Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Cerere de reexaminare ref. OUG de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor
27.04.2009 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Comunicat Administratia Prezidentiala: 

„Pesedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis vineri, 24 aprilie a.c., Parlamentului Romaniei, in temeiul articolului 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, cererea de reexaminare asupra Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Doamnei Roberta Alma Anastase
Presedintele Camerei Deputatilor

in temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 46/2008 pentru modificarea art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Motivele cererii sunt urmatoarele: 
1. Actul normativ trimis spre promulgare aproba ordonanta de urgenta prin care a fost eliminata posibilitatea admiterii in magistratura fara concurs, pe baza unui interviu si totodata, reintroduce posibilitatea ca persoanele care au indeplinit functia de judecator sau procuror cel putin 10 ani si care si-au incetat activitatea din motive neimputabile sa fie numite fara concurs in functia de judecator sau procuror.

2. In conditiile in care la adoptarea ordonantei de urgenta s-a avut in vedere faptul ca modalitatile de acces in magistratura trebuie sa asigure o selectie riguroasa a viitorilor magistrati, o lege cu un asemenea continut apare ca nejustificata.

3. In contextul in care Comisia Europeana, prin Raportul interimar din 4 februarie 2008 privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, a criticat vechea reglementare care permitea accesul in magistratura fara concurs, reintroducerea acestei posibilitati ar putea atrage consecinte negative din perspectiva raportului de tara ce urmeaza a fi dat publicitatii in luna iulie 2009. 

Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor pentru adoptarea legii de aprobare a ordonantei de urgenta in forma aprobata de Guvern.

Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acesteia. 

PRESEDINTELE ROMANIEI
TRAIAN BASESCU

Departamentul de Comunicare Publica”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate