Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
CRAZNIC
 

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Galei Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România
22.09.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Administrația Prezidențială a dat publicității sâmbătă, 19 septembrie 2015, mesajul Președintelui Klaus Iohannis, rostit la Gala Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România.

Mesajul integral:

„Excelența Voastră domnule Ambasador,
Domnule Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România,
Domnule Președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României,
Stimați invitați,
Doamnelor și domnilor,

Îmi face plăcere să transmit felicitări unei comunități de afaceri atât de puternice, formată din sute de membri, care au creat zeci de mii de locuri de muncă și au contribuit la performanțele economice ale României. Este esențială recunoașterea și recompensarea celor care se dezvoltă prin propriile forțe, mai ales atunci când dezvoltarea înseamnă inovație și antreprenoriat. Felicit, deci, companiile și inițiativele antreprenoriale care vor fi premiate în această seară!

Investițiile străine constituie, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin facilitarea tehnologiilor performante și a ideilor inovative. În egală măsură, o prioritate esențială este susținerea capitalului autohton, atât de important pentru dezvoltarea sănătoasă a economiei românești.

În actualul context economic, este evident că atenția noastră trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri. Avem nevoie de un mediu de afaceri performant, care să fie bazat pe instituții economice și juridice de calitate și predictibile, căci numai așa întreprinzătorii vor dobândi încrederea necesară. În acest sens, îmbunătățirea calității instituționale a mediului de afaceri și eliminarea barierelor din calea liberei inițiative trebuie să fie priorități clare.

Apreciem în mod deosebit, în acest sens, contribuția Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România la îmbunătățirea mediului de afaceri, prin propunerea de soluții și recomandări axate pe creșterea competitivității economiei românești. De altfel, încă de anul trecut, în cadrul Programului Prezidențial, am subliniat în mod special importanța competitivității, în calitate de vector esențial al performanței economice.

Așa cum sugerați în Cartea Albă a Competitivității, pe care ați publicat-o de curând, trebuie să acordăm atenție oportunităților existente în diverse domenii, precum energia, industria constructoare de automobile, agricultura sau turismul, dar și necesității de a reforma unele sectoare și sisteme publice, care frânează în prezent potențialul real al dezvoltării noastre.

Totodată, competitivitatea înseamnă și un sistem fiscal atractiv pentru întreprinzători, care să ofere motoarelor economiei stimulentele necesare. Însă nu este suficient, motiv pentru care, în contextul dezbaterilor recente asupra Codului Fiscal, am subliniat nevoia ca măsurile de relaxare fiscală să treacă testul timpului, să fie integrate într-o viziune pe termen lung, astfel încât să respecte cele trei condiții esențiale: prudenţă, responsabilitate şi sustenabilitate. Adică reguli bune – pe termen lung, căci aceasta trebuie să fie lecția elementară a prosperității economice.

Doamnelor și domnilor,

Pentru România, investițiile franceze joacă un rol foarte important. Cu peste 6% din totalul investițiilor străine directe, Franța este al cincilea investitor străin din economia României. De altfel, Parteneriatul Strategic dintre România și Franța reprezintă dovada, dar și garanția unei bune cooperări bilaterale, inclusiv în plan investițional. În plus, dat fiind oportunitățile economice sectoriale, cum ar fi cele din agricultură, infrastructură sau energie, sunt convins că nivelul investițiilor franceze din țara noastră va deveni și mai ridicat în anii ce urmează.

În planul schimburilor comerciale există, de asemenea, semne clare de performanță. Franța este al patrulea partener comercial al României, iar în ultima perioadă, în ciuda crizei care a afectat mai toate economiile europene, comerțul bilateral dintre România și Franța a avut o evoluție favorabilă. La finele anului trecut, comerțul bilateral s-a ridicat la aproape 7 miliarde euro – o creștere cu aproape 5% față de anul anterior, ceea ce marchează un nou record în evoluția relațiilor bilaterale.

Sunt convins că, prin avantajele competitive de care dispunem, sursele prosperității noastre comune se vor multiplica, cu precădere în contextul principiilor liberului schimb, dar și al avantajelor prin care integrarea monetară consolidează economia Uniunii Europene. Sper ca și România să beneficieze, în curând, de aceste avantaje, care sunt indispensabile pentru succesul integrării economice europene.

Doamnelor și domnilor,

Până în prezent, există numeroase exemple de succes în ceea ce privește cooperarea noastră economică, dar pot fi identificate multe alte oportunități de extindere a acesteia. Franța este și rămâne, pentru noi, un partener economic foarte important și am convingerea că, în viitor, cooperarea noastră economică va fi și mai prosperă.

Această Gală poartă semnul autentic al dezvoltării, ceea ce ne îndreptățește să sperăm la mai mult și la mai bine, pentru că semnele dezvoltării sănătoase vor rodi înzecit.

Vă mulțumesc!”PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.