Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. Ajutoare de stat în favoarea unor întreprinderi din Italia. Încălcarea obligației de recuperare. Jud. dr. Camelia Toader – membru al completului
21.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Concurență, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 17 septembrie 2015, hotărârea pronunțată în cauza C-367/14, Comisia/Italia cu privire la: Ajutoare de Stat – Măsurile de ajutor în favoarea întreprinderilor stabilite pe teritoriul Veneției și al Chioggie. Hotărârea a fost pronunțată de Camera a III-a din care a făcut parte și jud. dr. Camelia Toader.

Comisia Europeană a sesizat Curtea cu o acțiune împotriva Republicii Italiene, deoarece considera că acest stat nu a adoptat toate măsurile necesare pentru a recupera ajutoarele declarate nelegale și incompatibile prin decizie, astfel cum impune Hotărârea în cauza C-302/09, în măsura în care, la aproape trei ani după pronunțarea hotărârii prin care s-a constatat încălcarea, (cel puțin) 33.032.000 de euro trebuie încă recuperați de la 99 de beneficiari, respectiv aproape 70 % din cuantumul care trebuie recuperat. Această instituție consideră de asemenea că, în pofida introducerii, după pronunțarea hotărârii prin care a fost constatată încălcarea, a unor noi măsuri de reglementare, o mare parte a ajutoarelor trebuie să fie încă recuperată.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea a constatat că Italia și-a încălcat încă o dată obligația de recuperare care îi revenea. Dificultățile invocate de acest Stat membru, survenite în cursul procedurii de recuperare a ajutoarelor, nu permit justificarea neexecutării hotărârii. În aceste condiții, Curtea consideră oportun să oblige Republica Italiană la plata unei penalități cu titlu cominatoriu de 12 milioane de euro pe semestru de întârziere în executarea hotărârii C-302/09. De asemenea, Curtea obligă Republica Italiană la plata unei sume forfetare de 30 milioane euro.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti