Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Ce inseamna Hotarari Judecatoresti. Motivare
27.04.2009 | JURIDICE.ro, Andrei Savescu

Andrei Savescu

Lansam proiectul „Hotarari judecatoresti„. Ce inseamna asta?

Hotarari judecatoresti este un proiect care are scopul de a aduce la cunostinta comunitatii juridice si a publicului hotarari judecatoresti de buna calitate, frumoase, scrise cu raspundere, bine fundamentate juridic. Asadar hotarari judecatoresti luminoase.

Intr-o lume complicata si aspra, rezultatul imediat si foarte vizibil al muncii judecatorului – hotararea judecatoreasca – este o opera stiintifica speciala. Este o opera stiintifica intrucat ea consta in aplicarea legii la situatia de fapt. Este speciala pentru ca produce efecte practice sensibile rapid.

Aceasta opera stiintifica speciala – hotararea judecatoreasca -, rezultat al gandirii judecatorilor, prezinta un interes larg. Ea trebuie pusa in circuitul stiintific. Acesta este scopul nostru.

Fara indoiala ca semnalarea unor hotarari judecatoresti remarcabile, interesante, bine facute, va contribui la cunoasterea mai buna a produsului muncii judecatorului si la imbunatatirea increderii in actul de justitie. Fireste, toti oamenii isi doresc o calitate cat mai buna a actului de justitie. Unii critica hotararile judecatoresti, se plang ca au un nivel slab. Intr-adevar, evidentierea deciziilor gresite sau in doi peri pune presiune pe judecatori, pentru a-i determina sa-si imbunatateasca activitatea.

Noi credem in forta ideilor pozitive. Credem ca lucrurile frumoase trebuie aratate, scoase in evidenta. Ceea ce vom face aici.

O hotarare judecatoreasca nu trebuie sa fie un eseu si nici nu trebuie sa fie o colectie de generalitati ori de pretiozitati juridice. Din hotararea judecatoreasca, de la ultima decizie pana la prima incheiere, trebuie sa razbata grija judecatorului pentru suprinderea situatiei de fapt si pentru aplicarea cu limpezime si preciziune a legii.

Scoaterea la lumina a hotararilor judecatoresti se bucura de sustinerea unor judecatori buni si foarte cunoscuti, dintre care unii au acceptat sa fie dezvaluiti in calitate de sustinatori ai acestui proiect: Cristi Danilet (initiatorul si sufletul), Dragos Calin (soliditate, seriozitate si sustinere), Ana-Maria Puiu (precizie si energie), Marinela Cioroaba (avocat) si, bineinteles, Adrian Neacsu (deschizatorul de drum). Sunt sigur ca proiectul va beneficia de sustinerea extinsa a comunitatii juridice, a profesionistilor interesati de publicarea unor hotarari judecatoresti luminoase.

Precizari tehnice: (i) hotararile vor fi publicate cu numele judecatorilor; (ii) comentariile vor fi moderate foarte strict.

Va adresez invitatia, stimati colegi, de a ne aduce la cunostinta astfel de hotarari judecatoresti: redactate cu respect fata de actul de justitie.

dr. Andrei Savescu
coord. content Juridice.ro


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Ce inseamna Hotarari Judecatoresti. Motivare”

  1. Imi pare foarte rau dar mie mi se pare ca trebuia facut exact pe…dos: adica trebuie ca lumea sa afle tocmai de puhoiul de hotarari judecatoresti aberante – in care este inecata Romania de 50 de ani in general, si de 20 in special! Cu astea ce facem?!
    Caci celelalte (corecte) nu stiu la folosesc opiniei publice (in afara de cei din bransa).
    Apropo: stiati ca Ionut Luciu, criminalul din Brasov care l-a ucis pe cetateanul german Dietmar Fronius in februarie 2006, a fost imediat…eliberat definitiv de catre Tribunalul Brasov?! Si asta dupa ce s-a incalcat obligativitatea publicitatii sedintelor de judecata!?

  2. Andrei, felicitari pentru proiect, care trebuie sustinut obligatoriu de JURINDEX!

  3. florin spune:

    de acord cu colegul de mai sus. trebuie puse pe net (si) hotararile inimaginabil de proaste.

  4. Felicitari pentru initiativa! Sustinem aparitia a ceea ce va deveni cel mai mare portal de jurisprudenta din Romania! Unele lucruri nu pot fi decat perfecte!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.