Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Robert Cazanciuc s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților
25.09.2015 | JURIDICE.ro

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii joi, 24 septembrie 2015, un comunicat cu privire la intâlnirea dintre ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, si lideri ai asociatiilor profesionale ale magistratilor din Romania.

Comunicatul integral:

Reprezentantii Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si ai Asociatiei Magistratilor din Romania s-au intalnit pe data de 23 septembrie 2015 cu ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, pentru a discuta probleme legate de sistemul judiciar. In cadrul intalnirii, UNJR a fost reprezentata de presedintele asociatiei, judecator Dana Girbovan, si de catre vicepresedinte, in persoana judecatorului Ioan Neamt.

Prima tema pe agenda discutiilor a fost legata de aplicarea neunitara a dispoziţiilor Legii nr. 71/2015 pentru aprobarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015, precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice in sistemul judiciar. Concluzia acestei teme a fost ca existenta in sistem a unor salarii diferite pentru persoane aflate in situatii identice este o inechitate ce trebuie de urgent corectata. In acest sens, ministrul justitiei a promis o solutie la problema semnalata in decurs de o saptamana.

Problema aplicarii in mod diferit a Legii nr.71/2015 a scos in evidenta, din nou, o problema de fond a sistemului judiciar. Liderii UNJR au reamintit ca existenta a patru ordonatori de credite in sistemul judiciar creeaza probleme reale legate de gestionarea bugetului justitiei si creeaza inechitati in interiorul acestora, fapt dovedit in mod repetat de-a lungul ultimilor ani. De asemenea, faptul ca bugetul parchetelor este autonom si gestionat de Procurorul General, pe cand bugetul instantelor a ramas in continuare gestionat de Ministerul Justitiei este o chestiune ce contravine in esenta statutului acestor institutii, astfel cum este acesta definit de Constitutie si legile ce reglementeaza sistemul judiciar. Ministrul justitiei s-a aratat deschis fata de aceasta problema, astfel ca, in vederea gasirii celei mai optime solutii, se vor rediscuta in viitorul apropiat analizele si solutiile propuse de asociatiile profesionale pe aceasta tema.

Tot legat de rezolvarea salarizarii din justitie, s-a convenit ca pe parcursul acestei saptamani sa fie trimise amendamente de catre magistrati la proiectul legii unice de salarizare, iar acestea sa fie discutate intr-o videoconferinta comuna a reprezentantilor magistratilor, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerul Justitiei.

Partea a doua a intalnirii a fost dedicata discutiilor legate de cresterea performantei, independentei, precum si a responsabilitatii corelative a sitemului judiciar.

UNJR a propus teme legate de evaluarea magistratilor, folosirea optima a resurselor umane din sistem, degrevarea instantelor, caracterul permanent al activitatii membrilor CSM si necesitatea reglementarii procedurii de revocare a acestora ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale, precum si necesitatea clarificării raporturilor dintre justitie si serviciile secrete.

Complexitatea temelor a impus continuarea discutiilor in intalniri ulteriore. In acest sens, ministrul justitiei a propus, ca regula, organizarea trimestriala a unor astfel de intalniri, precum si intalniri speciale pentru probleme punctuale.

„UNJR saluta redeschiderea de catre Ministerul Justitiei a dialogului cu asociatiile profesionale ale judecatorilor. Solutionarea problemelor din sistemul de justitie necesita o abordare pragmatica, deschisa si profesionista care nu se poate face decat prin dialog intre toti actorii implicati (magistrati, CSM, minister)”, a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.

„Apreciem deschiderea arata de ministrul justitei, iar dialogul dintre asociatii si minister va continua in vederea gasirii si implementarii celor mai eficiente solutii, care sa conduca la cresterea eficientei si independentei sistemului judiciar”, a concluzionat judecator Dana Girbovan.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.