Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Omisiunea instanței de a analiza apărările invocate prin întâmpinare


23 septembrie 2015 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că dreptul la un proces echitabil nu poate fi considerat efectiv decât dacă observațiile părților sunt corect examinate de către instanță, care are obligația să procedeze la un examen efectiv al motivelor de fapt și de drept invocate nu numai de reclamant, prin cererea de chemare în judecată, ci și de către partea potrivnică, prin întâmpinare. În acest sens, Înalta Curte a reținut că, prin omisiunea instanței de fond de a analiza și cerceta, în mod efectiv și concret, prin considerentele hotărârii recurate, apărările invocate de pârâte prin întâmpinare, au fost nesocotite în litigiu dispozițiile art. 261 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ. (art. 425 alin. 1 lit. b NCPC), fiind încălcat dreptul pârâtelor la un proces echitabil. În speță, prima instanță nu a analizat apărările formulate de pârâte în combaterea excepției prescripției extinctive a dreptului organelor fiscale de a stabili obligații fiscale, invocată de reclamantă, apărări hotărâtoare pentru soluția ce se putea pronunța în cauză, care necesitau un răspuns specific și explicit din partea primei instanțe. Ca urmare a acestui fapt, recurentelor pârâte li s-a cauzat o vătămare procesuală care nu poate fi înlăturată altfel decât prin casarea sentinței atacate și trimiterea cauzei spre rejudecare la aceeași instanță de fond. (Decizia nr. 1156 din 6 martie 2014 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare decizie ANAF)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii