« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Interprofesional
Această secţiune specială grupează informaţii cu privire la tematica Avizului nr. 16/2013 al Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni care face obiectul unui proiect dezvoltat de către reprezentantul CCJE în România, jud. dr. Rodica Aida Popa, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Barourilor din România. Partener media: JURIDICE.ro
JURIDICE

UNBR. Raport preliminar și constituirea unui grup de lucru pentru continuarea proiectului privind aplicarea Avizului nr. 16 (2013) în relațiile dintre judecători și avocați
18.09.2015 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Interprofesional, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Națională a Barourilor din România a dat publicității vineri, 18 septembrie 2015, un comunicat cu privire la concluziile Raportului preliminar și constituirea unui grup de lucru pentru modalitățile de continuare a proiectului, cu participarea procurorilor, privind aplicarea Avizului nr. 16 (2013) în relațiile dintre judecători și avocați.

Consiliul UNBR a dezbătut și a aprobat în unanimitate Raportul prealabil cu privire la desfășurarea, efectele și concluziile preliminare ale Proiectului privind aplicarea Avizului nr. 16 (2013) în relațiile dintre judecătorii și avocații români. Dezbaterea a avut loc în prezența ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, invitat la lucrările Consiliului UNBR.

Potrivit concluziilor Raportului preliminar, comunicarea directă între profesioniștii dreptului pe teme de interes comun, în cadrul conferințelor din prima etapă, a avut efecte vizibile, care constau în principal în detensionarea şi îmbunătațirea relațiilor interprofesionale, în majoritatea zonelor țării, de natură să conducă la creșterea încrederii publice în justiție și la eficientizarea actului de justiție, în beneficiul cetățeanului. S-a concluzionat că efectele pozitive ale Proiectului desfășurat constituie o premisă favorabilă pentru a-l continua și a-l extinde într-o formulă lărgită, cu implicarea în următoarea etapă și a procurorilor.

Cu privire la propunerea CSM de organizare a celei de a doua etape a Proiectului interprofesional judecători – avocați – procurori, există acordul majorității reprezentanților avocaților în organele de conducere a profesiei de avocat în legătură cu susținerea realizării unui Proiect de conlucrare între judecători, procurori și avocați, astfel cum acesta este cuprins în propunerea adresată către UNBR, CSM și Ministerului Public de către reprezentantul României la CCJE., judecător dr. Rodica Aida Popa, ca modalitate de punere în aplicare a recomandărilor si dezideratelor organismului european emitent al Avizului nr. 16 (2013).

UNBR susține acest demers, pe baza exprimării punctelor de vedere fundamentate ale fiecărei potențiale părți organizatoare, din perspectiva obiectivelor specifice ale fiecărei profesii.

UNBR, în calitate de co-inițiator și co-organizator, a decis că este necesară întocmirea unui Raport final de evaluare a desfășurării Proiectului și al impactului produs asupra celor două profesii juridice, mai ales asupra relațiilor interprofesionale. În urma acestui Raport, UNBR și INPPA vor face propunerile de organizare corespunzătoare specificului profesiei de avocat.

În acest scop, Consiliul UNBR a decis și constituirea unui grup de lucru, condus de către avocat Monica Livescu, din care fac parte următorii avocați consilieri: Gabriel-Cornel Grigore, Rusu Sorin Dumitru, Cristina Gheorghe, Stanca Ioana Gidro, care are ca sarcină realizarea evaluării propunerii de continuare a Proiectului, primirea de propuneri de la barouri şi ţinerea legăturii cu CSM şi, eventual, Ministerul Justiţiei cu privire la problematică, urmând a prezenta un raport la viitoare şedinţă a Consiliului UNBR. Acest raport final va sta la baza evaluării oportunității Proiectului propus în august 2015 către judecător dr. Rodica Aida Popa.

Grupul de lucru va realiza o evaluare detaliată a Proiectului privind aplicarea Avizului nr. 16 (2013) al CCJE, centralizarea problemelor invocate în cadrul dezbaterilor ce au avut loc cu prilejul conferințelor derulate în perioada iunie 2014-martie 2015 şi redactarea propunerilor făcute de participanți identificate în chestionarele sociologice şi dezbateri. Acestea vor fi înaintate CSM şi Ministerului Justiţiei pentru a se analiza problematica identificată și a se găsi căile și mijloacele de îmbunătățire a raporturilor interprofesionale concrete în raport de realitatatea desfășurării lor.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.