Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Ana-Maria Beclenaș: Am adormit jurist, iar a doua zi m-am trezit avocat stagiar
24.09.2015 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Mulțumesc, Ana, pentru că ai acceptat să acorzi un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Mai întâi, felicitări pentru reușita la examenul de primire în profesia de avocat. Luni, 21 septembrie 2015, s-au afișat rezultatele. Ești avocat. Tânără avocat. Cum a fost examenul?

Ana-Maria Beclenaș: Mulțumesc și eu, Alina, pentru această invitație. Trebuie să recunosc că proiectul JURIDICE.ro mi-a fost drag încă din anul întâi de facultate când am avut plăcerea de a face parte din echipa Societății de Științe Juridice, așa încât bucuria de a acorda acest interviu e mare. Într-adevăr, duminică, 20 septembrie, am adormit jurist, iar a doua zi m-am trezit avocat stagiar. M-am bucurat foarte mult la aflarea rezultatului, având în vedere dificultatea examenului de primire în profesia de avocat. Este un examen dificil mai ales din prisma fluxului de informații pe care trebuie să îl reții și a faptului că este organizat o dată pe an. Gândul că patru ore îți pot decide viitorul parcă te înspăimântă și mai mult. Gândind la rece, departe de emoții, presiune și stresul inerent, examenul a fost unul de dificultate medie. Dacă înveți temeinic în timpul facultății și continui pregătirea pe durata verii nu ai de ce să-ți faci probleme că nu vei trece. Important este să înveți eficient și constant.

Alina Matei: Ai fost hotărâtă din capul locului pentru avocatură sau ai oscilat între diferitele profesii juridice?

Ana-Maria Beclenaș: Am oscilat în primul an de facultate între a fi judecător sau avocat. Nu am vrut să iau o decizie de atunci și am lăsat lucrurile să meargă pe făgașul lor normal fără a le forța. Cu timpul am realizat că profesia de avocat m-ar prinde mult mai bine. M-a ajutat mult și practica desfășurată în timpul facultății la diverse societăți de avocatură, precum și experiența acumulată în Franța ca intern la Tribunalul de comerț din Evry, lucru pe care îl recomand tuturor celor care sunt nehotărâți în alegerea profesiei.

Alina Matei: În ce an de facultate ai zis: ”gata, mamă, avocat mă fac!”?

Ana-Maria Beclenaș: În anul patru am fost sigură că drumul meu este avocatura. Datorită acestui motiv nu am vrut să îmi creez situații de rezervă sau să încerc admiterea în alte profesii.

Alina Matei: Cine te-a influențat în alegere? Vreun profesor, vreun avocat, vreun internship, este visul tău?

Ana-Maria Beclenaș: În speranța că enumerarea ta nu este limitativă, voi răspunde că libertatea de care se bucură avocatul și independența profesiei au fost factorii importanți în luarea deciziei. Sunt o persoană activă, căreia îi plac provocările. E adevărat că mediul în care te dezvolți te poate influența, or Facultatea de Drept are ca profesori atât judecători, cât și avocați renumiți și atunci îți poți lua drept model un anumit profesor după care să te ghidezi și să te motivezi. Eu am avut mai multe modele, nu numai unul. De asemenea, nu aș exclude nici influența dată de practica pe care am desfășurat-o de-a lungul anilor de studiu.

Alina Matei: Cât timp ai alocat învățatului pe zi/noapte pentru examen?

Ana-Maria Beclenaș: Am să îți răspund la această întrebare cu o altă întrebare: „Ce este somnul?”. Lăsând gluma la o parte, timp de două luni am învățat aproximativ 8-9 ore pe zi. Efortul este semnificativ, ca și cum ești într-o sesiune continuă. Însă, pentru mine nu este atât de important timpul pe care îl petrec învățând, ci felul în care o fac. Poți petrece 12 ore în fața unei cărți, iar la finalul zilei să realizezi că nu ai reținut decât jumătate din cât ar fi trebuit. Contează mai mult calitatea actului de învățare și cred că important este să știi cum să înveți.

Alina Matei: Timp pentru altceva ai avut? Adică ai fost în vacanță, ai mai profitat de niște week-end-uri, te-ai dat pe Facebook?

Ana-Maria Beclenaș: Imediat după examenul de licență mi-am luat vacanță două săptămâni, timp în care am lăsat cărțile frumos aranjate pe birou, departe de mine. Odată întoarsă din vacanță, m-am apucat serios de treabă și am încercat să fiu conectată doar la ce învăț. În prima lună a funcționat strategia bateriilor încărcate, însă ulterior a trebuit să iau pauze câteva ore pe zi pentru a putea funcționa cum trebuie. Contrar așteptărilor mele, în ultimele două săptămâni de dinaintea examenului am ieșit mai des, dat fiind că aveam momente când nu dădeam randament și trebuia să mă deconectez.

Alina Matei: Unde ai învățat? La bibliotecă, acasă, la prietenul tău, Andrei?

Ana-Maria Beclenaș: Mai mult de jumătate din timpul alocat pregătirii examenului l-am petrecut alături de prietena mea, Andreea Armanu, la ea acasă. Ne-am gândit că ar fi o metodă plăcută de a învăța și de a găsi răspunsuri la întrebările pe care le aveam din materie. Și așa a fi fost. În restul timpului am învățat la Biblioteca Centrală Universitară și, într-adevăr, alături de prietenul meu. În mod cert, am primit sprijin și din partea persoanelor dragi.

Alina Matei: Cum ai învățat? Din coduri, cărți, cursuri?

Ana-Maria Beclenaș: Eu cred în „puterea” codurilor. Mi-am propus de la început să înțeleg fiecare articol pe care îl citesc și să găsesc rostul reglementării lui. Cred că examenul pe care l-am dat la Drept internațional privat cu dl Profesor Claudiu Buglea m-a făcut să privesc lucrurile așa. Îmi amintesc un lucru pe care ni l-a spus la unul dintre seminarii și anume: nu trebuie luat nimic de-a gata, învăț articolul că așa spune legiuitorul și atât. Nu, e nevoie să înțelegi ce l-a făcut pe legiuitor să reglementeze în felul acela, care e rostul reglementării. Am realizat că așa e logic și așa trebuie învățat dreptul. Acolo unde nu reușeam să găsesc explicații consultam fie codurile comentate, fie cărți până când înțelegeam. Într-adevăr, căutarea aceasta de răspunsuri îți ocupă destul de mult timp, însă efectul este pe măsură: vei rămâne în minte cu informația destul de mult timp.

Alina Matei: Care a fost cea mai ușoară materie de examen pentru tine? La care ai învățat cel mai repede? Dar cea mai dificilă care a fost?

Ana-Maria Beclenaș: Materiile mele preferate în timpul facultății au fost civilul și procedura civilă. Deși frumoase, sunt stufoase. Din cele două luni de pregătire, am dedicat o lună întreagă numai civilului pentru a-l înțelege. Pentru mine, ușor este atunci când stăpânești foarte bine o materie și în această categorie aș încadra civilul și procedura civilă. Dificil a fost să învăț procedura penală, însă examenul nu a ridicat probleme mari la această materie. O citire atentă a Codului de procedură penală e suficientă din punctul meu de vedere.

Alina Matei: Te-au încercat emoții înainte de examen, în zilele de pregătire? Cum ai gestionat momentele de teamă de eșec, dacă au existat?

Ana-Maria Beclenaș: Emoții am avut cu o săptămână înainte de examen și după examen până la aflarea rezultatelor. De asemenea, a existat o vreme și teama de eșec pe care cu greu o poți îndepărta. Ideea e să nu o lași să fie mai presus decât speranța că vei reuși. Practic e o luptă cu tine însuți. Ajută foarte mult întrebarea de ce îți dorești să reușești, ce te face bun pentru asta, ce se va întâmpla dacă nu vei lua examenul din prima. Pe mine m-a ajutat și faptul că îmi plăcea ce învățam. Dacă vezi acest examen ca pe o obligație, ca pe un eveniment ce te privează de lucrurile frumoase din viața ta înseamnă că nu ești pe drumul cel bun.

Alina Matei: Cum te-a influențat valul de informații de pe grupurile din social media, de tipul: Admitere Barou? Am observat că înainte de examen, s-au postat tot felul de opinii privind tematica, formularea subiectelor, rezolvări etc.

Ana-Maria Beclenaș: Eu am folosit aceste grupuri doar ca pe o sursă de informare în ceea ce privește chestiunile organizatorice ale examenului. De regulă, când se adună mai mulți juriști la un loc, există tot atâtea opinii, așa încât există riscul să petreci mai mult timp pe grupurile din social media decât să înveți efectiv.

Alina Matei: În ziua examenului, ce ți s-a părut cel mai greu? Emoțiile de stăpânit, teama că nu o să-ți aduci aminte ce ai învățat, timpul care trecea greu până la apariția grilelor, stresul de pe fețele celorlalți?

Ana-Maria Beclenaș: În ziua examenului am fost liniștită. Teama că nu îmi voi aduce aminte ce am învățat nu a existat, întrucât am încercat mereu să nu depind de memoria de scurtă durată. Am avut puține emoții în momentul când am primit subiectele, dar m-am liniștit rapid. Important este să fii sigur pe tine și chiar dacă nu știi răspunsul să încerci să gândești logic.

Alina Matei: Vrei să mulțumești cuiva în mod special pentru această reușită?

Ana-Maria Beclenaș: Mamei mele și tuturor celor care m-au ajutat într-un fel sau altul.

Alina Matei: Ce sfaturi ai pentru cei care vor susține la anul examenul de primire în profesia de avocat?

Ana-Maria Beclenaș: Întâi și întâi, căutați să înțelegeți ce învățați și abia după aceea faceți grile. Nu uitați să fiți siguri pe voi și să nu renunțați la visurile voastre!

Alina Matei: Ce vei face în continuare?

Ana-Maria Beclenaș: Momentan, sunt în căutarea unui avocat definitiv/societate de avocatură care să-mi îndrume pașii în următorii ani și cu care să reușesc să pun în practică tot ce am învățat.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Ana-Maria Beclenaș: Urmăriți JURIDICE.ro, deoarece este site-ul cu cele mai bune articole juridice!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Ana-Maria Beclenaș: Cu drag! Mulțumesc și eu!

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO