Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Vicențiu Traian Râmniceanu: Drepturile acționarilor în legislația Uniunii Europene


28.09.2015 | Raluca-Andreea TRÎNCĂ-GĂVAN
Secţiuni: Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, Revista revistelor juridice
JURIDICE - In Law We Trust

Vicențiu Traian Râmniceanu a publicat în Revista Română de Drept al Afacerilor nr. 1/2015 articolul intitulat: „Drepturile acționarilor în legislația Uniunii Europene”.

Autorul realizează o analiză a proiectului de revizuire a Directivei nr. 2007/36/EC privind drepturile acționarilor. Proiectul de revizuire reflectă dorința Comisiei Europene de a îmbunătăți guvernanța corporatistă a companiilor listate pe piețele de capital din Europa.

În dreptul român, Directiva a fost transpusă prin Regulamentul CNVM/ASF nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acționarilor în cadrul adunărilor genearale ale societăților comerciale. Totodată, Ordonanța Guvernului nr. 32/2012 a adus completări Legii nr. 297/2004 a pieței de capital referitoare la modul de convocare al adunărilor generale ale acționarilor, stabilirea datei de referință, votul prin corespondență, desemnarea sau revocarea reprezentantului prin mijloace electronice.

Drepturile acționarilor sunt considerate de către autor ca fiind o „temă recurentă a legislației UE”, încă din 2002 insistându-se asupra necesității protecției acestora, așa cum reiese din Raportul Grupului de experți în drept societar la nivel înalt, grup întocmit la solicitarea Comisiei Europene. Tot în strânsă legătură cu activitatea Comisiei a fost subliniată și nevoia unei îmbunătățiri a politicilor de votare adoptate de investitorii instituționali, precum și exercitarea acestor politici.

Studiul prezintă de o manieră explicativă cele cinci probleme principale ale guvernanței corporatiste identificate la nivel european: implicarea insuficientă din partea investitorilor instituționali și a administratorilor de active, corelația existentă între remunerația și perfomanța administratorilor, nivelul de transparență al consilierilor de vot, lipsa monitorizării de către acționari a tranzacțiilor între părțile afiliate și modul dificil și costisitor de exercitare a drepturilor ce rezultă din valorile mobiliare pentru investitori.

În privința implementării în dreptul intern a unei directive, în forma propusă de proiect, se opinează că efectele vor fi simțite în privința asigurătorilor de viață, a administratorilor activelor fondurilor de pensii ocupaționale, cât și a altor administratori de active. De asemenea, se concluzionează că va constitui o premieră în România particularizarea obligațiilor investitorilor instituționali de a publica și respecta politica de implicare și de vot în cadrul companiilor în care dețin participații la capitalul social.

Raluca-Andreea Trîncă-Găvan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro