Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

CJUE. Accident cauzat de un vehicul cu remorcă. Vehicule asigurate la două societăți diferite. Acordare despăgubiri. Concluziile avocatului general
25.09.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, CJUE, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat publicității joi, 24 septembrie 2015, concluziile avocatului general în cauzele conexate C359/14, ERGO Insurance SE/If P&C Insurance AS și C475/14 AAS Gjensidige Baltic /UAB DK „PZU Lietuva”, cu privire la: Cooperare judiciară în materie civilă – Stabilirea legii aplicabile – Domeniul de aplicare al Regulamentelor Roma I și Roma II – Directiva 2009/103/CE – Accident cauzat de un vehicul de tractare la care este cuplată o remorcă, fiecare vehicul fiind asigurat pentru răspundere civilă de o altă societate de asigurări – Accidente survenite în alt stat membru decât cel în care au fost încheiate contractele de asigurare de răspundere civilă.

Prezentele cereri de decizie preliminară au fost adresate Curții, în cauza C‑359/14, de către Vilniaus miesto Apylinkės teismas (Tribunalul Districtual din Vilnius), iar în cauza C‑475/14 de Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (Curtea Supremă a Lituaniei) și ridică probleme importante privind domeniul de aplicare și interpretarea legislației Uniunii care armonizează normele privind conflictul de legi, și anume Regulamentele Roma I și Roma II. Se ridică de asemenea întrebarea dacă Directiva 2009/103/CE introduce, în circumsțantele cauzelor, norme speciale pentru stabilirea legii aplicabile în cazul accidentelor auto.

În fapt, un vehicul de tractare la care este cuplată o remorcă este implicat într‑un accident de circulație în unul dintre statele membre, dar ambele vehicule sunt înmatriculate în alt stat membru unde sunt asigurate pentru răspundere civilă de două societăți de asigurare diferite. Asigurătorul vehiculului de tractare (vehiculul de remorcare) plătește integral despăgubirile datorate victimei în urma accidentului. Acest asigurător a introdus apoi o cerere pentru recuperarea unei părți din plata respectivă (o acțiune în regres) împotriva asigurătorului remorcii (vehiculul tractat).

Avocatul general propune Curții să răspundă după cum urmează:
1) Articolul 14 litera (b) din Directiva 2009/103/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi nu prevede o normă specială pentru determinarea legii aplicabile.
2) Atunci când doi sau mai mulți asigurători sunt obligați în solidar să despăgubească o victimă care a suferit o pierdere, un prejudiciu sau o vătămare corporală în urma unei acțiuni sau a unei omisiuni ilicite sau delictuale a titularului (titularilor) poliței (polițelor) de asigurare, iar un asigurător a plătit despăgubirile respective și solicită celuilalt (celorlalți) să suporte o parte din valoarea lor, obligația asigurătorului de a plăti suma datorată titularului poliței sau de a despăgubi victima în numele titularului poliței trebuie să fie calificată ca fiind contractuală în sensul articolului 1 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 593/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iunie 2008 privind legea aplicabilă obligațiilor contractuale (Roma I). Indiferent dacă asigurătorul plătește suma direct victimei sau un asigurător plătește o sumă unui alt asigurător pentru a contribui la acoperirea valorii sale, obligația de plată a despăgubirilor rămâne de natură contractuală. Astfel, legea aplicabilă trebuie să fie determinată în conformitate cu Regulamentul Roma I.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti