Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Powered by POPOVICI NIŢU STOICA & ASOCIAŢII. Official partner: Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Andreea Micu: Profesia de avocat presupune un foarte bun contact cu realitatea
23.09.2015 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Andreea Micu: Cu mare plăcere! Și noi îți mulțumim că te afli aici și că ești curioasă să afli mai multe despre noi.

Alina Matei. Mulțumesc foarte mult. Alegerea de a urma cursurile Facultății de Drept a fost ușoară sau tocmai pentru că părinții sunt cunoscuți juriști, lucrurile nu păreau atât de simple?

Andreea Micu

Andreea Micu

Andreea Micu: Ai intuit foarte bine complexitatea acestei situații din chiar modalitatea în care îmi adresezi această întrebare, pentru că, într-adevăr, lucrurile nu au fost simple. Inițial, având în vedere profesia ambilor părinți, am dorit să aleg altceva. Este tendința oricărui copil de a dori să schimbe ceva în viața, aparent lină, a familiei, de a epata, de a face lumea să se întoarcă într-o altă direcție decât cea cunoscută și, într-adevăr, am avut anumite ezitări înainte de a alege această cale. După ce am mai crescut, m-am mai maturizat și am purtat câteva discuții cu părinții, am decis să aleg cariera de jurist, care, la început, recunosc, mi s-a părut mai comodă, pentru că era mai cunoscută decât altele, care ar fi presupus o descifrare a unor noi domenii și poate un studiu de care nu mă lovisem până atunci. Așa încât am decis să dau la Facultatea de Drept. Însă, în același timp, a fost şi o mare presiune, pentru că simțeam că în acest domeniu, unde părinții deja ajunseseră la un anumit nivel, ar fi trebuit să încerc să ajung cât mai sus, să excelez, să nu îi dezamăgesc. Când am ajuns la o anumită maturitate profesională, această presiune a dispărut.

Alina Matei: După terminarea facultății, ai luat în considerare și alte opțiuni, altele decât avocatura?

Andreea Micu: După terminarea facultății, eram 101% sigură că vreau să devin avocat. Mă interesa foarte mult abordarea practică a acestei meserii, care îți oferă foarte multe posibilități, își oferă calea de a învăța mai multe despre tine, până la urmă, și despre lumea din jur, de a cunoaște oamenii. Nu este o simplă abstracțiune juridică, profesia de avocat presupune un foarte bun contact cu realitatea și asta mi-a plăcut foarte mult. Am preferat această opţiune carierei academice, spre exemplu, sau posibilităţii de a fi judecător sau procuror, care ar fi presupus o anumită rigiditate în desfășurarea profesiei.

Alina Matei: Ai reprezentat cu succes clienți importanți, companii românești și multinaționale, în dosare de proprietate intelectuală, dreptul concurenței, dar și de arbitraj internațional. Proprietatea intelectuală și dreptul concurenței sunt domenii de drept care, de multe ori, implică o cunoaștere a realităților economice, de business. Vreau să te întreb cât de importante sunt aceste cunoștințe pentru un avocat și care dintre cele două domenii de drept suferă transformări mai rapide?

Andreea Micu: După opt ani de experiență în practica avocaturii, pot să spun că aceste cunoștințe specifice domeniilor concurenței și proprietății intelectuale sunt esențiale pentru o reușită ca avocat în cele două domenii. De ce spun asta? Pentru că sunt, din punctul meu de vedere, două domenii cu un profund caracter specializat, în funcție de industria relevantă în care are loc problema de concurență sau problema de proprietate intelectuală respectivă. Spre exemplu, să luăm cazul domeniului concurenței. Am văzut cu toții în ultima vreme câte inspecții sunt făcute de Consiliul Concurenței pe diverse piețe: piața farmaceuticelor, piața lactatelor, piața audio-vizualului. Toate aceste piețe sunt foarte diferite între ele, iar prima oară, ca avocat, ești în fața unui mare mister. Ce înseamnă fiecare dintre aceste piețe? Ele au anumite particularități, un mod de funcționare anume, anumite reguli. Sunt deci foarte puternic reglementate, și pentru fiecare dintre ele regulile concurențiale se manifestă în mod diferit, iar tu, ca avocat, ești dator să înțelegi foarte bine mecanismele economice pentru a putea să dai o dezlegare juridică problemelor cu care te confrunți. Același lucru este valabil și în cazul proprietății intelectuale. Problemele legate de brevete, spre exemplu, sau de mărci, sunt diferite în funcție de domeniul în care ele se manifestă, iar tu, ca avocat, evident, nu poți să știi totul de la bun început. Ca avocat, știi legile, știi să le interpretezi, ai soluții inedite juridice, dar poate că nu cunoşti atât de bine acel domeniu de nișă, și, atunci, soluția cea mai bună, cel puțin pe care eu o aplic cu succes, este comunicarea cu clientul. Clientul știe să îți dea multe dintre soluțiile de care ai nevoie și să te ajute să înțelegi mai bine specificitatea zonei respective, cu atât mai mult cu cât, așa cum menționai și tu, ambele domenii suferă transformări rapide.

Alina Matei: Care este farmecul dosarelor de arbitraj internațional? Ne poți da câteva exemple de dosare interesante, dar și de probleme de drept care au apărut în aceste dosare?

Andreea Micu: Într-adevăr, cred că ai folosit cuvântul potrivit. Arbitrajul are un anumit farmec, dar și o dificultate aparte, pentru că, de cele mai multe ori, dosarele de arbitraj internațional presupun proiecte complexe, care se întind pe o perioadă foarte îndelungată de timp și din derularea cărora, la un anumit moment, apar anumite probleme juridice, pe care noi, avocații, suntem chemați să încercăm să le rezolvăm sau să le dăm o interpretare favorabilă părții pe care o reprezentăm. Este frumos, pentru că, de cele mai multe ori, aceste arbitraje se desfășoară în alte orașe, spre exemplu, în Paris, Londra sau Geneva; desigur, se pot organiza și în București, în funcție de alegerea părților – dar, această dimensiune a călătoriei în Drept te apropie cumva și de filme, de imaginea ideală pe care ne-am făcut-o noi cu privire la profesia de avocat. În realitate însă, lucrurile nu sunt chiar ca în filme, stresul este foarte mare, pregătirea este complexă, sistemul este puțin diferit față de sistemul normal al procedurii, care are loc în fața instanțelor de judecată din țară. Se pune foarte mult accentul pe partea scrisă, pe memorii și pe documente foarte complexe, care au uneori și de sute de pagini. La final, ai o mare pledoarie în care susții punctele de vedere, se pot audia martori, experți. Este o muncă foarte intensă în care simți că înveți în trei zile cât poate nu ai învățat în trei ani.

Alina Matei: Ai făcut echipă cu doamna Stoica în dosare sau cu domnul Profesor?

Andreea Micu: La bară, cum îmi place să spun, în zona de litigii, am făcut echipă în special cu tatăl meu, iar în partea de negociere de contracte și de asistență pre-contencioasă am observat că am mai mult tendința să fac echipă cu mama. Așadar, este o oarecare împărțire a echipelor în zona aceasta, însă, pot să spun că învăț foarte multe lucruri de la amândoi.

Alina Matei: Știu că ești implicată activ în afacerea de familie cu vinuri, AVINCIS de pe domeniul Vila Dobrușa din Drăgășani. Ne poți spune povestea lui AVINCIS și a Conacului?

Andreea Micu: Intrăm într-un domeniu care îmi place foarte mult. Sigur că și avocatura este un domeniu de suflet, dar, deja, zona vinurilor mă apropie de istoria familiei mele și aici ajungem la întrebarea ta. Acest domeniu, Vila Dobrușa, unde producem de câțiva ani vinurile AVINCIS, are o istorie mai veche, începută în anul 1905, când s-a construit un conac foarte frumos în stil neo-românesc, în zona Drăgășanilor, această poveste fiind continuată cu achiziția conacului de către stră-străbunicii mei, în 1927, și inițierea unui business, pe vremea aceea, cu vin. Din păcate, în timpul perioadei comuniste, toată proprietatea a fost confiscată, însă, din fericire, după căderea comunismului părinții mei au reușit să o recupereze și au hotărât, în 2007, să dea o nouă viață domeniului, să restaureze conacul, să construiască o cramă nouă, modernă, dotată cu cele mai noi mijloace de vinificație și să lanseze un brand nou de vin, AVINCIS, pornind de la baza pe care au făcut-o stră-străbunicii mei. Deci, practic, este, cum ne place nouă să spunem, o reîntoarcere spre tradiția familiei noastre, tradiția de a produce vin, dar și o privire către viitor, pentru că dorim ca această poveste să continue și să se integreze în lumea modernă în care trăim.

Alina Matei: Dacă pe piața românească AVINCIS are publicul său și, în special, în București, consumatorii săi, cum se prezintă AVINCIS pe plan extern?

Andreea Micu: Suntem încă o cramă tânără, primele vinuri fiind lansate pe piață abia din anul 2011, adică suntem, în termeni de ani ai cramelor, foarte, foarte tineri. Abia recent am început să intrăm şi pe piața externă, lucru care ne bucură foarte mult. Am început colaborarea cu un partener chinez, care a apreciat foarte mult vinurile noastre, și am continuat exporturile și către alte țări, în SUA, Belgia, Germania. Sperăm să ne extindem.

Alina Matei: Care a fost cel mai bun an pentru AVINCIS și de ce?

Andreea Micu: Este o întrebare foarte tehnică și în același timp subiectivă, pentru că poți să ai foarte multe preferințe, diferite între ele. Aș spune că 2012 și 2013 au fost doi ani buni. Mă refer, spre exemplu, la anul 2012, pentru că avem și o vedetă anul acesta, o lansare, un nou vin, Negru de Drăgășani. Este un soi local foarte cunoscut în zona Drăgășanilor, un vin roșu, iar prima recoltă pe care o împărtășim cu publicul iubitor de vin este chiar din 2012. Este un vin excelent, îl recomand cu drag, și iată un motiv pentru care pot să spun că 2012 a fost un an bun.

Alina Matei: Ne-ai putea descrie un pic vinurile AVINCIS? Care este cea mai mare calitate a lor?

Andreea Micu: În prezent AVINCIS deține un portofoliu bogat de vinuri albe – soiuri internaționale, precum Sauvignon Blanc, dar și locale, precum Crâmpoșia Selecționată și Tămâioasa Românească, și de vinuri roșii – Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgășani etc. Fie că sunt vinificate ca soiuri unice, fie că fac parte dintr-un asamblaj, toate vinurile noastre sunt complexe și personale. Ele transmit o poveste, povestea familiei noastre, sub bagheta oenologului nostru francez. Sunt vinuri create cu mult suflet și implicare din partea întregii echipe AVINCIS. Cred că dacă ar fi totuși să aleg o singură calitate care să le descrie pe toate, aceea ar fi eleganța. Vă invităm să le descoperiți!

Alina Matei: Care este cel mai important sfat sau care sunt cele mai importante sfaturi primite de la părinți și pe care vrei să le transmiți mai departe?

Andreea Micu: Este o întrebare care mă face să mă gândesc la întreaga istorie parcursă alături de părinți și cred că unul dintre sfaturile cele mai bune a fost acela de a persevera, de a munci, de a fi sinceră cu mine însămi, sinceră cu ceilalți și de a crede mereu că pot mai mult, că pot ajunge mai sus și că pot să îmi perfecționez munca, aptitudinile, voința, răbdarea, tenacitatea. Încerc să aplic zi de zi această lecție, chiar dacă uneori e mai greu.

Alina Matei: Ne vedem la conferința din 16 octombrie 2015 dedicată domnului profesor Stoica?

Andreea Micu: Nu voi putea lipsi, pentru că altfel voi fi certată foarte tare la finalul zilei. Deși, în chiar aceeași zi va avea loc și o conferință de arbitraj internațional, International Arbitration LLM Alumni meet Practitioners, cu tema “STATES AND STATE ENTITIES IN INTERNATIONAL ARBITRATION”, unde va aborda un subiect de discuție și doamna Stoica. Așadar, este posibil sa mă împart între cele două!

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Andreea Micu: Să fie în continuare fideli valorilor JURIDICE.ro. Eu sunt o cititoare constantă și cred că societatea de avocatură STOICA & Asociaţii, în cadrul căreia lucrez ca avocat, împărtășește valorile JURIDICE.ro. Aș începe cu fidelitatea, pentru că și voi sunteți fideli cititorilor voştri, apoi urmează integritatea și curajul, alcătuind un trio în care noi, STOICA & Asociații, credem de 20 de ani: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. Le doresc și cititorilor JURIDICE.ro să se atașeze de aceste valori.

Alina Matei: Mă bucură să aud asta și vreau să îți spun ceva ce m-a bucurat enorm de mult în dimineața aceasta legat de valorile comune. Domnul Profesor Stanciu Cărpenaru, căruia societatea de avocatură STOICA & Asociaţii i-a acordat în anul 2014 Premiul de excelență pentru întreaga carieră juridică, l-a rugat astăzi pe Andrei Săvescu la Curtea de Arbitraj să-i arate cum poate viziona pe JURIDICE.ro conferința Stanciu Cărpenaru și invitații, Probleme dificile de drept comercial. Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Andreea Micu: Cu mare plăcere și sper să reluăm discuția la un moment dat.

Alina Matei: Cu mare drag.

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.