Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

"Opriti codurile" la Traian Basescu
22.04.2009 |


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Miercuri, 22 aprilie 2009, cei 25 de reprezentanti ai Coalitiei „Opriti Codurile” s-au intalnit, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu pentru a discuta despre cele 4 proiecte de Coduri aflate, in prezent, in dezbatere publica in Parlament.

Indira Crasnea, presedintele CRP: „Coalitia „Opriti codurile” s-a nascut din ingrijorare si din credinta ca aceste legi care ne vor influenta vietile mie, colegilor mei si dumneavoastra merita respectat si acest respect nu poate fi asigurat decat printr-o dezbatere publica reala […] Noi suntem ingrijorati ca legi atat de importante au facut drumul de la initiator pana la Parlament ca niste pasageri clandestini in cala unui vapor, cand de fapt li se cuvenea un bilet pe puntea superioara”.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut membrilor Coalitiei sa ii prezinte amendamentele pe care le-au propus, insa acestia au refuzat, Victor Alistar, presedintele Transparency International, afirmand ca, desi  exista o serie intreaga de sugestii si analize facute publice pe numeroase site-uri ale organizatiilor romanesti, dar acestea nu au fost luate in considerare de catre autoritatile statului.

Mircea Toma, presedinte al Agentiei de Monitorizare a Presei: „Avem lista de amendamente pe care nu vrem sa le dam. Nu vrem sa le dam, asta incerc sa comunic, pentru ca sunt doua puncte de vedere: unu, faptul ca ceea ce se intampla acum in Parlament, din punctul nostru de vedere, este inafara legii. Au fost incalcate cel putin doua legi. Nu pot sa intrevin cu amendamente pe un proiect care se dezbate inafara legii”.

Dupa incheierea intalnirii, Presedintele a sustinut o declaratie de presa:

„Buna ziua, 

Hristos a inviat! Am observat ca pe agenda publica sunt doua subiecte majore in momentul de fata, problema legata de Coduri, Codul Penal, Codul Civil si Codurile de Procedura Penala si Procedura Civila si problematica legata de salarizare. As face o observatie generala. Toti declaram ca le vrem si Coduri, noi si o noua lege de salarizare, dar prea putini fac eforturi ca aceasta legislatie sa prinda viata, sa devina realitate. Ma uit si la noua lege a salarizarii, nu exista dezbatere sau discutie cu sindicatele in care sa nu se refere la necesitatea unei noi legi a salarizarii, dar cand vine vorba de lucrat la aceasta lege fiecare se straduieste sa o blocheze, sa blocheze orice demers chiar din faza initiala. In aceeasi situatie suntem si cu Codurile. La Coduri se lucreaza de zece ani. V-as aduce aminte Codurile din timpul doamnei ministru Stanoiu, pe urma acelea au fost suspendate si doamna ministru Macovei a vrut alte Coduri, a venit domnul ministru Predoiu, avem alte Coduri si de fiecare data incercam sa blocam, pana la urma, evolutia pozitiva. Astazi am avut o intalnire legata de Coduri. Si va pot spune ca reprezentantii celor 21 de ONG, care solicitau sau solicita, inca solicita blocarea Codurilor, mi s-au parut in primul rand de buna credinta. De buna credinta din punctul lor de vedere si acest lucru l-am apreciat. Sigur, si din punctul meu de vedere am tratat intalnirea ca pe o intalnire cu oameni de buna credinta, chiar daca atunci cand spui ca trebuie oprite Codurile, ar trebui sa ai macar un document sa il dai oamenilor politici carora le ceri oprirea procesului de adoptare a Codurilor, macar un document cu observatii scrise, adica o asumare de raspundere si nu un simplu „nu”: „Nu, nu vrem Codurile, vrem sa fie dezbatere publica”. 

Toate elementele primite de la Ministerul Justitiei arata ca aceasta dezbatere publica a avut loc, in conformitate cu legea. In acelasi timp este evident ca fiind vorba de o materie care necesita o pregatire, o specializare deosebita in materie penala, in materie comerciala, in chestiuni de procedura, ea nu s-a desfasurat in teritoriu, sa spunem, parlamentarii nu au mers cu proiectele si sa le explice undeva, spre exemplu in sectorul 5, in Ferentari, in, stiu eu, in comuna Cleja, in judetul Bacau, nu au fost, parlamentarii nu s-au dus cu ele in astfel de dezbateri. Probabil ca ar fi fost un lucru bun daca se facea acest lucru, dar in mod categoric au fost discutate de foarte multi specialisti. Mai exista o realitate, pe care imi permit sa o observ, dintr-o experienta. Este foarte greu sa gasesti trei juristi care sa aiba aceeasi apreciere sau aceeasi evaluare a ceea ce trebuie facut. Si atunci cred ca dezbaterile la nivelul la care s-au purtat cu specialisti, cu oameni din Justitie, judecatori, procurori, oameni din Ministerul Justitiei, ONG-uri care au vrut sa fie implicate de-a lungul timpului, pentru ca eu nu discut nici de azi, nici de ieri, discutiile despre Coduri dureaza de ani buni, deci aceasta dezbatere la nivelul specialistilor s-a produs. 

Din acest punct de vedere nu pot fi de acord cu ideea ca nu a existat o dezbatere publica. Sigur, ea poate avea loc si astazi, si eu nu critic pe nimeni, dar in mod categoric rating mult mai mare face Gigi Becali, stiu eu, decat o dezbatere despre Coduri la televizor, sau oricine altcineva. Du-l pe Florin Calinescu, sigur ca e mult mai interesant sa-l ai la televizor pe Florin Calinescu decat o dezbatere despre proceduri la Codul Penal, la Codul Civil. Deci aceasta dezbatere imi este greu sa o imaginez ca o dezbatere de mase, asa cum am inteles ca existau, unele ONG-uri o solicitau. Le inteleg dorinta. In acelasi timp trebuie spus ca de zece ani discutam despre Coduri la nivelul specialistilor. Recunosc ca nu am fost implicat niciodata intr-o astfel de discutie pentru ca nu ma pricep. Este treaba in principal a judecatorilor, a procurorilor, a oamenilor, a profesorilor universitari, a celor care stiu si au experienta in materie, ceea ce nu exclude dezbaterea la televizor, daca televiziunile vor sa o faca. Deocamdata, singurul lucru in dezbatere publica este „Opriti codurile”. Nimeni nu intelge de ce, iar dupa zece ani de cand tot scriem Coduri a venit timpul sa le adoptam. Discutia de astazi, repet, a fost o discutie in care eu am inteles foarte bine mesajul celor 21 de ONG-uri, in acelasi timp am prezentat si necesitatea de a face pasi inainte in procesul de reforma al Justitiei. 

Romania nu mai poate intarzia, sa mai amanam inca o data deciziile legate de folosirea sau nu a Codului Penal din timpul regimului comunist. Actualul Cod Penal este Codul penal din 1968, ori modernizarea lui se impune. Sigur, un aspect semnalat de ONG-uri in discutia de astazi a fost legat de micsorarea pedepselor pentru coruptie si aici sunt de acord cu cele semnalate ca este inadmisibila reducerea pedepselor pentru coruptie. Ceea ce am propus celor 21 de ONG-uri, ramane de vazut daca vor accepta sau nu, este sa participe la o discutie cu cele doua comisii care lucreaza la Codul Penal si comisia care lucreaza la Codul Civil. Ca sa nu existe suspiciuni asupra dreptului meu de a ma implica in a incerca sa asez fata in fata politicienii care lucreaza la Coduri si societatea civila, as aminti ca o fac in baza articolului 80, alineatul 2 din Constitutia Romaniei, prevedere care ma obliga sa mediez intre societate si institutii ale statului. In acelasi timp, aceeasi Constitutie, prin articolul 148, alineatul 4, ma face unul dintre garantii indeplinirii angajamentelor asumate de Romania la semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Din acest motiv, in perspectiva raportului de evaluare care va aparea in luna iulie, am obligatia sa solicit institutiilor statului sa accelereze procesul de indeplinire a propriilor noastre angajamente, iar Romania si-a asumat modernizarea legislatiei si compatibilizarea ei cu legislatia Uniunii Europene, ceea ce implica si modernizarea Codurilor pe care le avem, Codul Penal, Codul Civil si cele doua Coduri de Procedura, Penala si Civila. 

Nu este nicio observatie rautacioasa, dimpotriva, am vazut foarte multi tineri reprezentanti ai celor 21 de ONG-uri si va marturisesc ca mi-a placut inflexibilitatea lor, in dorinta de a afirma necesitatea dezbaterii publice, lucru cu care, repet, sunt de acord, dar fiind atat de specifica materia cred ca nivelul la care s-a desfasurat dezbaterea publica este unul acceptabil. Deci, mi-a placut inflexibilitatea unora dintre cei cu care m-am intalnit astazi care solicitau dezbatere publica. In acelasi timp trebuie sa tinem cont ca oamenii politici in functie au si responsabilitati, iar responsabilitatea mea, cea care decurge din Constitutie in raport cu Uniunea Europeana, dar si a Parlamentului, si a Guvernului, si a puterii judecatoresti sunt majore. Romania nu-si poate permite in luna iulie un raport care sa nu constate progrese in modernizarea justitiei nationale. Un raport care, eventual, ar constata stagnare sau pasi inapoi, ar putea duce la ceea ce s-a intamplat vecinilor nostri, suspendari de utilizare de resursa financiara pusa la dispozitie de Uniunea Europeana, ceea ce personal mi se pare inadmisibil. Deci, accept ca valabile principiile enuntate de ONG-uri astazi, in acelasi timp este absolut necesar ca entuziasmul si inflexibilitatea sa mearga mana in mana cu responsabilitatea pentru evolutia tarii, mai ales intr-o perioada de criza avem nevoie sa probam ca suntem capabili sa facem progrese in Justitie. 

Cam aceasta este concluzia discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii celor 21 de ONG-uri. Va pot spune ca pe mecanism le-am propus discutii care sa dureze pana la trei zile cu cele doua comisii care lucreaza la Coduri, cele doua comisii parlamentare. Dansii au avut o oferta si de la domnul presedinte Geoana, pentru sapte zile; sunt dispus sa discutam si despre sapte zile daca vor fi necesare, dar trebuie sa intelegem ca termenul 15 mai este un termen important pentru Codul Civil si Codul Penal, pentru simplul motiv ca prima evaluare incepe pe data de 4 mai, pe 19 mai este a doua evaluare in vederea pregatirii raportului din iulie si ar fi pacat, dupa ce s-a facut efortul elaborarii acestor Coduri, sa nu fie materializat, prin finalizarea prin vot sau prin asumarea raspunderii de catre Guvern, a procesului, macar pentru Codul Penal si pentru Codul Civil. Mai mult decat atat, dincolo de crearea unui spatiu de discutie intre comisie si cele 21 de ONG-uri, am atentionat ca mai sunt doua momente, momentul de la asumarea raspunderii sau aprobarea in Parlament pana la promulgare, care inseamna 20 de zile. 

Daca se vor constata nereguli in cele votate sau asumate de Guvern, exista posibilitatea intoarcerii legilor in Parlament pentru articolul sau articolele care sunt in neregula. Este un alt moment in care putem discuta daca mai trebuie facute ajustari. V-as aduce aminte ca anul trecut am primit niste modificari groaznice la Codul Penal si am returnat legea in Parlament pentru modificarile de rigoare, iar Parlamentul nu a mai revenit cu legea in forma in care au propus-o. De asemenea, mai este un interval pentru ca aceste Coduri nu intra in viogoare imediat. Ele au nevoie de o evaluare a impactului, ce numar de judecatori, ce numar de procurori, ce numar de instante, ce logistica trebuie pentru noul sistem pe care il introducem in sistemul penal, sistemul comercial. Deci va fi un interval de circa doi ani de la promulgarea legilor de adoptare a Codurilor si pana la intrarea in vigoare. Acest interval implica inclusiv acomodarea judecatorilor, procurorilor, politistilor cu noile prevederi din Coduri. Deci, se poate gasi aceasta modalitate de parteneriat cu cele 21 de ONG-uri, in care ele sa-si aduca contributia la eventuale necesare imbunatatiri ale Codului. Aceasta este declaratia pe care am dorit sa o fac. Va doresc o seara buna. La revedere.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate