« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members

Peste 1000 de magistraţi români protestează faţă de problemele recurente privind stabilirea şi plata remuneraţiei. UPDATE: 1420 de susținători
01.10.2015 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

UPDATE: Încă 100 de magistrați au semnat memoriul, numărul susținătorilor ajungând la 1420. Lista semnatarilor este disponibilă aici.

***

UPDATE: Memoriul a fost semnat de 1320 de magistrați. Lista este disponibilă aici.

***

Peste 1000 de magistraţi români, judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele de pe tot cuprinsul ţării, protestează faţă de problemele recurente în ceea ce priveşte stabilirea şi plata remuneraţiei acestora, faţă de lipsa de consultare a corpului magistraţilor cu privire la Proiectul Legii de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, în privinţa căruia sunt scoase în evidenţă mai multe dezechilibre între cele trei puteri (legislativă, executivă şi judecătorească) raportat la cuantumul superior al indemnizaţiilor recunoscute persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese sau numite (Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, deputaţi, senatori, preşedinţi ai consiliilor judeţene, prefecţi etc.).

Memoriul citează atât jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cât în jurisprudenţa altor Curţi Constituţionale din Uniunea Europeană, alături de documente ale unor organisme europene, prin care s-a statuat că stabilitatea financiară a magistraţilor reprezintă una dintre garanţiile independenţei justiţiei.

Semnatarii susţin principiul potrivit căruia remuneraţia magistraților trebuie stabilită ţinând seama de situaţia socială din ţară şi trebuie să fie comparabilă cu nivelul remuneraţiei înalţilor funcţionari, determinate în funcţie de un barem general şi de criterii obiective şi transparente, bonusurile care includ un element discreţionar trebuind excluse din comparaţie.

Ca principiu, salarizarea judecătorilor şi a procurorilor se stabileşte ţinându-se seama de locul şi rolul justiţiei în statutul de drept, de importanţa socială a muncii, de răspunderea, complexitatea, dificultăţile şi riscurile în exercitarea profesiei, de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege pentru această categorie de personal.

De aceea, singura echivalare salarială care poate fi impusă magistraților este echivalarea cu indemnizațiile Preşedintelui României, senatorilor, deputaților şi membrilor Guvernului, salarizarea având în vedere tocmai exercitarea funcţiilor de putere constituită în stat, puterea judecătorească, egală cu puterea legislativă și puterea executivă.

Altfel, s-ar putea genera situații nespecifice unor societăți democratice, exemplul cel mai elocvent fiind cel al Republicii Democrate Congo, unde indemnizațiile între cele trei puteri sunt evident disproporționate, conform unui tabel reprodus în memoriu. În Canada, element de comparație utilizat în tabel, indemnizația președintelui Curții Supreme este superioară celei a primului ministru (cu 8%) și a deputaților federali (cu peste 50%), unul dintre criteriile stabilite de Legea privind instanțele judecătorești pentru stabilirea remunerației judiciare fiind compararea evoluției remunerației judecătorilor cu aceea a altor categorii plătite din fonduri publice.

Faţă de atitudinea Ministrului Justiţiei, care a refuzat să pună în aplicare dispoziţiile Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice, adoptată în scopul eliminării anomaliilor din sistem (dovadă fiind şi punerea sa în aplicare de către alţi ordonatori principali de credite – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru toţi procurorii din România, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii), se solicită trecerea de îndată a bugetului instanţelor la titularul de drept al gestionarii bugetului puterii judecătoreşti, respectiv la Înalta Curte de Casaţie și Justiţie.

Resursele financiare pot constitui pentru Ministerul Justiției, respectiv puterea executivă, un element de presiune asupra corpului magistraţilor şi oricând o modificare peste noapte a sistemului de remunerare poate deveni un factor de lezare a independenţei magistraţilor.

Semnatarii memoriului consideră că o reală respectare a echilibrului puterilor în stat şi o recunoaştere efectivă a locului şi rolului justiţiei în statul de drept nu se pot realiza decât dacă preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în calitatea sa de reprezentant al puterii judecătoreşti, va fi echivalat cu celelalte funcţii din cadrul puterii executive sau legislative (Preşedintele României şi preşedinţii camerelor Parlamentului).

De asemenea, judecătorul cu grad de curte de apel aflat într-o funcţie de execuţie (cu gradaţia cea mai mică posibil, în raport de vechimea necesară promovării) nu ar trebui să aibă indemnizaţia brută lunară mai mică decât media indemnizaţiilor din autorităţile publice centrale ale puterii executive, deoarece are atribuţia de control în contencios administrativ asupra actelor acestora.

În forma actuală a Proiectului de lege, chiar şi un judecător cu funcţie de execuţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu 15-20 ani vechime efectivă, care soluţionează recursurile privind actele administrative ale autorităţilor publice centrale (inclusiv ale Administraţiei Prezidenţiale) este încadrat cu o indemnizaţie de bază mai mică decât media indemnizaţiilor funcţiilor de demnitate publică numite sau alese.

Preşedintele unui tribunal sau prim-procurorul unui parchet judeţean, a căror rază de competenţă se identifică cu circumscripţia unităţii administrativ-teritoriale reprezentate de judeţul căruia îi corespunde, nu ar trebui să aibă indemnizatia de bază mai mică decât a preşedintelui de consiliu judetean sau a prefectului, care sunt reprezentanţi ai puterii executive.

Corpul magistraţilor români consideră că, întrucât s-a iniţiat un proiect de reaşezare a unui întreg sistem bugetar, prin majorarea indemnizaţiilor pentru toate categoriile de bugetari, fără nicio legătură cu indemnizaţiile actuale, trebuie să se stabilească foarte clar reperele puterii judecătoreşti pentru a-şi asigura egalitatea în drepturi cu reprezentanţii celorlalte puteri, în condiţiile în care magistraţii nu au mai beneficiat de vreo modificare a valorii indemnizaţiilor din anul 2009 şi respectă regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor cel mai restrictiv în sistemul personalului plătit din fonduri publice (ce exclude, printre altele, posibilitatea de a desfăşura activităţi cu caracter lucrativ de natură a interfera cu activitatea jurisdicţională, precum şi constituirea de sindicate pentru a participa la acţiuni de dialog social).

Menţinerea acestui regim de incompatibilităţi impune, aşadar, asigurarea securităţii financiare a acestei profesii, remuneraţia nefiind o recompensă, ci o garanţie a respectării statutului de independenţă şi imparţialitate, esenţial într-un stat de drept.

Cele peste 1000 de susţineri au fost strânse în două zile, memoriul fiind înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului României, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.