Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Transferul intreprinderii. Consecinte
26.04.2009 | JURIDICE.ro, Andrei Savescu, Ruxandra Nitoiu

Secţiuni: Dreptul muncii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Sediul materiei

1. Transferul societatilor din punctul de vedere al protectiei salariatilor transferati este reglementat de Legea nr. 67/2006 si de Codul muncii [1].

Natura juridica a modificarii contractelor individuale de munca

2. Drepturile si obligatiile ce  decurg din contractele individuale de munca sunt transferate integral in momentul cedarii, in virtutea legii, iar nu ca urmare a manifestarii de vointa a partilor CIM. Contractele de munca ale salariatilor, cu cedentul, nu inceteaza pentru ca sa se incheie altele, cu cesionarul. Contractele individual de munca se mentin. Se modifica numai numele angajatorului. Modificarea contractelor individuale de munca opereaza de drept.

3. Modificarea contractelor de munca opereaza de drept la nivel de negotium. S-a aratat [2] ca in  cazul transferului colectiv nu este necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca intrucat, pe de o parte, modificarea opereaza in puterea legii, de drept, iar pe de alta parte, transferul colectiv nu presupune existenta unui acord de vointa intre angajator si salariat, ci intre cedent si cesionar. In acelasi sens s-a aratat ca transferul de la cedent la cesionar a drepturilor si obligatiilor decurgand dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, se realizeaza automat, prin faptul transferului, fara a mai fi necesara incheierea altor acte juridice [3].

4. Pentru ca instrumentum sa reflecte un negotium modificat prin puterea legii, el trebuie redactat corespunzator, pentru ratiuni de evidenta si inregistrare. Transferul trebuie inregistrat ca o modificare a contractului in individual de munca, cu privire la angajator. Eventual si cu privire la locul muncii. Temeiul juridic: art. 169 din Codul muncii [4].

5. Fireste, obligatia de informare, prevazuta de art. 17 din Codul muncii subzista [5].

Efectele transferului intreprinderii cu privire la concediere

6. Situatia juridica a salariatilor dupa transferul intreprinderii nu va putea fi schimbata cu nimic strict din cauza acestui transfer [6].

7. Daca angajatorul va considera, dupa transferul intreprinderii, ca se impun concedieri, nimic nu se opune sa ia astfel de masuri, in conditiile legii. Transferul nu constituie o cauza legala de impiedicare a concedierii salariatilor, in temeiul dispozitiilor art. 61 sau art. 65 din Codul muncii. Cu alte cuvinte, oricare dintre cazurile de concediere prevazute de Codul muncii pot fi aplicate, fie inainte, fie dupa transfer, cu conditia ca acestea sa indeplineasca conditiile textelor legale care le reglementeaza. Este asadar interzisa, in lumina art. 169 alin. (3) din Codul muncii, numai concedierea avand ca temei transferul [7].

8. Dispozitiile art. 169 alin. (3) din Codul muncii nu exclud posibilitatea concedierii salariatilor pentru motive economice, tehnice sau organizatorice, urmand a se aplica dispozitiile legale care reglementeaza aceste modalitati de concediere [8].

9. Asadar daca inainte de transferul intreprinderii au fost demarate concedieri colective sau individuale, ele urmeaza sa isi produca in continuare efectele. Transferul intreprinderii nu opreste si nu modifica proceduri de concediere in curs. Astfel, daca salariatii fusesera deja concediati, fiind in perioada de preaviz sau urmand numai sa incaseze salarii compensatorii in cazul concedierilor care impun plata unor astfel de sume, cesionarul, care preia intreprinderea in urma transferului, este tinut de plata acestor drepturi salariale compensatorii, ca si fostul angajator.

10. Incetarea contractului individual de munca va fi motivata in drept, pentru fiecare salariat, potrivit articolului pe baza caruia a fost dispusa concedierea (colectiva sau individuala).

11. Daca in urma transferului, pana la desfacerea contractelor de munca, angajatorul va considera ca este oportuna revocarea deciziei de concediere, acesta va putea face acest lucru.

Optiunile salariatului in cazul transferului intreprinderii

12. Transferul opereaza prin pastrarea pentru salariati a acelorasi conditii ca si pana in momentul transferului. Prin transferul integral al tuturor drepturilor si obligatiilor rezultate din contractele de munca aplicabile, legea impune [art. 5 din Legea nr. 67/2006, reprodus mai sus] „noului angajator” sa preia aceleasi drepturi si obligatii ca cele existente pana la momentul transferului. Deci el nu poate sa modifice, ca o consecinta a transferului, vreunul dintre elementele contractului individual de munca al salariatului preluat.

13. Transferul nu opereaza in urma acordului dat de salariat. Legea cere doar informarea salariatului, nu si acordul acestuia [9]. De altfel transferul de drepturi si obligatii ia nastere indiferent daca noul „noul angajator” le-a cunoscut sau nu prin notificare [10].

14. Informarea este de natura a proteja interesele salariatului in cazul in care se urmareste un transfer fara respectarea cerintelor legii. In acest caz, angajatul va putea ataca in instanta modificarea unilaterala a contractului individual de munca.

15. Asadar salariatul nu trebuie sa accepte transferul, acesta operand de drept. Daca intreprinderea cesionara nesocoteste continutul contractului individual de munca preluat, salariatul se poate adresa instantei de judecata, potrivit legii. Fireste, salariatul va fi prezent la noul loc de munca, disciplinat.

16. Daca salariatii supusi transferului semneaza inscrisuri din care rezulta ca sunt de acord cu transferul in alte conditii decat cele prevazute in contractul individual de munca aflat in derulare, avand in vedere ca un asemenea acord nu este, asa dupa cum am subliniat, cerut de lege, atunci, in cazul in care printr-un asemenea inscris are loc o modificare a continutului contractului individual de munca, interpretarea acestui inscris ca o manifestare de vointa in masura sa produca efecte juridice poate fi aceea de modificare a contractului individual de munca.

__________

[1] Legea nr. 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora: „Art. 5 – (1) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.”

Codul muncii: „Art. 169 – (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii. (2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. (3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 170 – Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.”

[2] Magda Volonciu, Transferul colectiv (integral), in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2004, p. 45

[3] Costel Gilca, Reorganizarea intreprinderilor. Analiza dispozitiilor noului Cod al muncii in raport cu legislatia si jurisprudenta europeana, Editura Rosetti, Bucuresti, 2005, p. 197

[4] Magda Volonciu, Transferul colectiv (integral), in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2004, p. 45

[5] Magda Volonciu, Transferul colectiv (integral), in Revista romana de dreptul muncii nr. 2/2004, p. 46-47

[6] Codul muncii, art. 169 alin. (3): „Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.”

Legea nr. 67/2006, art. 7: „Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.”

[7] Ion Traian Stefanescu, Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora, in lumina Legii nr. 67/2006, in Dreptul nr. 9/2006, p. 13

[8] Costel Gilca, Reorganizarea intreprinderilor. Analiza dispozitiilor noului Cod al muncii in raport cu legislatia si jurisprudenta europeana, Editura Rosetti, Bucuresti, 2005, p. 198

[9] Legea nr. 67/2006, art. 12 alin. (1): „Cedentul si cesionarul vor informa in scris reprezentantii salariatilor proprii sau, in cazul in care acestia nu sunt constituiti ori desemnati, pe salariatii proprii, cu cel putin 30 de zile inainte de data transferului, cu privire la: a) data transferului sau data propusa pentru transfer; b) motivele transferului; c) consecintele juridice, economice si sociale ale transferului pentru salariati; d) masurile preconizate cu privire la salariati; e) conditiile de munca si de incadrare in munca. (2) Obligatia de informare prevazuta la alin. (1) se va aplica indiferent daca deciziile rezultate din transfer sunt luate de cesionar sau de o intreprindere care exercita controlul asupra acestuia.”

[10] Legea nr. 67/2006, art. 6 alin. (1): „Anterior datei transferului, cedentul are obligatia notificarii cesionarului cu privire la toate drepturile si obligatiile care urmeaza a fi transferate acestuia. (2) Nerespectarea obligatiei de notificare prevazute la alin. (1) nu va afecta transferul acestor drepturi sau obligatii catre cesionar si nici drepturile salariatilor.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti