ICCJ. Mandat european de arestare. Motiv opţional de refuz al executării. Dovada rezidenţei continue şi legale pe teritoriul României. Arestarea persoanei solicitate în vederea predării
17 septembrie 2015 | Paula VÂRBAN

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, potrivit art. 98 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 302/2004, ipoteza în care mandatul european de arestare a fost emis în scopul executării unei pedepse cu închisoarea, iar persoana solicitată, cetăţean străin care trăieşte în România şi are o rezidenţă continuă şi legală pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, declară că refuză să execute pedeapsa în statul membru emitent reprezintă un motiv opţional de refuz al executării mandatului european de arestare. Aplicarea art. 98 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 302/2004 în cazul cetăţeanului străin presupune dovada rezidenţei continue şi legale pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.
De asemenea, instanța supremă a statuat că, în raport cu dispoziţiile art. 103 alin. (11) teza finală din Legea nr. 302/2004, în cazul în care dispune executarea mandatului european de arestare, prin hotărârea de predare, instanţa dispune şi arestarea persoanei solicitate în vederea predării către autoritatea judiciară emitentă, prin hotărârea de predare neputându-se lua o altă măsură preventivă. (Decizia nr. 3157 din 17 decembrie 2014 pronunțată de Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect mandat european de arestare)
Avocat Paula Vârban