« Secţiuni « Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
 

Modificarile Statutului Functionarilor Publici
27.04.2009 | , SOVA & ASOCIATII

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 264 din 22 aprilie 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37 din 22 aprilie 2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice.

Noua reglementare modifica Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, stabilind ca organizarea concursului de recrutare pentru functiile publice vacante din cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, autoritatilor administrative autonome, precum si pentru serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale se realizeaza astfel:

– de comisia numita prin decizie a primului-ministru, potrivit legii, pentru inaltii functionar publici;
– de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, pentru ocuparea functiilor publice de conducere generale si specifice, cu exceptia functiilor publice de secretar al comunei, sef serviciu si sef birou;
– de autoritatile si institutiile publice in al caror stat de functii se afla functia publica vacanta, pentru functiile publice de conducere de secretar al comunei, sef serviciu  si sef birou si pentru toate functiile publice de executie.

Se modifica si lista functiilor publice de conducere, care va cuprinde, printre altele, urmatoarele functii:

– director din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum director executiv in cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora;
– director adjunct din cadrul autoritatilor administrative autonome, din aparatul ministerelor si al celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, director executiv adjunct in cadrul institutiei prefectului, in cadrul autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordinate acestora.

De asemenea, este completata si Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, se prevede ca numirea inspectorului scolar general, a inspectorului scolar general adjunct si a directorului Casei Corpului Didactic se face prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii.

In acest sens, inspectorul scolar general si directorul Casei Corpului Didactic incheie cu ministrul educatiei, cercetarii si inovarii un contract de management educational pe termen de maximum 4 ani, care cuprinde directiile si obiectivele din strategia de educatie, in concordanta cu obiectivele din Programul de guvernare, acestea urmand a fi actualizate trimestrial. Contractele de management educational, incheiate in temeiul Legii nr. 128/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in derulare isi vor inceta efectele in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, care coincide cu data publicarii sale.

Se mai prevede ca functiile publice, functiile publice specifice si posturile incadrate in regim contractual, care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, enumerate in cadrul anexei la ordonanta de urgenta,  precum si adjunctii acestuia se vor desfiinta in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a noii reglementari, fiind exceptate de la aceasta prevedere functiile publice cu statut special, altele decat cele stabilite in cadrul serviciilor publice deconcentrate. Dupa expirarea acestui termen, serviciile publice deconcentrate prevazute in anexa mentionata vor fi conduse de un director coordonator al serviciului public, care va fi ajutat de unul sau mai multi adjuncti, in limita numarului de posturi care se desfiinteaza.

Pentru STIRI.JURIDICE,
SOVA & ASOCIATII

 
Secţiuni: Lege 9 | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD