizari prealabile din partea unei instante judecatoresti. Aceasta prevedere a proiectului de Lege urmareste protejarea dreptului persoanelor la viata privata si evitarea accesului si utilizarii abuzive a Datelor Accesibile.

Toate solicitarile de accesare a datelor venite din partea autoritatilor mentionate mai sus trebuie procesate in conditii de confidentialitate.

Datele Accesibile nu vor fi sterse sau transformate in date anonime de catre Furnizori, daca autoritatile competente solicita pastrarea acestora in scopul identificarii si conservarii probelor in cadrul investigatiilor pentru combaterea infractiunilor sau in domeniul apararii si securitatii nationale. Aceasta solicitare poate fi facuta de autoritati in cadrul solicitarii de accesare a Datelor Accesibile sau printr-o solicitare separata ulterioara. Stocarea Datelor Accesibile in aceste conditii este permisa doar atata timp cat subzista motivele care au stat la baza solicitarii, dar nu mai mult de 5 ani de la data solicitarii sau pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive.

Proiectul de Lege a fost trimis Camerei Deputatilor pe 7 septembrie 2015, spre dezbatere si adoptare, aceasta din urma fiind Camera decizionala cu privire la proiectul de Lege.

Nota:
(1) i.e., orice informatie schimbata sau transmisa intre un numar determinat de participanti, prin intermediul unui serviciu de comunicatii electronice destinat publicului.
(2) Conform Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, date de trafic inseamna orice date prelucrate in scopul transmiterii unei comunicari printr-o retea de comunicatii electronice sau in scopul facturarii contravalorii acestei operatiuni.

Alexandru Câmpean
Avocat senior
Andreea Alexandru
Avocat colaborator
WOLF THEISS

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii