Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Luare de mită, trafic de influență. Control judiciar


29 septembrie 2015 | Georgiana-Camelia LUCIU, Camelia ENACHE
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

DNA. Luare de mită, trafic de influență. Control judiciar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 25 septembrie 2015 și până la 23 noiembrie 2015, față de inculpații:
N. I. C., șef serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită,
trafic de influență;
D. G., inspector principal în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (22 acte materiale).

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În perioada mai 2012 – octombrie 2014, inculpatul D. G., în calitate de ofițer de poliție cu grad de inspector principal în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, a primit direct de la P. C. suma de cel puțin 2.200 euro pentru un număr de 22 de dosare (cel puțin 100 de euro/per dosar).
Această sumă de bani a fost primită de inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, prin soluționarea cu referate favorabile sau/și prin întocmirea de alte documente favorabile obligatorii cu semnificație în privința acordării avizului final a celor 22 dosare ce le avea în lucru, cu privire la cetățenii străini solicitanți de autorizații de muncă pe teritoriul României.
În cursul lunii iunie 2014, inculpata N. I. C., în calitate de șef serviciu în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția pentru Imigrări București – Serviciul Autorizații și Permise de Ședere în Scop de Muncă, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, a acceptat promisiunea și a primit direct, pentru sine, de la P. C.foloase materiale (patru geamuri tip termopan în valoare de 2.000 lei pe care le-a montat la casa sa de vacanță), în legătură cu urgentarea emiterii avizului favorabil corespunzător eliberării autorizației de muncă pe teritoriul României pentru un cetățean filipinez.
În același context, inculpata N. I. C. a acceptat promisiunea și a primit, direct, pentru sine, de la aceeași persoană, foloasele materiale menționate mai sus, în schimbul intervenției asupra funcționarului competent, subordonat al său, pentru urgentarea soluționării favorabile a cererii respective, în sensul întocmirii cu celeritate a unui referat favorabil, înainte de data programării legale (13 iunie 2014).

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații N. I. C. și D. G. trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați;
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați;
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent;
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea (în cazul inculpatei N. I. C.).

De asemenea, inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților N. I. C. și D. G. li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art.309 Cod de procedură penală.

În aceeași cauză, cu privire la inculpații P. C. și L. J. Y., cetățean chinez, cu reședința declarată în România, procurorii au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, privind săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată (69 acte materiale), respectiv săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență în formă continuată (23 acte materiale) (comunicat nr. 1462/VIII/3 din 11 septembrie 2015).

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Camelia Enache

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro