« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
 1 comentariu

Refuzul angajatorului de a dispune încetarea suspendării contractului pe perioada concediului de creștere și îngrijire copil
28.09.2015 | Răzvan VASILIU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Intr-o speta recenta, Tribunalul Bucuresti a admis cererea contestatoarei si a dispus prin sentinta civila obligarea angajatorului la plata de despagubiri reprezentand contravaloarea stimulentului de insertie la care salariata ar fi avut dreptul, incepand cu data de 16 octombrie 2012, conform art. 7 din OUG nr. 111/2010.

Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut faptul ca salariata avea dreptul la concediul de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, conform optiunii exprimate in acest sens.

Incetarea suspendarii concediului de crestere si ingrijire a copilului reprezinta un drept al salariatului, angajatorul avand obligatia sa ia act de vointa salariatului.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 51 alin. 1 lit. a din Codul muncii, concediul pentru cresterea copilului constituie cauza de suspendare a contractului individual de munca, ce intervine la initiativa salariatului, motiv pentru care, suspendarea trebuie să inceteze a produce efecte tot la initiativa salariatului, care exercita un drept.

Prin refuzul de a relua raporturile de munca la data invocata de salariata, angajatorul a incalcat un drept legal al acesteia, imprejurare care a determinat producerea unui prejudiciu in patrimoniul salariatei, constand in imposibilitatea de a incasa stimulentul de insertie datorita neindeplinirii conditiei impuse de lege, constand in obtinerea de venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an.

Refuzul angajatorului de a lua act de incetarea concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului da dreptul salariatului titular sa solicite repararea intregului prejudiciu cauzat, inclusiv contravaloarea stimulentului de insertie la care salariatul avea dreptul, pe intreaga perioada in care salariatul ar fi beneficiat de stimulent.

Art. 253 din Codul muncii instituie raspunderea patrimoniala a angajatorului, intemeiata pe normele si principiile raspunderii civile contractuale, de a-l despagubi pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral, din culpa angajatorului, in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, precum si dreptul salariatului de a se adresa instantei judecatoresti in cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca de bună voie.

Apreciind ca sunt indeplinite conditiile raspunderii civile intemeiate pe dispozitiile art. 253 din Codul muncii, instanta va face aplicarea acestora si, in consecinta, va obliga intimata sa-i plateasca reclamantei, cu titlu de despagubiri, stimulentul de insertie de care ar fi beneficiat de la data de 16 octombrie 2012, in conditiile prevazute de art. 7 din OUG nr. 111/2010.

Av. dr. Razvan Vasiliu
VASILIU & MICLEA

 
Secţiuni: Dreptul muncii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Refuzul angajatorului de a dispune încetarea suspendării contractului pe perioada concediului de creștere și îngrijire copil”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD