Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la calitatea procesuală activă în materia achizițiilor publice


17 septembrie 2015 | Mihaela MAZILU-BABEL

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

A se vedea și dezbaterile juridice Achizițiile publice. Suspiciuni, inerții, blocaje din 3 martie 2014, respectiv Accesul la Justiția Achizițiilor Publice, un pariu de 100.000 euro din 28 iulie 2014. [DEZBATERI.JURIDICE]


Judecătorul suprem de contencios administrativ din Austria se întreabă cu privire la calitatea procesuală activă în materia achizițiilor publice. (C-355/15 Bietergemeinschaft Technische Gebäudebetreuung und Caverion Österreich)

Situația de fapt:
1. domeniu UE: apropierea legislațiilor din statele membre UE
2. materia achizițiilor publice
3. ofertant a cărui ofertă a fost exclusă definitiv de către autoritatea contractantă și care, potrivit dipozițiilor de drept UE incidente, nu este considerat ofertant interesat de instanța de trimitere
4. posibilitatea de a i se refuza accesul la o cale de atac împotriva unei decizii de atribuire (decizie privind încheierea unui contract-cadru) și împotriva încheierii unui contract (inclusiv acordarea unor daune interese solicitate în temeiul articolului 2 alineatul (7) din directiva incidentă), chiar și atunci când:
4.1. au depus oferte numai doi ofertanți, iar
4.2. în opinia ofertantului exclus ar fi trebuit să fie exclusă și oferta adjudecatarului
5. alternativ, și doar în cazul în care posibilitatea de la punctul 4 nu există, posibilitatea de a i se permite accesul la o cale de atac ofertantului neinteresat numai atunci când:
5.1. în mod evident, din dosarul căii de atac reiese că oferta depusă de ofertantul interesat este neconformă sau
5.2. oferta adjudecatarului nu este conformă din aceleași motive pentru care oferta ofertantului exclus a fost exclusă.

Norme (principiale) incidente:
1. principiile din Hotărârea Curții din 4 iulie 2013, Fastweb (C-100/12)
2. articolul 1 alineatul (3) și articolul 2a din Directiva 89/665/CEE privind coordonarea actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizează căile de atac față de atribuirea contractelor de achiziții publice de produse și a contractelor publice de lucrări, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2007/66/CE de modificare a Directivelor 89/665/CEE și 92/13/CEE ale Consiliului în ceea ce privește ameliorarea eficacității căilor de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziții publice.

Mihaela Mazilu-Babel
Doctorand, Facultatea de Drept și Ştiințe Sociale, Universitatea din Craiova

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii