« Secţiuni « Jurisprudenţă « CEDOCJUECCRÎCCJCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriCărţiProfesionişti
JURIDICE

Impozitul pe venit. Deductibilitatea CAS
24.04.2009 |

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Interpretarea Curtii Europene de Justitie in cauza C-544/07 cu privire la refuzul de a reduce impozitul pe venit in functie de cotizatiile la asigurarea de sanatate platite in alt stat membru

Curtea Europeana de Justitie (“Curtea”) a fost sesizata de Tribunalul Administrativ din Wroc?aw cu o cerere pentru a se pronunta cu privire la compatibilitatea limitarii dreptului la reducerea impozitului cu dreptul comunitar.

Domnul Rüffler a trait in Germania, unde exercita o activitate salariata, urmand ca apoi sa se instaleze in Polonia, in anul 2005, locuind in mod permanent ca pensionar. Veniturile domnului Rüffler, la data nasterii litigiului, erau doua pensii percepute in Germania, una pentru invaliditate impozitata in Germania, si o indemnizatie platita de societatea Volkswagen, impozitata in Polonia.

In 2006, domnul Rüffler a solicitat administratiei fiscale poloneze ca impozitul pe venit pe care il datoreaza in Polonia in contul indemnizatiei de intreprindere pe care o percepe in Germania sa fie redus in functie de cuantumul cotizatiilor la asigurarea de sanatate pe care le plateste in Germania.

Potrivit legislatiei poloneze, numai cotizatiile la asigurarea de sanatate platite unei institutii de asigurare poloneze pot fi deduse din impozitul pe venit; cererea sa a fost repinsa, iar domnul Rüffler a formulat o actiune la Wojewódzki S?d Administracyjny we Wroc?awiu (Tribunalul Administrativ din Wroc?aw)

Cu privire la acestea, opinia Curtii este urmatoarea:

“Curtea aminteste mai intai ca o persoana care, dupa ce iese la pensie, paraseste statul al carui resortisant este si in care si-a exercitat intreaga activitate profesionala pentru a-si stabili resedinta intr-un alt stat membru isi exercita dreptul de cetatean al Uniunii de libera circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre conferit de Tratatul CE.

Curtea subliniaza in continuare ca, astfel, facilitatile conferite de tratat in materie de circulatie nu ar putea produce efecte depline daca un resortisant al unui stat membru ar putea fi descurajat sa le exercite ca urmare a obstacolelor ridicate in calea sederii sale in statul membru gazda in temeiul unei reglementari nationale care il sanctioneaza pentru faptul ca a exercitat aceste facilitati.

Curtea constata ca o reglementare precum cea prevazuta in dreptul polonez instituie o diferenta de tratament intre contribuabilii rezidenti dupa cum cotizatiile la asigurarea de sanatate care ar putea fi deduse din cuantumul impozitului pe venit datorat in Polonia au fost sau nu au fost platite in cadrul regimului national de asigurare de sanatate obligatorie. In aplicarea acestei reglementari, numai contribuabilii ale caror cotizatii la asigurarea de sanatate se platesc in statul membru de impozitare beneficiaza de dreptul la reducerea impozitului.

Contribuabilii rezidenti care platesc cotizatii in cadrul regimului de asigurare de sanatate polonez si cei afiliati la regimul de asigurare de sanatate obligatorie al unui alt stat membru sunt in situatii comparabile in privinta principiilor de impozitare, in masura in care, in Polonia, ambii sunt supusi unei obligatii fiscale nelimitate.

Astfel, impozitarea veniturilor lor in acest stat membru ar trebui sa se desfasoare dupa aceleasi principii si, pentru acest motiv, in temeiul acelorasi avantaje fiscale, printre care avantajul dreptului la o reducere a impozitului pe venit.

In masura in care acorda un avantaj fiscal in temeiul cotizatiilor la asigurarea de sanatate cu conditia ca aceste cotizatii sa fie platite unui organism de asigurare de sanatate polonez si are drept consecinta refuzarea acordarii avantajului mentionat catre contribuabilii care au platit cotizatii unui organism al unui alt stat, reglementarea nationala in discutie dezavantajeaza contribuabilii care, precum domnul Rüffler, si-au exercitat dreptul de libera circulatie parasind statul membru in care si-au exercitat intreaga activitate profesionala pentru a se instala in Polonia.

Curtea apreciaza ca o limitare a dreptului la reducerea impozitului pe venit, precum cea prevazuta in dreptul polonez, constituie o restrictie privind libertatea de circulatie si de sedere pe teritoriul statelor membre care nu este justificata in mod obiectiv.

Imprejurarea ca, pe de o parte, institutia germana de asigurare obligatorie nu acopera decat cheltuielile prestatiilor efectiv furnizate domnului Rüffler si ca, pe de alta parte, atunci cand acesta din urma nu beneficiaza de prestatii medicale, cotizatiile sale nu contribuie la finantarea regimului de asigurare de sanatate polonez, nu este relevanta in aceasta privinta.

Contravaloarea prestatiilor medicale furnizate unor resortisanti germani rezidenti in Polonia sunt rambursate Fondului National de Sanatate polonez de institutia germana de asigurare competenta, astfel cum reiese din reglementarea comunitara privind coordonarea regimurilor de securitate sociala. (Curtea stabileste ca un stat membru nu poate trata in mod mai putin avantajos sederea si impozitarea contribuabililor rezidenti care, in temeiul reglementarii comunitare, platesc cotizatii la un regim de asigurare sociala al unui alt stat membru.)

Curtea reaminteste ca, din moment ce statele membre sunt obligate sa respecte dispozitiile dreptului comunitar in vigoare, faptul ca acestea nu dispun de posibilitatea de a stabili in ce masura propria lor legislatie sau cea a unui alt stat este aplicabila se opune ca un stat membru sa urmareasca in realitate, prin masuri fiscale, sa compenseze neafilierea si neincasarea de cotizatii la regimul sau de securitate sociala. ”

 
Secţiuni: CJUE | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD